Pratite nas

Poznati

Preminula Slađana Milošević: PRETEČA LEJDI GAGE KOJU SU KOPIRALE BRENA I ZORICA

Published

on

Slađana Milošević: Foto: Gloria.rs

Danas je u 69. godini života, preminula, Aleksandra Slađana Milošević,. Bila je velika pop rock zvijezda bivše Jugoslavije. Bolovala je od rijetke autoimune vrste oboljenja. Stanje joj se pogoršalo prije dva dana, kada je završila u zemunskoj klinici gdje je i preminula.

S Aleksandrom Slađanom Milošević pop rok je dobio novu formu. Ona je obilježila 80-te novim muzičkim valom. Njena „planetarna“ popularnost, originalnost, rušila je sve tabue. Njena sloboda muzičkog i vizuelnog izražaja nije mogla ostati nezapaženom. Komentari o „seksi dami“ bili su svakojaki, pozitivni i negativni. No, uprkos svemu ona je ostala jedinstvena i univerzalna pojava muzičke scene. Preteča Madone i Lejdi Gage.

Nebeska kraljica

Slađana Milošević rođena je 1955. godine u Beogradu. Već sa pet godina kao izuzetno talentirana djevojčica pohađala je školu klavira. Sa 12 godina počinje pjevati u raznim bendovima: „Nebeska kraljica“, „Epitaf 8“, „Džentlmeni“. Sa svega 15 godina snima prvu ploču „Ganeša“. Uz muziku odaziva se svim vlastitim umjetničkim izazovima. Bila član EX ART pozorišta, Doma omladine Beograda, glumila, svirala, bila čak i violinistica malog RTB orkestra gdje je muziciranjem učestvovala u realizaciji ploča raznih žanrova.

Sa albumom „Au, au“ 77. godine kao najslušanija na radio stanicama pojavljuje se kao gost „Bijelog dugmeta“ kod „Hajdučke česme“. Njena demonstracija bunta nije samo bila u muzici, nego i u odijevanju, šminkanju, scenskom nastupu, fotografiji, pisanoj i usmenoj riječi. Sve bez fabrikacije! Naravno, sve se to nije dopadalo onima koji su imali moć da zabrane njeno oglašavanje i na radiju i na televiziji.

Stvaralac „New wave“ pokreta u muzici sa pjesmom „Amsterdam“ 79. godine probija sve barijere. Dva puta je bila pozvana na Evroviziju a onda duet sa Dadom Topićem i pjesma „Princeza“ zablistala je na vrhovima svih ljestvica. Te godine odlazi u Njemačku i snima za tamošnje kuće, u Londonu također.

Diže se nevjerovatna medijska pompa oko nje i njene popularnosti i velikih mega hitova. Ona je i dalje zvijezde kontroverzne reakcije javnosti. Pa i kao takva održava samostalne koncerte uz nevjerovatno obezbjeđenje, turneje diljem svijeta. Za TVSA snima šou „Djevojčica u svijetu čipova“. Pljušte nagrade, Mesami, Hit ljeta, Beogradsko proljeće, Opatija…

Na kineskom jeziku

Godine 88. bila je proglašena ličnošću godine. Te iste godine odlazi u Kinu gdje se takmiči na internacionalnom festivalu. Četiri godine je učila pjevati pjesmu na kineskom jeziku uz pomoć tadašnjeg konzula. Jedina je od svih učesnika naučila tu muzičku kinesku formu. Godinu kasnije sa začetnikom američkog hard roka Richardom Apasionom, menadžerom američke kompanije „Artists work“ potpisuje ugovor i odlazi u Ameriku.

Kaže otišla je ne samo zbog muzike. Osjetila je da će se nešto ružno desiti jer se osjećao razdor i kondenzovana mržnja. U Americi širi lepezu svojih aktivnosti. Počev od studija na Akademiji moderne umjetnosti, preko biznis škola, pisanje knjiga, brokerske berze, marketinških poslova, muzičkih snimanja do humanitarnog rada.

U posljednje vrijeme realizirala je „Metamorfoza compilation“ tri albuma i „Fantastična putovanja“ CD i DVD. Obilježava četiri decenije svog univerzalnog rada pjevačice, spisateljice, tekstopisca, dizajnerke, režiserke, kreatorke, humanistice… jer Slađana je sve ono što se naziva ekstravagantnošću u svakom smislu riječi sa neizbrisivim tragom. Ona je istinski šoubiznis. A o sadašnjem estradnom miljeu mudro kaže „ako hoćete da budete muzičar idite u školu, učite note, o muzici i instrumentima, a ako hoćete da budete primjećeni u striptiz klubu onda se oblačite tako i pjevajte tako“.

Najljepši duet

Kultni hit Slađane Milošević „Miki, miki“ kopirali su mnogi domaći pjevači, pa i Brena. Zorici Brunclik bila je idol pa je zadržala crvenu pank kosu. Svi su sad, kaže Slađana, vještački kreirani poput Karleuše koja se samoreklamira. Ništa nije prirodno demonstrirana umjetnost kao što je preteča artis zvijezde Slađane.

Prema mišljenju mnogih muzičkih poznavalaca Slađana je otjpevala najljepši duetu u Jugoslaviji. Pjesmom Princeza koju je izvela sa Dadom Topićem učinila je da njen rad i umjetnički trag ostanu zauvijek na ovim prostorima.

 

 

Učestvovala u rušenju Miloševića

Slađana se u haotičnu situaciju Beograda i Srbije vratila 1995. godine. Pokušala mnogo toga, pa i između ostalog 2000. u rušenju Miloševića i njegove vlasti. Kada biva i pritvorena od strane policije a puštena bez ikakvih objašnjenja. Tada je i kazala da u Srbiju stižu netačne informacije a istina će se pomalo promaljati. Ja volim, kazala je ona, zdrav pogled na svijet. Moj svijet nije mržnja.

Bojkot prema njoj

Davala sam i dajem sebe da se omogući put za modernu civilizaciju. Strašno mi je vraćeno nezahvalnošću, drskošću, nepoštovanjem mene. Dio ovdašnjeg mentaliteta je da mrzimo nešto što je napredno. Valjda će bojkot prema meni stati.

 Kineska kultura

Dugo je boravila u Kini tako da je Slađani, kako je i rekla, kineska misao vodilja. Ona voli taj harmonični, dubok narod. Voli, kaže, njihovu kulturu, tradiciju, ambijent i suptilnost za poštovanje.

(Jasna Durić/Naj portal)

Poznati

Šejla zapušila usta kritičarima: PRIJE GRANDA ME ČETIRI MJESECA NIKO NIJE ZVAO

Published

on

Šejla zapušila usta kritičarima: PRIJE GRANDA ME ČETIRI MJESECA NIKO NIJE ZVAO

Mnogi su savjetovali Šejli Zonić da se ne prijavljuje u takmičenje “Zvezde Granda”, kao i da se ne pojavljuje u Grand produkciji.

Danas, kao četvrtifinalista 17. sezone i prvi favorit za pobjedu, ima dovoljno dokaza da im pošalje pozdrav.

– Neće prepoznati tvoje vokalne sposobnosti i tvoj kvalitet, ponižavaće te komentarima. Tamo se neće prepoznati da si akademski obrazovan muzičar, niti da si nastupala po cijelom svijetu, tebi ne treba Grand… I šta sve ne – prisjetila se Šejla nekih komentara.

A šta se zapravo desilo?

– Da nisam otišla na Grand i dalje bi za mene znao samo mali broj ljudi. To dokazuje činjenica da sam, nakon odlaska iz Divanhane, za četiri mjeseca, uključujući i čitavo ljeto, imala NULA upita za nastupe. Samo vas molim da me više ne pitate zašto sam se prijavila za Grand jer sada imam upita za nastupe toliko da fizički ne mogu stići najmanje 50 odsto i napokon imam priliku da gradim karijeru – zapušila je Šejla usta kritičarima i objavila snimak na kom vidimo da Snežana Đurišić komentariše kako je Šejla za nju već pobjednica.

– Hvala svima na podršci i šaljem samo ljubav! VOLIM VAS – napisala je Šejla.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending