Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Psihosomatika: KAD “NAZDRAVO ZABOLE” VRAT, RAMENA LEĐA, ČLANCI, KOLJENA…

Published

on

Psihosomatika je sjajna stvar. Ova grana medicine se bavi uticajem naših emocija, strahova i psiholoških blokada na zdravlje. Naučno je dokazano da naše emocije rezultiraju fizičkim bolestima.

Karina Bagdasarova, predstavnica čuvene cirkuske dinastije trenera, priznala da je cijelog života željela da bude plesačica, a otac ju je prisilio da radi u areni. Tek kad je odrasla shvatila je zašto je čitav život patila od bolova u donjem dijelu leđa – u stvari, “radila je ono što nije voljela”.

Psiholog Mihalkov otkriva šta vam bolovi koje osjećate u tijelu poručuju.

1. Bol u glavi
Glavobolja i migrena su uglavnom posljedica stresa i svakodnevnog opterećenja. Potrudite se da svaki dan odvojite bar sat vremena za relaksaciju – bilo da je to meditacija, opuštajuća kupka, masaža ili jednostavno ležanje uz omiljenu muziku. Ovo će vam pomoći da se opustite, pa će i glavobolja nestati.

2. Bol u vratu
Boli vas vrat? Ovaj problem može da uputi na to da imate teškoće sa davanjem oproštaja nekome ili čak sebi. Ako imate bolove u vratu, potrudite se da razmišljate šta to volite kod sebe i kod drugih, potrudite se da nađete ono dobro u svakome, niko nije savršen!

3. Bol u ramenima
Hroničan bol u ramenima može da uputi na to da imate neki emotivni teret, neku muku koja vas danima ne ostavlja, koju nikako da riješite. Nije ni čudo što u našem narodu postoji izreka ,,skinuti teret s ramena” u značenju olakšanja duše. Ako imate ove probleme, usmjerite se na rješavanje krize koja vas opterećuje, napravite korak napred.

4. Bol i gornjem dijelu leđa
Bol u ovoj regiji ukazuje na to da vam nedostaje emotivne podrške, da se osjećate usamljeno u kriznoj situaciji. Osjećate se nevoljeno ili suzbijate svoju ljubav? Ako niste u vezi, možda je vrijeme da se aktivirate na ljubavnom planu i odete na neki sastanak. Ko zna šta to može da donese! A možda i bol u gornjem dijelu leđa nestane.

5. Bol u donjem dijelu leđa
Bol u donjem dijelu leđa može biti posljedica zabrinutosti za finansije. Ne možete da spojite kraj sa krajem ili imate dugove koji uskoro moraju da se vrate ili ste u kreditu… Razmislite o traženju povišice na poslu ili se posavjetujte sa finansijskim stručnjacima kako biste bolje organizovali novac koji imate.

6. Bol u laktovima
Bol u laktovima može da upućuje na to da se opirete promjenama u životu, da ste previše nefleksibilni na dešavanja oko sebe. Možda je vrijeme da se opustite i popustite svoja kruta načela. Napravite kompromise i protresite stvari.

7. Bol u šakama
Rukama posežemo ka drugima, stvaramo veze i kontakte. Ako imate bolove u ovom dijelu tijela, uzrok može ležati u nedovoljno kvalitetnom odnosu sa drugima. Pokrenite se, družite se, stvarajte kontakte, obnovite stara prijateljstva.

8. Bol u kukovima
Bol u kukovima je znak straha od pokreta, plašite se da napravite promjene, opirete se izazovima, ne želite da se pustite u kreativnu haotičnost koju oni donose. Ukoliko ste pred nekom velikom odlukom koju izbjegavajte, bol u kukovima je jasan znak da je vrijeme da ,,prelomite” za ili protiv!

9. Bol u koljenima
Uzrok bola u koljenima može da bude različit, ali jedan od glavnih je veliki ego. Možda mislite da ste fantastični, da niko bolji ne postoji? Spustite se na zemlju, bavite se volonterskim radom.

10. Bol u listovima
Bol u listovima može da bude posljedica stresa i emocionalne napetosti. Ljubomora takođe postoji kao mogući uzrok. Možda je vrijeme da neke ljude i događaje u svom životu pustite da idu svojim putem i svojim tokom.

11. Bol u člancima
Bol u ovom dijelu tijela obično je posljedica suzdržavanja od željenih zadovoljstava. Vrijeme je da se opustite i prepustite. Začinite svoj ljubavni život, ,,zgijrešite” u dijeti, počastite sebe kupovinom, jednom rječju uživajte! Ispunite svoje male fantazije i hirove.

12. Bol u stopalima
Jedan od znakova depresije jeste bol u stopalima. Pesimizam i dugotrajna negativnost mogu se manifestovati kroz bolove u ovom dijelu tijela. Pokušajte da nađete radosti u svom životu. Uzmite kućnog ljubimca ili se bavite nekim hobijem.

Zdravlje i ljepota

Pomoć kod liječenja gihta: POTREBNA SU VAM SAMO 4 SASTOJKA ZA UPALJENE ZGLOBOVE

Published

on

Giht se u narodu često naziva najstarijom bolešću na svijetu – postojanje tog oblika artritisa zabilježeno je još u vrijeme drevnog Egipta. To je zapravo upala zglobova popraćena napadima jakog bola, crvenilom i oteklinama koja nastaje zbog taloženja mokraćnih kristala.

Mokraćna kiselina nastaje prilikom razgradnje purina, a obično se iz tijela izbacuje putem urina. Međutim, ako organizam proizvodi povećanu količinu mokraćne kiseline ili je pak bubrezi pravilno ne eliminišu iz tijela, tada može doći do njene kristalizacije. Nastali oštri kristali talože se u zglobove, najčešće u stopalima, tj. području nožnog palca i uzrokuju jaku bol.

Danas postoje lijekovi kojima se liječi to neprijatno stanje, a za one koji su skloniji prirodnim alternativama donosimo recept za napitak od četiri sastojka s kojim ćete se uspješno boriti protiv gihta. Celer i đumbir ublažavaju upalne procese, dok će se krastavac obračunati s kristalima.

POTREBNI SASTOJCI: šaka stabljika celera (zeleni dio između korijena i lišća), komadić svježeg đumbira (2 do 3 cm veličine), pola svježeg krastavca srednje veličine, sok od pola limuna po želji

Nasitno nasjeckajte celer, đumbir i krastavce, ubacite u blender i dobro izmiješajte. Na kraju dodajte sok od polovine limuna. Napitak odmah popijte jer je najbolji dok je svjež. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending