Pratite nas

Poznati

Tužna godišnjica: PRIJE DVIJE GODINE NAPUSTIO NAS JE OLIVER DRAGOJEVIĆ

Published

on

Kada god čujemo neku pd pjesama Olivera Dragojevića, prorade emocije. A danas, 29. jula se navršavaju dvije godine od njegove smrti.

Na današnji dan, prije dvije godine, zauvijek nas je napustio. Legendarni pjevač preminuo je u 71. Životnoj godini nakon teške borbe s opakom bolešću. Problemi sa zdravljem zadesili su ga u avgustu 2017. godine, kada je ustanovljeno da pjevač boluje od karcinoma.

Bez obzira na snažni optimizam koji ga nije napuštao, Oliver je svoju bitku za zdravlje nažalost izgubio. Otišao je u legend, kao umjetnik kojeg su voljeli od Triglava do Đevđelije.

Bio je to čovjek koji je sanjao i dosanjao nastupe i u prestižnim svjetskim dvoranama, od Njujorka do Londona i Pariza… Ali, ipak, najradije se vraćao u svoju Vela Luku, moru i ribama, tišini mora…

Iza sebe je ostavio neizbrisiv trag na muzičkoj sceni, koja će ga zauvijek pamtiti kao velikana koji je svojim pjesmama obilježio živote mnogih.
Duga je niska njegovih hitova. Zapravo, sve što je Oliver pjevao bilo je lijek za dušu – od “Kopakabane” s kojom je debitovao na Splitskom fetivalu do “Cesarice” ili “Oprosti mi pape”.

U povodu druge godišnjice smrti, HRT je premierno prikazala prvi dokumentarni film o Oliverovom životu i karijeri.

Zaista, još za života Oliver je postao legendom među pjevačima. Od djetinjstva u Veloj Luci, pamtimo ga kao jedinstvenog muzičkog galeba.

Pogledajte jedan njegov intervju iz 1984. godine, te fotografiju koja je nastala u sarajevskoj Skenderiji, na kojoj je zajedno sa još jednom legendom – Kemalom Montenom.

Poznati

Albino: TEODORA JE SJAJNA, S NJOM STVARI IDU BRZO

Published

on

Teodora, Mahrina i Albino

Mladi i poznati bosanski muzičar Albino je pružio podršku svojoj kolegici Teodori Džehverović na promociji njenog novog albuma.

Albino je imao ve riječi hvale za svoju kolegicu:

– Veoma sam zadovoljan albumom. Sve pjesme odlično zvuče kao cjelina i sviđa mi se njihov redosljed, kako teku jedna za drugom.

Po Albinovim riječima, Teodora je sjajna za saradnju, pa je on snimio još jedan duet sa njom, koji je ona i uvrstila na svoj novi album „Žena bez adrese“. U pitanju je numera pod nazivom „Beograde“.

Uporedio je i rad sa Teodorinom kolegicom Teya Dorom, koja je također bila na promociji Teodorinog novog albuma.

– Njih dvije su potpuno različite ličnosti, pa zahtijevaju drugačiji pristup. Teya Dora je također autor, pa proces stvaranja muzike duže traje, a s Teodorom stvari idu brže – istakao je umjetnik.

Tekst i foto: Slavica Danilović (Naj portal)

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending