Pratite nas

Zdravlje i ljepota

PODVOLJAK: Vježbe masiranja koje smanjuju brdo ispod vrata

Published

on

Sa podvoljkom se bore i sitniji, mršaviji ljudi. Svima je zajedničko to da ga smatraju neprivlačnim i teškim za prikrivanje. Ipak, postoje načini da podvaljak znatno umanjite, uz pomoć nekoliko jednostavnih vježbi.

Masirajte podvaljak dok gledate TV.
Dok se opuštate gledajući televiziju, zaposlite svoje pesnice u borbi protiv podvaljka. Stavite ih ispod brade i masirajte ovaj dio vrata kružnim pokretima. Na ovaj način ubrzaćete protok krvi i, s vremenom, smanjiti podbradak.

Lezite na pod pa glavu podižite sve do grudi, držite nekoliko sekundi.
Još ste ispred TV, a počele su reklame? Ne idite u drugu prostoriju, već lezite na leđima na pod podu, pa je polako podižite sve do grudi. Ostanite nekoliko sekundi u ovom položaju, pa polako spustite glavu da opet visi preko ivice. Ponovite vježbu pet puta. Ukoliko vam je vježba preteška, pridržavajte glavu rukama, tako što ćete ih prekrstiti na potiljku.

Podignite glavu ka plafonu!
Slijedeće dvije vježbe radite iz sjedećeg položaja. Najprije bradu podignite ka plafonu i, već nakon nekoliko sekundi, osjetit ćete kako vam se mišići vrata istežu. Ostanite u ovom položaju 10 sekundi, pa pažljivo vratite glavu u početni. Ponovite nekoliko puta.

Posljednju vježbu započnite iz istog položaja kao prethodnu, bradom uzdignutom ka plafonu. Iz tog položaja pravite pokrete kao da šaljete poljupce, ali nešto naglašenije. Ponovite od 10 do 20 puta.

Zdravlje i ljepota

Ljekoviti čaj od rastavića: DOBAR JE ZA BEŠIKU I ČIR NA ŽELUCU (Recept)

Published

on

Rastavić je ljekovita biljka koja potiče iz starih rimskih i grčkih vremena, a tradicionalno je korišten za zaustavljanje krvarenja, zacjeljivanje čireva i rana, za liječenje tuberkuloze i problema sa bubrezima. Rastavić sadrži silicijum, koji pomaže u jačanju kostiju, a često se koristi kao diuretik, ali i kao sastojak u kozmetici.

Ovo je biljka koju još zovu “konjski rep sa konjskom snagom”. Redovnim konzumiranjem čaja mogu se ublažiti grčevi u bešici i bolno mokrenje, a odličan je i za probleme koji se tiču kamena u bubregu, poboljšanje krvne slike, stanja kože (ekcemi, atopijski dermatitisi, kontaktni dermatitisi). Pomaže kod čira na želucu, kao i kod upalih procesa organa za varenje.

Pored toga, rastavić se upotrebljava i kod učestalih gasova u stomaku i kod bolesti kostiju. Čaj od rastavića blagotvorno djeluje i na aterosklerozu i visok krvni pritisak, nervozu, malokrvnost, i na bolesti metabolizma.

Ova biljka odličan je saveznik i u industriji ljepote. Može da pomogne kod opadanja kose, koje se može spriječiti redovnim konzumiranjem čaja, ali i ispiranjem kose svježim čajem od rastavića nakon svakog pranja. Zbog svog karakterističnog sastava, kao tonik se može koristiti pri tretmanima lica protiv bora, a kod upaljenih rana na koži se koristi kao obloga.

Način pripreme:
Supenu kašiku čaja prelijte sa 2 dcl ključale vode, poklopite i ostavite da stoji 30 minuta, pa procijedite. Pijte tri puta dnevno prije jela po 2 dl nezaslađenog čaja. Čaj od rastavića možete piti svakodnevno, a zbog njegovog prijatnog ukusa nije neophodno konzumirati ga toplog, već ga možete piti i kada je hladan. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending