Pratite nas

Dijaspora

Talentovani Denis Grcić iz Amerike želi dres Zmajeva

Published

on

Denis Grcić

Talentovani Denis Grcić iz Amerike želi dres Zmajeva

Mnogi dječaci širom svijeta čiji su roditelji iz Bosne i Hercegovine maštaju da jednog dana zaigraju za Zmajeve.

Iste snove ima 15-godišnji Denis Grcić, koji je član američke ekipe Florida Premier.

Fudbal trenira od svoje pete godine. I na svakoj utakmici na poziciji zadnjeg veznog nanovo oduševljava trenere svoje, ali i protivničkih ekipa.

– Fudbal mi je najveća ljubav. Želja mi je da se u profesionalnoj karijeri okušam u Evropi gdje se igra najbolji fudbal, ali i da obučem dres reprezentacije BiH – kaže talentovani Denis Grcić.

Dijaspora

Ambasador BiH u Njemačkoj Damir Arnaut: VRATITE BH. DRŽAVLJANSTVO, BEZ DA SE ODREKNETE NJEMAČKOG

Published

on

Ambasador BiH u Njemačkoj Damir Arnaut govorio je na najvećem skupu okupljanja bh. dijaspore u Njemačkoj. To je bilo u Dortmundu, gdje se okupilo 6.000 Bosanaca i Hercegovaca.

Čast i zadovoljstvo

Damir Arnaut došao je u pratnji istaknutog doktora urologa u Dortmundu, Edvina Destanovića.

– Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam pozvan na jednu ovakvu manifestaciju. Te, vam iskreno i od srca čestitam što jednu ovakvu tradiciju, jedno ovakvo okupljanje održavate punih 30 godina. Počeli ste se okupljati u Dortmundu u vihoru rata ili bolje da kažem tokom agresije na BiH. Mnogi koji se kasnije nisu mogli vratiti u BiH otišli su dalje putem Kanade, Australije, Amerike, Novog Zelanda.

– Drago mi je što ovo druženje njegujete i čuvate od davne 1994. godine, a potom ste ovu lijepu tradiciju prenijeli na svoju djecu, koja su rođena i odrastaju u Njemačkoj. Iskreno vam svima čestitam na tome i, želim vam još mnogo, mnogo ovakvih okupljanja. Čast mi je i zadovoljstvo naglasiti, da zaista lijepo predstavljate BiH u Njemačkoj. Bosanskohercegovača dijaspora je bez sumnje najbolja i najintegriranija dijaspora u ovoj zemlji.

Ambasador Arnaut sa efendijom Omerom Sarajlićem i njegovim sinom i doktorom Destanovićem

Ambasador Arnaut sa efendijom Omerom Sarajlićem i njegovim sinom i doktorom Destanovićem

Vi to sve radite jako dostojanstveno, a to se vidi na jednom ovakvom skupu. Obzirom da radim u ovoj zemlji i iz dana u dan sam svjestan toga da ova zemlja Nejmačka, tu vašu dobrotu i poštovanje prema njoj, vraća vam uveliko sa velikom zahvalnošću – rekao je amabasador Arnaut.

U svom daljnjem obraćanju amabasador BiH u Njemačkoj, Damir Arnaut je rekao:

Dvojno državljanstvo

– Njemačka je zajedno sa Ruandom glavni sponzor i pokretač Rezolucije o genocidu u Srebrenicu, o kojoj će se glasati 23. maja. Naša diplomacija na čelu sa predsjedavajućim predsjednikom doktorom Denisom Bećirevićem vodi zadnje dane te bitke. Iskreno se nadam i vjerujem u to da će se u četvrtak iz Ujedinjenih nacija poslati poruka da je u Srebrenici počinjen genocid. Istakao bih još da je ovo sada dobro vrijeme da se bude ambasador u Njemačkoj, jer se konačno nakon Ruske agresije na Ukrajinu vraća fokus Zapada pa samim tim i Njemačke na Balkan, na BiH. Oni potpuno shvataju opasnost koju Rusija predstavlja ne samo prema Ukrajini već i prema našem regionu. Zapad želi da učini sve da požar opet ne bukne na Balkanu.

Ambasador Arnaut je govorio i o dvojnom državljanstvu, što je ponajviše i zanimalo sve u Dortmundu.

– Već od kraja idućeg mjeseca moći će se dobiti ili moći će te dobiti njemačko državljanstvo, bez obaveze da se odreknete državljanstva BiH. Tim doktora Bećirevića radi na tome da se u BiH promijeni zakon, pa da svi oni koji su se već odrekli državljanstva BiH, mogu ponovno vratiti, odnosno ponovno dobiti državljanstvo BiH, a zadržati i njemačko državljanstvo.

Koristite snagu

– Koristite svoju snagu koju imate. A ona se vidi na ovom skupu, na hiljade ljudi se danas okupilo ovdje u Dortmundu. Koristite mlade i obrazovane ljude u svim segmentima života. Pišite vašim izabranim predstavnicima i govorite o svojim zahtjevima. I, konačno ovo je izborna godina. Apelujem na sve vas da se registrujete za glasanje u BiH, pogotovo da se registrujete ukoliko ste vaša ognjišta napustili pod prisilom.

– Nemojte dozvoliti da u vašim matičnim opštinama odlučuju oni koji su vas sa vaših ognjišta protjerali. Registrujte se za glasanje. Najavljen sam da sam prvi diplomata BiH koji je došao na jedan ovakav skup, ali to je moja obaveza, i vrata ambasade BiH su širom otvorena svim njenim građanima – rekao je na kraju obraćanja ambasador BiH u Njemačkoj Damir Arnaut.

Bato Šišić (Naj portal)

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending