Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Sjedi i jedi: ZAŠTO NE VALJA JESTI S NOGU I NA BRZINU?

Published

on

Danas niko nema vremena da uživa u hrani i natenane žvaće svaki zalogaj, ali to sve nas može mnogo da košta. Nisu bez razloga naši stari govorili “sjedi, pa jedi”.

Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja pokazali su da je za zdravlje važno ne samo šta jedete, već i koliko brzo hrana nestaje iz vašeg tanjira.

Japanski naučnici pratili su 1.083 odrasle osobe tokom pet godina, a ispitanici su bili podijeljeni u tri kategorije, na osnovu toga koliko brzo jedu: “sporo”, “normalno” i “brzo”.

Na početku studije, niko od dobrovoljaca nije patio od metaboličkog sindroma, što znači da niko od njih nije imao najmanje tri od slijedećih faktora – gojaznost u predjelu stomaka, nizak nivo HDL holesterola, povišene trigliceride, povišen krvni pritisak ili šećer u krvi. Loše vrijednosti najmanje tri od ovih navedenih kriterijuma ukazuju na povišeni rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, i jednim imenom ovo stanje zove se metabolički sindrom.

Pet godina kasnije, kad su ponovo popunjavali isti upitnik, ispostavilo se da se kod 84 ispitanika razvio metabolički sindrom, a sudeći po rezultatima studije objavljene u stručnom časopisu Circulation, većina ih je bila iz grupe koja je izjavila da “brzo jede”. Osobe koje se hrane “s nogu” imaju za 89 odsto viši rizik od razvoja metaboličkog sindroma od onih koje jedu sporije.

Ali, to nije sve što su naučnici zaključili. Ispitanici iz grupe koja je brzo jela tokom pet godina dobili su više kilograma, povećao im se obim struka i nivo šećera u krvi bio im je viši nego kod ispitanika koji su naveli da jedu sporije.

Ljekari kažu da je to povezano sa činjenicom da je mozgu potrebno neko vrijeme da obradi činjenicu da ste siti, a sve dok se to ne dogodi, vi nastavljate da jedete.

– Kad ljudi jedu brzo, oni nastavljaju da jedu i nakon što prestanu da osjećaju glad. Takođe, kod osoba koje jedu brzo skokovi nivoa šećera u krvi su značajniji, a to može da dovede do inzulinske rezistencije – kaže dr Takajuki Jamai sa Univerziteta u Hirošimi, koji je vodio ovo istraživanje.

Zdravlje i ljepota

Pomoć kod liječenja gihta: POTREBNA SU VAM SAMO 4 SASTOJKA ZA UPALJENE ZGLOBOVE

Published

on

Giht se u narodu često naziva najstarijom bolešću na svijetu – postojanje tog oblika artritisa zabilježeno je još u vrijeme drevnog Egipta. To je zapravo upala zglobova popraćena napadima jakog bola, crvenilom i oteklinama koja nastaje zbog taloženja mokraćnih kristala.

Mokraćna kiselina nastaje prilikom razgradnje purina, a obično se iz tijela izbacuje putem urina. Međutim, ako organizam proizvodi povećanu količinu mokraćne kiseline ili je pak bubrezi pravilno ne eliminišu iz tijela, tada može doći do njene kristalizacije. Nastali oštri kristali talože se u zglobove, najčešće u stopalima, tj. području nožnog palca i uzrokuju jaku bol.

Danas postoje lijekovi kojima se liječi to neprijatno stanje, a za one koji su skloniji prirodnim alternativama donosimo recept za napitak od četiri sastojka s kojim ćete se uspješno boriti protiv gihta. Celer i đumbir ublažavaju upalne procese, dok će se krastavac obračunati s kristalima.

POTREBNI SASTOJCI: šaka stabljika celera (zeleni dio između korijena i lišća), komadić svježeg đumbira (2 do 3 cm veličine), pola svježeg krastavca srednje veličine, sok od pola limuna po želji

Nasitno nasjeckajte celer, đumbir i krastavce, ubacite u blender i dobro izmiješajte. Na kraju dodajte sok od polovine limuna. Napitak odmah popijte jer je najbolji dok je svjež. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending