Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Istočnjačka narodna medicina: ZAŠTO KINEZI STAVLJAJU KOCKU LEDA NA POTILJAK?

Published

on

Ukoliko stavite najobičniju kockicu leda na određen dio tijela, sudeći prema tradicionalnoj kineskoj medicini, djelovanje na ljudsko zdravlje može biti i te kako povoljno.

Naime, treba da stavite kockicu leda na jedno mjesto na vratu, odnosno tačku koja se zove Feng Fu (utočiste vjetra). Kako se navodi, ona je povezana sa podmlađivanjem organizma. Mjesto na koje se postavlja led se nalazi između tetiva u predjelu vrata (konkretno na potiljku). To je rupica gdje se sjedinjuju glava i vrat.

Metoda se sastoji u slijedećem: čovjek leži na stomaku (ili sjedi) i stavi kocku leda na tačku Feng Fu, i drži tako oko 15-20 minuta. Kocka leda može da se fiksira zavojem ili maramom.

Ako hoćete da praktikujete ovu metodu, možete to činiti sa pauzama od 2 do 3 dana, ujutru na prazan stomak i uveče pred spavanje. Prehlada kod ove procedure nije moguća.

U početku može biti prisutan osjećaj hladnoće, ali za 30 do 40 sekundi osjeća se priliv toplote na tačku djelovanja. Prvih nekoliko dana ćete imati osjećaj euforije zbog oslobađanja endorfina u krvotok.

Na šta sve povoljno djeluje kockica leda: brine se za opušteniji i bolji san, podstiče probavu, smanjuje zubobolju, glavobolju i bolove udova, sprječava prehladu, stabiliziuje nervni system, pomaže kod visokog i niskog pritiska, pomaže kod psihičkih problema poput hroničnog stresa, depresije ili iscrpljenosti, smanjuje menstrualne bolove.

Kontraindikacije za djelovanje tačke Feng Fu su: trudnoća, prisutstvo pejsmekera, epilepsija, šizofrenija

U svakom slučaju, vrijedi probati!

Zdravlje i ljepota

Pomoć kod liječenja gihta: POTREBNA SU VAM SAMO 4 SASTOJKA ZA UPALJENE ZGLOBOVE

Published

on

Giht se u narodu često naziva najstarijom bolešću na svijetu – postojanje tog oblika artritisa zabilježeno je još u vrijeme drevnog Egipta. To je zapravo upala zglobova popraćena napadima jakog bola, crvenilom i oteklinama koja nastaje zbog taloženja mokraćnih kristala.

Mokraćna kiselina nastaje prilikom razgradnje purina, a obično se iz tijela izbacuje putem urina. Međutim, ako organizam proizvodi povećanu količinu mokraćne kiseline ili je pak bubrezi pravilno ne eliminišu iz tijela, tada može doći do njene kristalizacije. Nastali oštri kristali talože se u zglobove, najčešće u stopalima, tj. području nožnog palca i uzrokuju jaku bol.

Danas postoje lijekovi kojima se liječi to neprijatno stanje, a za one koji su skloniji prirodnim alternativama donosimo recept za napitak od četiri sastojka s kojim ćete se uspješno boriti protiv gihta. Celer i đumbir ublažavaju upalne procese, dok će se krastavac obračunati s kristalima.

POTREBNI SASTOJCI: šaka stabljika celera (zeleni dio između korijena i lišća), komadić svježeg đumbira (2 do 3 cm veličine), pola svježeg krastavca srednje veličine, sok od pola limuna po želji

Nasitno nasjeckajte celer, đumbir i krastavce, ubacite u blender i dobro izmiješajte. Na kraju dodajte sok od polovine limuna. Napitak odmah popijte jer je najbolji dok je svjež. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending