Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Savjeti nutricionista: KOLIKO SEDMIČNO TREBA POJESTI BANANA?

Published

on

Glavni principi u ishrani koji su već mnogima poznati su umjerenost i raznovrsnost, ali naučnici otkrivaju i jedan vrlo jednostavan način da svoj režim ishrane poboljšamo svake nedelje. Riječ je o voću i to, konkretno, o bananama koje su lako dostupna a vrlo kvalitetna namirnica.

Banane se čak dovode u vezu s dužim životnim vijekom?

Kako objašnjavaju nutricionisti, za “top voće” ih kvalifikuje visok nivo kalijuma, što pomaže svima koji pate od visokog krvnog pritiska.

Upravo hipertenzija i njome izazvana srčana oboljenja veoma su čest uzrok prerane smrti.
Zato je planiranje jelovnika u skladu s preporukama ljekara veoma značajno u borbi protiv “tihog ubice” kako se hipertenzija često naziva.

Kalijum je značajan i zato što može da smanji rizik od karcinoma bubrega, smatraju ljekari.

Ne manje značajna je i činjenica da banane pojačavaju naše mentalne i fizičke sposobnosti, a i emotivno raspoloženje. One su dobar izvor ugljenih hidrata, čime hrane i mozak i mišiće. Takođe, sadrže triptofan i vitamin B6 koji omogućavaju proizvodnju serotonina u organizmu.

Uz sve to, banane su dobre i za varenje. Međutim, to ne znači da treba pretjerivati – umjerenost je ključ dobre ishrane.

Tokom nedjelje treba pojesti tri do četiri banane – to je količina koju nutricionisti preporučuju

Zdravlje i ljepota

HLADNE RUKE I NOGE: Recept za cirkulaciju i jačanje krvnih sudova

Published

on

Problem sa cirkulacijom pogađa veliki broj populacije, različite dobi i pola. Problem sa cirkulacijom može biti uzrokovan brojnim faktorima, genetikom, ishranom, pušenjem, kao i nedostatkom fizičke aktivnosti. Recept koji vam donosimo služi za rehabilitaciju poslije srčanog i moždanog udara, prevenciju, jačanje krvnih sudova, kao i za bolje opšte stanje organizma.

POTREBNI SASTOJCI: 100 grama trave ive, 00 grama koprive, 100 grama kantariona, 50 grama cveta nevena, 1 litar jakog alkohola – rakije, vodke ili loze

Sve satojke, odnosno biljke, usitnite i stavite u staklenu posudu. Prelijete sa alkoholom, pazeći da su sve biljke prekrivene alkoholom. Zatvorite i ostavite da odstoji 20 dana, povremeno mućkajući kako bi se sastojci što bolje izmiješali. Nakon 21. dan, procijedite i prespite u staklenu flašu.

Svako jutro i veče uzmite po dvije kašike sirupa. Sirup se pije duži vremenski period. Već nakon 10 dana trbali bi primijetiti poboljšanje vašeg zdravlja. Sirup možete piti duži period, nema negativnih posljedica. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending