Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Možda uspije: KAD STE GLADNI UDAHNITE MALO VANILE!

Published

on

Kada ogladnite ne morate uvijek i da jedete. Dovoljno je da na maramicu sipate nekoliko kapi aromatičnog ulja vanile i da taj miris, kada osjetite da ste gladni, udišete.

Glad će odmah nestati, jer miris potiskuje ovaj osjećaj i djeluje umirujuće, tvrde stručnjaci londonske bolnice “Sent Džordž”, nakon obavljenih istraživanja.

Oni su osobama sa prekomjernim viškom kilograma na kožu stavljali flastere koji oslobađaju miris vanile, a potom ustanovili da su napadi gladi prepolovljeni.

S druge strane, Nijemci su u svojim istraživanjima ustanovili da vanila ima i snažna afrodizijačka svojstva. Njen miris se pokazao kao najbolji podsticaj za podizanje libida. Zato, ako ste izloženi stresnim događajima ili želite da pojačate libido, sa sobom uvijek nosite mahunu vanile i po potrebi je pomirišite, savjetuju nemački stručnjaci.

Zdravlje i ljepota

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Published

on

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.

Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku.

Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.

U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.

Za meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending