Pratite nas

Poznati

Priznanje legendi s Grbavice: IVICA OSIM DOBIJA ULICU U GRAZU

Published

on

Legendarni “Štraus sa Grbavice” Ivica Osim za života bi mogao dobiti svoju ulicu u austrijskom gradu Gracu. Naime, sve su prilike da će inicijativa Komunističke omladine Austrije (KJO) iz Štajerske, koja je pokrenula akciju da se Ulica Conrad-von-Hötzendorfa, koja prema njihovom mišljenu nosi naziv sporne ličnosti iz austrijske prošlosti, preimenuje u Ulicu Ivica Osima.(Ivice Osima strasse)

U Austriji je Ivica Osim legenda, stručnjak koji je ušao u fudbalsko anale glavnog centra pokrajine Štajerska. Pod njegovim vopdstvom od 1994. do 2002. godine FK “Šturm” je u nekoliko navrata igrao u grupnoj fazi Lige prvaka. TO je, inače, najuspješniji period u historiji tima. Za sve uspjehe u osmogodišnjem mandatu na klupi ekipe iz Graza legendarni Švabo nedavno je proglašen najboljim trenerom Sturma u posljednjih stotinu godina.

Osim je ove godine proslavio  79. rođendan, a u Grazu mu još za života žele dodijeliti ulicu.

“Ivica Osim ne samo da je proglašen najboljim trenerom Sturma u proteklih sto godina zbog svog životnog djela, već je on osoba koja je zagovarala mir među narodima u domovini Jugoslaviji – dodali su iz KJO, te naglasili kako je Osim veliki mirotvorac.

Inače, 82 ulice, uličice i trga u Grazu nose imena po spornim ličnostima iz prošlosti. Jedan od takvih primjera je i ulica Conrad von Hötzendorf, posvećena čovjeku koji je predvodio ratove. On je odigrao centralnu ulogu u “Julskoj krizi”, koja je vodila ka izbijanju Prvog svjetskog rata, a još ranije je vodio preventivne ratove u ime Monarhije protiv Italije i Srbije – navode iz KJO u svojoj objavi.

Poznati

Tifa slavi 64. rođendan: Ni ne pomišlja na penziju

Published

on

Legendarni pjevač Mladen Vojičić Tifa danas slavi 64. rođendan.

Mada mnogi u njegovim godinama polako pomišljaju na penziju, kod Tife to nije slučaj, piše Raport.ba. On punom parom nastupa s “Bijelim dugmetom”, koje se nalazi na slavljeničkoj turneji povodom 50 godina grupe.

Osim toga Tifa je aktivan i u studiju, a veliku radost mu pričinjavaju njegove dva mačka koja je udomio prije nekoliko godina.

‘Naj portal’ na promociji filma “Dolina ćupova”: TIFA SE RASPLAKAO PA NAPUSTIO DVORANU

Njegova supruga Ljilja i on izuzetno su ponosnu na kćerku Saru, mladu sarajevsku glumicu i pjevačicu. Nedavno je dobila ulogu u mjuziklu “Jadnici”, koji će krajem novembra imati premijeru u zagrebačkom Kazalištu Komedija. Sara će glumiti lik Eponine.

Članica je grupe “Dolija”, popularnog sarajevskog metal benda. U Sarajevu je ostvarila i zapažene uloge u nekoliko mjuzikla.

Mnogi se slažu da Tifinu kćerku, s obzirom na njene izvanredne vokalne sposobnosti, čeka sjajna karijera. Sara pjeva od ranog djetinjstva, a u svemu je imala veliku podršku roditelja.

Tifa je istinska sarajevska legenda, gotovo cijelo vrijeme opsade ostao je u svom rodnom gradu, a nezaboravna je njegova maestralna i emotivna izvedba pjesme “Grbavica”.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending