Pratite nas

Naj recepti

Najukusniji novogodišnji kolač: ROLAT SA KARAMELIZOVANIM ORASIMA (RECEPT)

Published

on

Mekano tijesto od oraha i fil sa karamelizovanim orasima, pravi je san za ljude koji su ljubitelji ovog predivnog koštunjavog voća.

POTREBNI SASTOJCI: 150 g oraha, 150 g šećera

Kore: 5 jaja, odvojena bjelanca i žumanca, 90 g šećera, 50 g glatkog brašna, 50 g mljevenih oraha, prstohvat soli, 3 g praška za pecivo, 1 kašičica ekstrakta od vanile
Fil: 150 g mlijeka, 100 g šećera, 2 kašičice ekstrakta od vanile, 30 g brašna, 200 g putera, sobne temperature, polovina karamelizoivanih oraha, mlevenih

Priprema karamelizovanih oraha

Pripremite srednje veliku činiju koju premažete uljem ili puterom. Mora biti namašćena tako da se orasi ne zalijepe za ivice činije.
Stavite šećer u veću tavu ili lonac od inoksa (ne koristite teflonske tave) i stavite na srednje jaku vatru da se otopi, povremeno miješajući tako da se topi ravnomjerno (šećer će se prvo zgrudvati, prije nego se počne da se topi i to je normalno, samo nastavite da miješate).

Kada se šećer otopi i počne da dobija zlatnu boju, dodajte orahe i drvenom kutljačom sve dobro pomiješajte da se rastopljeni šećer ravnomjerno raspodijeli po orasima. Nastavite da miješate nekoliko minuta dok šećer ne postane smeđe boje i miriše poput karamele. Pažljivo prebacite u podmazanu činiju i pustite da se potpuno ohladi.

Priprema kore

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Plehu za pečenje dimenzija otprilike 42 x 30 cm dno premažite uljem i prekrijte papirom za pečenje. I papir za pečenje premažite uljem. Odvojite žumanca i bjelanca.

U činiji promiještajte brašno, mljevene orahe i prašak za pecivo. Bjelnaca sa solju istucite u čvrst snijeg.

U odvojenoj posudi umutite miskerom žumanca i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu, blijede boje, oko 4-5 minuta.

Smjesu od žumanaca pažljivo špatulom pomiješajte sa snijegom od bjelanaca.

Dodajte suhe sastojke i špatulom sve dobro, ali nježno izmiješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Pecite oko 10 minuta, tj. dok čačkalica gurnuta u sredinu ne izađe čista.

Kuhinjsku krpu koja je veća od pleha pospite šećerom u prahu, a čim biskvit izvadite iz rerne, nježno ga okrenite na pripremljenu krpu i uklonite papir za pečenje. Posipajte biskvit s malo šećera u prahu.

Polako zarolajte biskvit s kuhinjskom krpom, rolajući ga od kratkog do drugog kratkog kraja. Ostavite da se potpuno ohladi.

Priprema fila

U manjem loncu izmiješajte mlijeko, šećer, vanilu i brašno. Zagrijte na srednje jakoj vatri sve dok se ne zgusne poput pudinga. Ulijte u činiju, pokrijte plastičnom folijom pazeći da folija dolazi u kontakt s pudingom i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Za brže hlađenje, stavite u frižider.

Ohlađene i karamelizovane orahe podijelite na pola.

Za fil postoje dvije opcije, samo je tekstura malo drugačija.

Prva opcija je, fino sameljite jednu polovinu oraha, a drugu sitno nasjeckajte. Drugi način je, prvu polovinu karamelizovanih oraha stavite u multipraktik i blendajte sve dok se ne formira masna tekstura poput putera (neće biti u potpunosti glatka, jer će se osjetiti komadići karamelizovanog šećera i to je u redu), a sitno nasjeckajte drugu polovinu oraha.

U posebnoj činiji mikserom umutite puter dok ne postane potpuno kremast, oko 5 minuta. Dodajte kašiku po kašiku ohlađenog pudinga i dobro umutite mikserom.
Dodajte karamelizovane oraha i sve dobro umutite da se svi sastojci sjedine.

Pažljivo odrolajte biskvit. Dvije trećine kreme premažite ravnomjerno po kori i pažljivo zarolajte.

Ostatak fila premažite po cijelom rolatu i pospite, tj. utisnite isjeckane karamelizovane orahe po cijeloj površini. Stavite u frižider na najmanje 30 minuta prije posluživanja. (Naj portal)

Naj recepti

Pikantno i ukusno: FIŠ PAPRIKAŠ (Recept)

Published

on

Danas vam poklanjamo zanimljiv recept za ukusno jelo u kojem ćete istinski uživati. Važno je napomenuti da ovo jelo zasiti, a ne goji!

POTREBNI SASTOJCI: 1 kg miješane riječne ribe, 1 kg crnog luka, 2-3 čehna bijelog luka, 3-4 lovorova lista, 2 kašike paradajz pirea, 1 kašika mješavine začina za pečenu ribu, 1 kesica dodatka za riblju čorbu, po ukusu mljevenog bibera i bibera u zrnu, 1 kašika ljute, suhe čili papričice, 1 kašika sjeckanog peršunovog lista

Ribu isjeći na krupniju parčad i odložiti sa strane, trebaće nam kasnije.

Na maslinovom ulju dobro upržiti sitno sjeckan crni luk, da se zgusne, ako je potrebno, dolivati po malo tople vode. Staviti i koji list lovora. Bijeli luk samo zdrobiti i ubaciti u šerpu.

Sad dodati paradajz pire i, kad zamiriše, sipati 1,5 l hladne vode u kojoj je razmućena kesica dodatka za riblju čorbu. Kuhati na jakoj vatri, da se sos malo zgusne.

Zatim ubaciti prethodno spremljenu ribu, dodati začin za pečenu ribu, mljeveni i biber u zrnu i suhu čili papričicu, kao i sjeckani peršunov list. Kuhati još oko petnaestak minuta. Poslužiti toplo. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending