Pratite nas

Zanimljivosti

Hitmejker Ibro Mangafić nas je napustio prije godinu dana: ‘KAPIJE SEVDAHA’ U NJEGOVU ČAST

Published

on

Ibro Mangafić: Foto Faktor

Bosanskohercegovački kompozitor i hitmejker Ibro Mangafić preminuo je na današnji dan, 10. maja, prije godinu dana. U znak sjećanja na velikana narodne muzike 2. juna u Zenici bit će održan festival “Kapije sevdaha“.

Ibro Mangafić s unucima

Ibro Mangafić s unucima

Bogata karijera

U bogatoj muzičkoj karijeri Mangafić je sarađivao sa najpoznatijim pjevačima narodne muzike, kao što su Halid Bešlić, Šerif Konjević, Hanka Paldum, Zorica Brunclik… On je najzaslužniji i za karijere Ferida Avdića, Halida Muslimovića, Amele Zuković, Dževada Preljevića Mrvice…

U karijeri je napravio veliki broj hitova, a jedan od najvećih je i “Jeleče”, koji je snimila Zorica Brunclik.

Jasmin Mangafić sa Željkom Jurišić

Jasmin Mangafić sa Željkom Jurišić

– U Bosanskom narodnom pozorištu ponovo će kroz svoje pjesme koje odišu sevdahom „oživiti“ Ibro Mangafić. Bit će to istinski praznik za oči i uši. Kroz posebni revijalni dio, muzičari iz regiona izvest će njegove nezaboravne pjesme. U takmičarskom dijelu Festivala uz veliki orkestar nastupit će Zulfija Tahirović, Zvonko Lučić, Suad Turković, Hazim Imamović, Izeta Milišić, Sejfo Kujović, Aid Husrep, Alija Ale Kasumović, Mirhad Okanović, Almir Delić, Daniela Starčević, Adi Vatrić i Ajdin Vranešić.

– Ovaj jedinstveni muzički događaj ne bi mogli održati bez pomoći prijatelja projekta Vlade Zeničko-dobojskog kantona, AMUS-a, „Fuel Boss“, „Babić Biss Toursa“, Lutrije BiH, “Grand Toursa“, “Has Komerca“, “Braće Karić“… Svi ste dobrodošli u Zenicu na Festival “Kapije sevdaha“ – kaže Jasmin Mangafić, sine Ibre Mangafića i prvi čovjek ovog muzičkog događaja.

Pjesme Ibre Mangafića imale su milionske tiraže i osvojio je veliki broj nagrada. Veliku ljubav prema muzici je prenio na sina Jasmina, a potom na unuka Dinu.

Svoje učešće u revijalnom dijelu festivala do sada su potvrdili Halid Muslimović, Osman Hadžić, Hasiba Agić, Željka Jurišić, Rifat Tepić, Emina Tufo, Sava Ciplić, Nes Karić, Kanita Karić, Jasna Mangafić… Oni će, u novim aranžmanima, pjevati najveće hitove koje je napravio Mangafić.

Pjesme su snimane u studiju Jasmina Mangafića „Maximum Power“ u Sarajevu.

Velikan muzike

– Festival ima za cilj očuvanje, unaprijeđenje i prenošenje naše tradicionalne narodne muzike na buduće generacije. Odrasla sam uz hitove Ibre Mangafića i drago mi je što ću biti dio ovog festivala i što ću pjevati hit „Zoro moja, zoro plava“. Ovo je najmanje što zajedno sa kolegama mogu učiniti za našeg velikana narodne muzike – kaže Željka Jurišić.

Voditelji festivala „Kapije sevdaha“ bit će Lana Stanišić i Bato Šišić, a ulaznice koštaju 20 KM.

Zanimljivosti

Pjevač u bolnici: OPERISAN ERA OJDANIĆ

Published

on

Foto: Alo.rs

Pjevač Era Ojdanić operisan je danas, 20. maja, na Kliničkom centru u Beogradu.

Njegovo unuk se oglasio i otkrio i otkrio da se sa njim čuo pred operaciju, ali da još uvijek ne zna kako je sve prošlo, piše Kurir.rs.

– Čuo sam se sa njim pet minuta prije operacije. Ušao je u operacionu salu oko 10 sati. Operisan je. Sve je OK i zvat ću ga kasnije, pošto telefon nije sada od njega – rekao je za Kurir unuk Uroš Anđelić.

Ojdanić je imao probleme sa bruhom.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending