Pratite nas

Dijaspora

Bend “GIFT” najavio spektakl 30. maja u beogradskoj mts Dvorani

Published

on

Joca Ajkula i Dejan Timotijević

U sinergiji sa Simfonijskim pop-rock orkestrom “Strings’n’roses”, koji čine istaknuti muzičari Beogradske filharmonije, bend “GIFT” će 30. maja u beogradskoj mts Dvorani održati poseban spektakl.

Muzički doživljaj

Na već izuzetne i atraktivne nastupe ovog benda, koji od 1999. godine svoju karijeru zasniva na izvanrednom izvođenju najvećih hitova osamdesetih godina prošlog vijeka, dodati su aranžmani za Simfonijski orkestar. Time će kompletan muzički doživljaj dobiti potpuno novu dimenziju kroz „live“ izvođenje i savremenu zvučnu i vizuelnu produkciju.

Spektakl je najavljen pod savršeno ukomponovanim imenom, “Gifts and Roses, Symphonic Show of 80’s”. On
predstavlja kombinaciju imena benda i orkestra. Prepoznatljivi i autentični frontmen benda “GIFT”, Jovan Matić, poznatiji kao Joca Ajkula, i Dejan Timotijević, violončelista orkestra, otkrili su predstavnicima medija da su izuzetno
zadovoljni kako teku probe i da se raduju udruživanju snaga.

Govoreći o muzičkom projektu spajanja dva muzička “jezgra”, koji će premijerno biti održan u mts Dvorani, Joca Ajkula je bio iskren:

San umjetnika

– Veliko je iskustvo za nas. Mislim da je san svakog umjetnika da se uplete sa plemenitim klasičnim instrumentima. Prvenstveno duvačima, koji su sekcija, koja je također prisutna u ovom bendu. Ono što je možda najveći izazov – svirati na sceni sa 33 muzičara.

Predvoditi jedan ovakav orkestar je prije svega velika odgovornost, ali mogućnosti su magične. Dodao je da će publika imati priliku da osjeti spajanje struje u rokenrolu i akustičnih instrumenata u sinergiji, čime će se stvoriti nešto što on zove umjetnost.

Dejan Timotijević ispred orkestra kaže da je do saradnje sa bendom ”GIFT” došlo lako, jer su im se energije odmah prepoznale i poklopile:

– Uvijek kada se desi sudar nekih ideja, to bude fenomenalno, zato pozivamo sve da dođu 30. maja, jer jedno je sigurno, neće pogriješiti –  samouvjereno je istakao Timotijević.

Poznati britpop bend “GIFT”, koji je nastao prije 25 godina, poznat je po svojim “kaverima” ili obradama pjesama i nastupima u brojnim beogradskim klubovima. Bend je najprije stekao lokalnu, a potom i regionalnu popularnost, svirajući pjesme bendova i izvođača, kao što su Suede, Radiohead, Placebo, David Bowie, Depeche Mode…

Najbolja pjesma

Još širu popularnost stiču učešćem na srbijanskom izboru za prestižni Eurosong. Pjesmi za Evroviziju (PZE) 2022. godine, sa pjesmom “Haos”, kada su se plasirali u finale ovog takmičenja. Na ovogodišnjoj PZE, u revijalnom dijelu, publika je imala priliku da se podsjeti muzike najpoznatije evrovizijske grupe ABBA.

 

Ona je prije tačno 50 godina pobijedila na “Eurosongu” sa pjesmom “Waterloo”, inače najboljom evrovizijskom pjesmom svih vremena.

Privilegiju da ožive numere ovog švedskog kvarteta u svom muzičkom stilu je, između ostalih, imao i “GIFT”.
Ovaj poseban projekat “Gifts and Roses, Symphonic Show of 80’s” je nastao sa željom da se mnoga popularna muzička djela 80-ih godina upakuju u novo ruho današnje bogate i raskošne produkcije. Realizuje se pod producentskom rukom Predraga Cvetkovića, Rock Opera, Disco Opera, koji donosi čuvene hitove u svježim i obogaćenim simfonijskim aranžmanima violončeliste Dejana Timotijevića.

Čuveni umjetnici

Timotijević je za vrijeme svoje dugogodišnje karijere sarađivao sa čuvenim umjetnicima, kako iz svijeta klasične muzike (Zubin Mehta, Ivo Pogorelic, Monserat Kabalje, …), tako i sa mnogim stranim i domaćim pop-rock izvođačima (Sting, Andrea Boccelli, Bajaga, Zdravko Čolić, Marija Šerifović, Sergej Ćetković, Željko Joksimović, …).

Tekst i foto: Slavica Danilović (Naj portal)

Dijaspora

Ambasador BiH u Njemačkoj Damir Arnaut: VRATITE BH. DRŽAVLJANSTVO, BEZ DA SE ODREKNETE NJEMAČKOG

Published

on

Ambasador BiH u Njemačkoj Damir Arnaut govorio je na najvećem skupu okupljanja bh. dijaspore u Njemačkoj. To je bilo u Dortmundu, gdje se okupilo 6.000 Bosanaca i Hercegovaca.

Čast i zadovoljstvo

Damir Arnaut došao je u pratnji istaknutog doktora urologa u Dortmundu, Edvina Destanovića.

– Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam pozvan na jednu ovakvu manifestaciju. Te, vam iskreno i od srca čestitam što jednu ovakvu tradiciju, jedno ovakvo okupljanje održavate punih 30 godina. Počeli ste se okupljati u Dortmundu u vihoru rata ili bolje da kažem tokom agresije na BiH. Mnogi koji se kasnije nisu mogli vratiti u BiH otišli su dalje putem Kanade, Australije, Amerike, Novog Zelanda.

– Drago mi je što ovo druženje njegujete i čuvate od davne 1994. godine, a potom ste ovu lijepu tradiciju prenijeli na svoju djecu, koja su rođena i odrastaju u Njemačkoj. Iskreno vam svima čestitam na tome i, želim vam još mnogo, mnogo ovakvih okupljanja. Čast mi je i zadovoljstvo naglasiti, da zaista lijepo predstavljate BiH u Njemačkoj. Bosanskohercegovača dijaspora je bez sumnje najbolja i najintegriranija dijaspora u ovoj zemlji.

Ambasador Arnaut sa efendijom Omerom Sarajlićem i njegovim sinom i doktorom Destanovićem

Ambasador Arnaut sa efendijom Omerom Sarajlićem i njegovim sinom i doktorom Destanovićem

Vi to sve radite jako dostojanstveno, a to se vidi na jednom ovakvom skupu. Obzirom da radim u ovoj zemlji i iz dana u dan sam svjestan toga da ova zemlja Nejmačka, tu vašu dobrotu i poštovanje prema njoj, vraća vam uveliko sa velikom zahvalnošću – rekao je amabasador Arnaut.

U svom daljnjem obraćanju amabasador BiH u Njemačkoj, Damir Arnaut je rekao:

Dvojno državljanstvo

– Njemačka je zajedno sa Ruandom glavni sponzor i pokretač Rezolucije o genocidu u Srebrenicu, o kojoj će se glasati 23. maja. Naša diplomacija na čelu sa predsjedavajućim predsjednikom doktorom Denisom Bećirevićem vodi zadnje dane te bitke. Iskreno se nadam i vjerujem u to da će se u četvrtak iz Ujedinjenih nacija poslati poruka da je u Srebrenici počinjen genocid. Istakao bih još da je ovo sada dobro vrijeme da se bude ambasador u Njemačkoj, jer se konačno nakon Ruske agresije na Ukrajinu vraća fokus Zapada pa samim tim i Njemačke na Balkan, na BiH. Oni potpuno shvataju opasnost koju Rusija predstavlja ne samo prema Ukrajini već i prema našem regionu. Zapad želi da učini sve da požar opet ne bukne na Balkanu.

Ambasador Arnaut je govorio i o dvojnom državljanstvu, što je ponajviše i zanimalo sve u Dortmundu.

– Već od kraja idućeg mjeseca moći će se dobiti ili moći će te dobiti njemačko državljanstvo, bez obaveze da se odreknete državljanstva BiH. Tim doktora Bećirevića radi na tome da se u BiH promijeni zakon, pa da svi oni koji su se već odrekli državljanstva BiH, mogu ponovno vratiti, odnosno ponovno dobiti državljanstvo BiH, a zadržati i njemačko državljanstvo.

Koristite snagu

– Koristite svoju snagu koju imate. A ona se vidi na ovom skupu, na hiljade ljudi se danas okupilo ovdje u Dortmundu. Koristite mlade i obrazovane ljude u svim segmentima života. Pišite vašim izabranim predstavnicima i govorite o svojim zahtjevima. I, konačno ovo je izborna godina. Apelujem na sve vas da se registrujete za glasanje u BiH, pogotovo da se registrujete ukoliko ste vaša ognjišta napustili pod prisilom.

– Nemojte dozvoliti da u vašim matičnim opštinama odlučuju oni koji su vas sa vaših ognjišta protjerali. Registrujte se za glasanje. Najavljen sam da sam prvi diplomata BiH koji je došao na jedan ovakav skup, ali to je moja obaveza, i vrata ambasade BiH su širom otvorena svim njenim građanima – rekao je na kraju obraćanja ambasador BiH u Njemačkoj Damir Arnaut.

Bato Šišić (Naj portal)

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending