Pratite nas

Zanimljivosti

Priča o pjesmi “Dijana ljubavi”: DA LI JE SAMO LJUBAV DOVOLJNA?

Published

on

Danas se obilježava godišnjica smrti hitmejkera Ibre Mangafića. Jedna od pjesma koja je obilježila njegovu karijeru je hit koji je otpjevao Ferid Avdić. Riječ je o numeri “Dijana ljubavi”…

Do kraja života

Nije nikakvo epohalno otkriće ako se kaže da nisu sve ljubavi sretne. Bez obzira na količinu, intenzitet i čistoću emocije uložene u neku romansu, statistički gledano, veće su šanse da će romansa biti neslavno okončana nego da će se u njoj uživati do kraja života.

Jednostavno kazano, možete voljeti nekoga cijelim srcem svojim i taj neko vam može uzvratiti emociju na potpuno isti način. Ali to nije garancija da ćete biti sretni jedno uz drugo. To je zbog toga što ljubav nije dovoljna za uspjeh jedne romanse.

Ona će, prije ili kasnije, početi da blijedi, kopni, nestaje, a onda su neke druge stvari mnogo bitnije za zdrav odnos između dvoje ljudi. Tužno je priznati, ali tu činjenicu nekako prečesto smaknemo s uma.

Sreća u nesreći je ta što nam je toliko veliki broj nesretno okončanih romansi iznjedrio nesaglediv niz neprolaznih kafanskih hitova, koji se bave upravo tom tematikom. Jedan od tih hitova je i pjesma “Dijana ljubavi” koju izvodi Ferid Avdić.

Pjesma je nastala iz pera Safeta Garčevića, a komponovao je Ibro Mangafić. Objavljena je 1984. godine na albumu “Sviđaš mi se”.

Priča iz ove numere veoma je jednostavna. Lirski subjekt je muškarac kojeg je ostavila žena koju voli. On za njom pati, doziva je kroz pjesmu i pita se zbog čega je ostavljen.

 

Refren pjesme potvrđuje priču o tome da je za uspješnu i sretnu vezu potrebno mnogo više od ljubavi. Nikad te niko voljeti neće, k'o što te volim ja – kazuju stihovi i dočaravaju posesivni karakter lirskog subjekta. Koliko će je neko drugi voljeti on ne može znati.

Kao što nikada neće znati da joj je trebao pružiti mnogo više od ljubavi. Ta zabluda o sudbinskoj povezanosti, dušama koju su stvorene jedna za drugu, u realnom svijetu nemaju težinu, pa ne čudi što je njihova veza završila kako se završila.

Istini u oči

Treba biti iskren, prema sebi ponajviše, te pogledati istini u oči i stvari nazvati pravim imenom. U ovom slučaju nije riječ o ljubavnom odnosu, već o patološkoj potrebi da nem neko bude blizak. Da smo te činjenice, ipak, svjesni na nekom dubokom, podsvjesnom nivou, svjedoči jedan komentar ispod ove pjesme na društvenim mrežama. U njemu neki zaljubljenik u ovu pjesmu između ostalog piše da nema svadbe bez ove pjesme. I nema je!

Samo mi možemo mladencima željeti svu sreću i da im ljubav bude vječna uz pjsmu koja pjeva o patološkoj ljubavi iz koje je jedan od aktera romanse pobjegao glavom bez obzira. Šta bismo tek radili da smo svjesni svoje morbidnosti…

Ozren Tošić (Naj portal)

Zanimljivosti

Pjevač u bolnici: OPERISAN ERA OJDANIĆ

Published

on

Foto: Alo.rs

Pjevač Era Ojdanić operisan je danas, 20. maja, na Kliničkom centru u Beogradu.

Njegovo unuk se oglasio i otkrio i otkrio da se sa njim čuo pred operaciju, ali da još uvijek ne zna kako je sve prošlo, piše Kurir.rs.

– Čuo sam se sa njim pet minuta prije operacije. Ušao je u operacionu salu oko 10 sati. Operisan je. Sve je OK i zvat ću ga kasnije, pošto telefon nije sada od njega – rekao je za Kurir unuk Uroš Anđelić.

Ojdanić je imao probleme sa bruhom.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending