Pratite nas

Kućni ljubimci

Šta nam pas poručuje repom: KAD JE SRETAN, MAŠE UDESNO…

Published

on

Rep psima služi za komunikaciju, ali ima i druge važne funkcije. Kada pas maše repom, pretpostavljamo da je sretan, ali on zna tako da pokaže i druga raspoloženja i stanja u kojima se nalazi. Brzina i visina mahanja repom pokazuju raspoloženja.

Široko mahanje repom ukazuje na to da je pas prijateljski raspoložen, dok je brzo mahanje visoko uzdignutog repa pokazatelj da se pas osjeća ugroženo.

Kad je sretan, pas repom maše udesno, a mahanje ulijevo je pokazatelj lošeg raspoloženja.

Lijeva strana mozga kontroliše desnu stranu tijela i obrnuto. Pozitivne emocije vuku pseći rep u desnu stranu, a negativni u lijevu.

Postoji mnogo razloga zbog kojih psi hvataju svoj rep. Mogu to raditi iz dosade, vježbanja ili radoznalosti, a to se čak može pripisati i njihovom predatorskom instinktu.

Ako pas prečesto juri svoj rep, onda treba provjeriti da li ima buhe. Postoji teorija i da psi koji stalno hvataju svoj rep pate od opsesivno-kompulsivnog poremećaja.

Pseći repovi su se razvili tako da im pomažu da održe ravnotežu. Sportske rase koriste svoj rep kao kontra ravnotežu prilikom trčanja, skakanja i okretanja.

Ako pas povrijedi ili izgubi rep u odraslom dobu, njihove atletske sposobnosti će se promijeniti jer će pas biti izbačen iz ravnoteže.

Srećom, psi se tokom vremena mogu prilagoditi novonastaloj situaciji i ponovo naučiti te vještine.

Uz pomoć repa se širi pseći miris. Alfa psi koji drže svoj rep visoko mogu otpustiti više mirisa iz analnih žlijezda. Zamah repa pomaže da se miris raširi kroz vazduh.

S druge strane, uplašeni psi, koji svoj rep drže između nogu, pokušavaju pokriti miris svojih žlijezda

Kućni ljubimci

Vlasnik je odglumio da je mrtav: Pogledajte kako su reagovale mačke, a kako pas (Video)

Published

on

Oni koji dom dijele sa psima i mačkama najjasnije mogu vidjeti razliku među njima. Dok mačke bije glas da im nije stalo do ljudi, psi su poznati kao odani stvorovi. Jasno, nije istina uvijek takva: mnoge mačke mare za svoje ljude, samo to ne pokazuju na isti način kao i psi, dok ima pasa koji se neće pretjerano uznemiriti kad im se vlasnik uplaši.

Jedan je muškarac odlučio na zabavan način još jednom pokazati razliku između ovih životinja. U ruci je nosio zdjelu s hranom kad se naglo srušio i umirio.

Mačke su odmah došle do njega i počele jesti hranu, a nisu se libile malo mu gurnuti prste kako bi se dočepale keksića koji se sakrio ispod njih. Nijedna mačka nije posvetila pažnju činjenici da se njihov čovjek nalazi u neobičnom položaju niti je odlučila istražiti što se događa.

Pas je, s druge strane, posve ignorisao keksiće koji su se prosuli po podu. Njega je zanimalo šta se događa s voljenim mu vlasnikom i je li dobro.

Jasno, obje vrste životinja imaju vrhunski sluh i jasno čuju da on diše, ačo pas je svejedno odlučio da provjeri da li je sve u redu. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending