Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Prirodno je da se znojimo: ALI ŠTA URADITI KADA SE PREVIŠE ZNOJIMO I KADA “TUKNE” ISPOD PAZUHA

Published

on

Sasvim je prirodno da se znojite, naročito na velikim vrućinama, međutim, ukoliko ste primijetili da vam je smrad gori nego inače, za to je možda kriva i vaša ishrana.

Znojenje je način da vam tijelo kaže da je vrijeme da se ohladite ili reakcija na stresne situacije. Dermatolog, Džošua Zajner ističe za magazin “Women's Health” da postoji mnogo načina kako da izbjegnete smrad ispod pazuha, kao što je korištenje dezodoransa i održavanje higijene, ali i da promjena u ishrani može imati veliki uticaj.

“Miris zavisi od različitih tipova bakterija koje se nalaze na koži, zajedno sa različitim tipovima hrane koju unosite. Iako zdravo, određeno povrće poput brokolija, kupusa, špargle i karfiola, povećavaju smrad prdeža i znoja, pa ne bi bilo loše da probate da smanjite unos ovih namirnica.

Doktor Zajhner kaže da se ovo dešava jer se vaše tijelo bori da svari ovu hranu. Metaboličkim procesom se oslobađaju isparljiva jedinjenja koja potom izlaze iz tijela ostavljajući smrad.

Ipak, pored ishrane i stresa, takođe postoje i neke bolesti zbog kojih dolazi do pojačanog znojenja i smrada, poput bolesti jetre, dijabetesa i otkazivanja bubrega.

Preporuka dermatologa jeste da vodite računa o higijeni, koristite dezodorans koji odgovara vašem tipu kože, pa i da probate sa promjenom ishrane.

Zdravlje i ljepota

HLADNE RUKE I NOGE: Recept za cirkulaciju i jačanje krvnih sudova

Published

on

Problem sa cirkulacijom pogađa veliki broj populacije, različite dobi i pola. Problem sa cirkulacijom može biti uzrokovan brojnim faktorima, genetikom, ishranom, pušenjem, kao i nedostatkom fizičke aktivnosti. Recept koji vam donosimo služi za rehabilitaciju poslije srčanog i moždanog udara, prevenciju, jačanje krvnih sudova, kao i za bolje opšte stanje organizma.

POTREBNI SASTOJCI: 100 grama trave ive, 00 grama koprive, 100 grama kantariona, 50 grama cveta nevena, 1 litar jakog alkohola – rakije, vodke ili loze

Sve satojke, odnosno biljke, usitnite i stavite u staklenu posudu. Prelijete sa alkoholom, pazeći da su sve biljke prekrivene alkoholom. Zatvorite i ostavite da odstoji 20 dana, povremeno mućkajući kako bi se sastojci što bolje izmiješali. Nakon 21. dan, procijedite i prespite u staklenu flašu.

Svako jutro i veče uzmite po dvije kašike sirupa. Sirup se pije duži vremenski period. Već nakon 10 dana trbali bi primijetiti poboljšanje vašeg zdravlja. Sirup možete piti duži period, nema negativnih posljedica. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending