Pratite nas

Izdvojeno

Sve je spremno za FeJS festival, Jahorina će tri dana biti centar regiona

Published

on

Sve je spremno za FeJS festival, Jahorina će tri dana biti centar regiona

Jahorina će narednih dana, prema svemu sudeći, biti turistički centar regiona. Sve je spremno za najuzbudljivije ljeto na olimpijskoj ljepotici i fenomenalan festival, za koji vlada neviđeno interesovanje.

Usmjeren prema porodici

FeJS Festival Summer Jahorina po prvi put ove godine, u organizaciji Udruženja hotelijera Jahorina i Olimpijskog centra Jahorina, spremio je mnoštvo zanimljivih sadržaja za svoje posjetioce.

– Festival predstavlja jedan lijep događaj, prije svega usmjeren prema porodici, ali i prema ljudima koji žele aktivan odmor u prirodi i individualcima. Zaista obuhvatamo jednu široku ciljnu skupinu iz cijelog regiona. Festival će ponuditi široku lepezu atrakcija, uključujući smještaj po sniženim cijenama, festival vina, rakije i piva, gastro festival. Razne zabavne aktivnosti, poput DJ zabava i koncerata, kao i Family zone. Pored toga, 40 učesnika će direktno moći da predstave svoje proizvode jednoj širokoj masi posjetilaca festivala – rekao je Nemanja Vučetić, predstavnik hotelijera Jahorine.

Festival počinje u petak, 28. juna, zanimljivim vinskim i rakija festom u hotelu „Vučko“, u kojem će iste večeri biti održan koncert mlade zvijezde Marije Mikić.

Besplatna vožnja

Organizatori su za subotu, 29. juni spremili cjelodnevni program koji počinje besplatnom vožnjom gondolom za hotelske goste. Potom će biti organizovane pješačke ture sa vodičima, face painting za najmlađe i zabavno takmičenje za porodice, koje će imati priliku da osvoje pregršt zanimljivih nagrada. Od 14 sati počinje BEER FEST na terasi restorana „Koliba“ uz nevjerovatne kraft pivare, ali i nastup šest DJ-eva. Alexander de Funk, DJ MEX, Dizzy Dee, Calkins, NA2 i RYO zagrijaće atmosferu i zabaviti posjetioce do večeri.

Nakon DJ partyja, Maja Jevtić, finalistkinja Zvezda granda, održat će koncert u hotelu „Lavina“. U nedjelju, 30. juna gosti imaju priliku da zaslade vikend na gastro festivalu u restoranu Rajska vrata ili da posjete Ski centar Ravna planina, te isprobaju vožnju gondolom i posjete najnoviji Dino park.

Prevoz iz Sarajeva

– Interesovanje je odlično, hoteli su skoro skroz rasprodati, tako da, ukoliko još uvijek razmišljate gdje da provedete predstojeći vikend, Jahorina i FeJS fest su pravi izbor. Požurite dok još ima mjesta. I za kraj, organizovane su besplatne vožnje za dnevne goste, sa polascima iz Sarajeva. Tako da svi oni koji ne žele da voze ili nemaju automobil, mogu da koriste jednu od linija ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu tokom tri dana trajanja FeJS festivala. Fenomenalno, zar ne! Vidimo se na FeJS-u – poručio je Vučetić.

Svečano otvaranje FeJS festivala zakazano je za petak u 17 sati, kada će se prisutnim zvanicama i novinarima, nakon promotivnog videa „Ljeto na vrhu svijeta“, obratiti Aleksandar Prović, predsjednik Udruženja hotelijera Jahorina.

Potom direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, direktor Turističke organizacije Istočno Sarajevo Igor Ikonić, Feđa Begović, direktor USAID Turizam, te bloger Robert Dacešin.

 

 

 

Izdvojeno

Dvadeset godina od obnove Starog mosta, Mostar će večeras biti centar regiona

Published

on

Mostar će večeras biti centar Bosne i Hercegovine i regiona.

Naime, od 21 sat bit će održana centralna manifestacija proslave 20. godišnjice završetka obnove Starog mosta i 19. godišnjice upisa Mostara na popis UNESCO-ove kulturne baštine. Ispod Starog mosta postavljena je grandiozna bina, kao i adekvatna prateća oprema koja potvrđuje da će ovo biti praznik za oči i uši.

Simbol zajedništva

Stari most u Mostaru, svjetski spomenik mira i simbol zajedništva, UNESCO-ova svjetska baština, kao briljantna kulturno historijska i graditeljska cjelina ove godine obilježava svoju značajnu 20. godišnjicu od obnove i ponovne izgradnje.

Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara i predsjednik organizacionog odbora manifestacije povodom 20. godišnjice završetka obnove Starog mosta, ponovio je da će ovaj događaj biti nešto za pamćenje.

Sama manifestacija, čiji je režiser Vedad Hodžić, počet će intoniranjem himne Bosne i Hercegovine. Potom će biti prikazan kratki film o obnovi Starog mosta.

Nakon toga planirano je da se prisutnim obrate Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara, Qu Xing, zamjenik generalne direktorice UNESCO-a, te Christopher Sheldon, šef ureda Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori.

Muzički dio programa otvorit će ansambl „Mostarske kiše“ koji će izvesti „Pjesmu o Mostaru“, a potom će čelnici Grada Mostara uručiti zahvalnice za izuzetan doprinos obnovi koje će dobiti UNESCO, Svjetska banka, Evropska unija u Bosni i Hercegovini, Kraljevina Nizozemska, Republika Italija, Republika Turska i Republika Francuska. Ansambl „Mostarske kiše“ izvest će i „Kolaž o Mostaru“.

Svečani skokovi sa Starog mosta, uz bakljadu i vatromet, najavit će spektakl Hari Mata Harija, koji je sinoć održao generalnu probu ispod Starog mosta.

Najavljeni su dolasci fanova naše muzičke zvijezde iz velikog broja gradova, kao i iz Hrvatske i Crne Gore.

Harija za Mostar vežu posebne emocije, a ističe se uspomena na 2006. godinu, kada je iz Mostara ispraćen u Atinu na Eurosong, odakle je BiH donio historijski plasman na ovom najvećem muzičkom takmičenju. Tada je na centralnom trgu bilo blizu 50.000 ljudi.

Snimak koncerta

Generalni medijski pokrovitelj događaja je BHRT, a pokrovitelj su i radio RSG i radio Mix. BHRT, čija urednica Maja Miralem je bila voditeljica manifestacije, večeras od 21 sat emitirat će direktan prijenos same centralne ceremonije, a naknadno i snimak koncerta Hari Mata Harija.

Podsjetimo, Stari most sagrađen je davne 1566., a, nakon oštećenja u ratu 1992. i rušenja tokom rata 1993., obnovljen je 23.7.2004. godine. Rekonstrukcija Starog mosta u Mostaru bila je zahtjevan građevinski projekat i trajala je punih šest godina.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending