Pratite nas

Zanimljivosti

Sarajevo je prvi put bilo domaćin Rotary Konferencije Distrikta 1910, učestvovalo 140 klubova

Published

on

Adnan Kovačevič, Mensur Mulalić, Herbert Pfeiffer

Sarajevo je prvi put bilo domaćin Rotary Konferencije Distrikta 1910, učestvovalo 140 klubova

Prošla sedmica u Sarajevu bila je u znaku Rotaryja.

Naime, po prvi put se Konferencija Distrikta 1910, kojem pripadaju i bosanskohercegovački klubovi, održala van Austrije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

“Rotary za umjetnost”

Na konferenciji je učestvovalo 140 klubova iz cijelog distrikta 1910, a prisustvovalo je preko 500 predstavnika iz jugoistočne Austrije i iz cijele Bosne.

– Konferencija je počela u petak Welcome Partyjem u restoranu “Apetit”. U subotu je upriličena cjelodnevna konferencija, na kojoj je predstavljen i novoosnovani Rotary Club Cazin u distriktu 1910. Prva predsjednica ovog kluba je Esmira Kapić, a novoosnovani Rotary Club Cazin ima 24 člana. Na samoj dodjeli chartera bio je i jedan od osnivača kluba Mensur Mulalić, te Refko Rošić – kaže Adnan Kovačević, novi predsjednik Rotary Cluba Sarajevo.

Konferencija je održana uz podršku guvernera Herberta Pfeiffera i uz pomoć lokalnih klubova. Rotary Club, Rotarakt Club Sarajevo, Rotary Sarajevo- International Delta i Rotary Club Sarajevo-Ilidža.

Kao kruna rotarijanske godine za Rotary Club u nedjelju u sarajevskom BKC-u održan je koncert “Rotary za umjetnost” koji je još jednom okupio talente, aranžera i kompozitora Ammara Jažića i baritona i prvaka opere Marka Kalajanovića.

Koncert je izveden od strane simfonijskog orkestra koji je sastavljen od najboljih muzičara iz Sarajeva i Zenice.

Koncert je bio humanitarnog karaktera. Sav prihod od ulaznica je doniran za stipendije najtalentovanijih učenika BiH. Tom prilikom je došlo do primopredaje dužnosti između predsjednika Emira Arslanagića i Adnana Kovačevića, novog predsjednika Rotary Cluba Sarajevo za novu rotaryjansku godinu.

Pružanje humanitarne pomoći

Podsjetimo, prvi Rotary klub u svijetu je osnovan 1905. godine u Chicagu. Dok u Bosni i Hercegovini trenutno aktivno djeluje 15 Rotary klubova. U Sarajevu postoje tri kluba, Rotary Club Sarajevo, Rotary Sarajevo- International Delta i Rotary Club Sarajevo-Ilidža.

Cilj rotary klubova je pružanje humanitarne pomoći, podsticanje visokih etičkih standarda u svim profesijama i unapređenje dobre volje i mira u svijetu. Danas u svijetu postoji preko 35.000 klubova u preko 150 zemalja, koji imaju 1.2 miliona članova.

Zanimljivosti

Peti Desant Festival od 1. do 3. augusta u Jajcu: Nastupaju „Bajaga i Instruktori“, Jala Brat i Buba Corelli…

Published

on

Peti Desant Festival od 1. do 3. augusta u Jajcu: Nastupaju „Bajaga i Instruktori“, Jala Brat i Buba Corelli…

U Jajcu će od 1. do 3. augusta biti održano peto izdanje Desant Festivala, koji i ove godine donosi bogat i zanimljiv program, prilagođen različitim muzičkim ukusima.

Čolini hitovi

Desant 2024. bit će otvoren u četvrtak, 01. augusta koncertom Jusuf Brkić Sevdah Tria na stageu pokraj Katakombi na Jajačkoj tvrđavi. Ulaz na ovaj događaj bit će moguć isključivo uz pozivnicu.

U petak, 2. augusta na Vodopad Stageu prvo će nastupiti Prava Stvar – Tribute to Zdravko Čolić, sa repertoarom najvećih Čolinih hitova. Nakon toga koncert će održati Bajaga i Instruktori, koji ove godine obilježavaju fantastičnih 40 godina djelovanja na muzičkoj sceni.

Zadnjeg dana Desanta, u subotu 3. augusta će na Vodopad Stageu nastupiti Jala Brat & Buba Corelli. Oni su nedavno objavili drugi dio albuma „Goat Season“, nakon čega su njihove nove pjesme sa milionskim pregledima zauzele top pozicije na YouTube trendingu.

Promotivna cijena

Ulaznice po promotivnoj cijeni od 20 KM mogu se kupiti na www.kupikartu.ba. Zbog specifičnosti lokacije, broj ulaznica je ograničen i očekuje se da će biti rasprodane velikom brzinom. Nakon što se rasprodaju ulaznice po promotivnoj cijeni, cijena ulaznica će biti veća. Zato požurite po svoju na www.kupikartu.ba.

Ulaznice za koncerte ispod Vodopada će se od 15. jula moći kupiti i u Turističkom info centru u Jajcu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Desant Festival (@desant_festival)

Desant Festival se od 2020. godine održava u Jajcu sa namjerom da upotpuni ljetnu turističku ponudu Jajca. Ali i  bude dodatni motiv za posjetu Jajcu, gradu bogatog kulturno-historijskog naslijeđa i spektakularne prirode.

Desant 2024. odlična je prilika da se provede nezaboravan vikend u Jajcu, uživa u atraktivnim muzičkim događajima, ali i istraže brojne atrakcije Kraljevskog grada Jajca, u kojem je čak 30 atrakcija koje su na listi nacionalnih spomenika BiH.

Prirodna baština

Organizatori Desant Festivala su Inicijativa Odmori u BiH i JU Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca. Uz podršku Općine Jajce i općinskog načelnika Edina Hozana, Vlade Srednje-Bosanskog kantona, te ministarstava okoliša i turizma, te kulture i sporta FBiH.

Više informacija o Desant Festivalu može se pronaći na web stranici www.desant.ba

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending