Pratite nas

Zdravlje i ljepota

NJEGOVANA STOPALA: Mlijeko i soda bikarbona čine kožu nježnom, lijepom i mekom

Published

on

Poznato je da pedikuru treba ponavljati, a ponekad je jednostavno dovoljno tek dobro omekšati kožu stopala u lavoru kod kuće – stoga se prepeoručuje ovaj jednostavan, a učinkovit ‘recept’. Mnogi se kunu u ovaj ‘lijek’ za stopala, a sastoji se od dva sastojka koja obično uvijek imamo kod kuće.

POTREBNI SASTOJCI: 2-4 šoljice mlijeka, šaka sode bikarbone. veliki lavor (dovoljno velik da u njega istovremeno stanu obje noge)

Zagrijte mlijeko, pazite da ne bude prevruće. Možeš koristiti dvije do četiria šlice, ovisno o veličini lavora, koliko su vam velika stopala i koliko imaš mlijeka kod kuće. Ulijte mlijeko u lavor. Važno je da je lavor toliko velik da oba stopala istovremeno stanu u njega i mogu biti sa svih strana potpuno uronjena u tekućinu.

Namačite prste u mlijeku oko pet minuta, a potom uzmi soda bikarbonu. Lagano pospite kupku. Umiješajte sodu u mješavinu s pomoću stopala. Dobro namočite kožu na dijelovima gdje je tvrđa ili deblja – osobito donji dio peta i područje ispod prstiju. Masirajte tekućinom ta područja – naravno, slobodno koristite i ruke ako je potrebno.

Nemojte zaboraviti namakati u tekućini i gornji dio stopala te zglobove – ako nisu dovoljno umočeni, masirajte ih tekućinom. To su dijelovi stopala koja se najviše vide kad nosite sandale ili japanke.

Kad ste dovoljno istrljali stopala, udobno se zavalite u naslonjač, uključite TV , dok se stopala fino namaču. Operite noge toplom vodom i dobro ih posušite. Odmah bi trebali primijetiti kako vaša stopala sada izgledaju njegovanije i pomlađeno! Ova kombinacija sastojaka djeluje jer se isti međusobno nadopunjuju. Mlijeko sadrži mliječnu kiselinu koja omekšava kožu. Soda bikarbona pak ima abrazivna svojstva koja uklanjaju suhu i grubu kožu kad se ista omekša. (Naj portal)

PROČITAJTE I OVO:

Suha koža: TRI MOĆNE PRIRODNE MASKE (RECEPT)

Zdravlje i ljepota

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Published

on

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.

Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku.

Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.

U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.

Za meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending