Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Na usnama dijagnoza: MOGU UKAZIVATI NA DIJABETES, ANEMIJU, DEPRESIJU…

Published

on

Usne jesu simbol ljepote, ali su istovremeno i ogledalo zdravlja, ističu stručnjaci.

Otečene usne često ne pobuđuju neku posebnu pažnju, a ovakav njihov izgled može da bude posljedica preosjetljivosti na određenu hranu ili postojanja Kronove bolesti.

Ispucale usne ne nastaju samo zbog hladnog vremena, kako se obično misli. Mogu da “pucaju” i zbog malokrvnosti izazvane manjkom željeza u organizmu, ali i zbog dijabetesa, jer povišen nivo šećera (glukoze) podstiče razvoj gljivice kandide, koja često napada uglove usana.

Osjećaj peckanja u usnama može biti znak depresije. U mozgu postoji mnogo senzora koji postaju osjetljivi u slučaju psihološke neravnoteže, a takva poruka stiže u usne u vidu peckanja.

Koža na usnama se ljušti zbog alergija, pogotovo ako je suha i osjetljiva. Uzrok ovakvog stanja nekada može biti i najobičniji karmin, kikiriki ili neka druga namirnica na koju smo alergični. U svakom slučaju, ukoliko se situacija ne popravi za dan-dva, treba se konsultovati s ljekarom.

Blijede usne ukazuju na anemiju, ali i bolesti srca i pluća. Njihovo blijedilo nastaje zbog lošeg protoka krvi i nedostatka kiseonika u krvotoku.

Zdravlje i ljepota

HLADNE RUKE I NOGE: Recept za cirkulaciju i jačanje krvnih sudova

Published

on

Problem sa cirkulacijom pogađa veliki broj populacije, različite dobi i pola. Problem sa cirkulacijom može biti uzrokovan brojnim faktorima, genetikom, ishranom, pušenjem, kao i nedostatkom fizičke aktivnosti. Recept koji vam donosimo služi za rehabilitaciju poslije srčanog i moždanog udara, prevenciju, jačanje krvnih sudova, kao i za bolje opšte stanje organizma.

POTREBNI SASTOJCI: 100 grama trave ive, 00 grama koprive, 100 grama kantariona, 50 grama cveta nevena, 1 litar jakog alkohola – rakije, vodke ili loze

Sve satojke, odnosno biljke, usitnite i stavite u staklenu posudu. Prelijete sa alkoholom, pazeći da su sve biljke prekrivene alkoholom. Zatvorite i ostavite da odstoji 20 dana, povremeno mućkajući kako bi se sastojci što bolje izmiješali. Nakon 21. dan, procijedite i prespite u staklenu flašu.

Svako jutro i veče uzmite po dvije kašike sirupa. Sirup se pije duži vremenski period. Već nakon 10 dana trbali bi primijetiti poboljšanje vašeg zdravlja. Sirup možete piti duži period, nema negativnih posljedica. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending