Pratite nas

Poznati

Ovacije za Noleta: ĐOKOVIĆ OBASJAO VISOČKE PIRAMIDE SUNCA!

Published

on

Da je drag i omiljen gost širom BiH, mnogi su se uvjerili danas u Sarajevu i Visokom, gdje je sa porodicom stigao Novak Đoković. Oni su posjetili visočke piramide, ali i brojne druge zanimljive lokacije.

Naime, Đoković je u Bosnu i Hercegovinu stigao jutros, preko sarajevskog aerodroma, nakon čega se smjestio u jedan od hotela na Trebeviću, nakon čega je dan iskoristio kako bi posjetio Visoko. Njegov dolazak izazvao je veliku medijsku pažnju, a i veliki broj njegovih fanova tražio je priliku da dođe do fotografije s njim ili njegovog autograma.

Ono što je zanimljivo, Nole je prvenstveno posjetio lokacije na Bosanskoj piramidi Sunca, kako se već godinama naziva Visočica iznad Visokog. Novak Đoković je meditirao prateći uputstva Semira Osmanagića, u društvu sa svojim roditeljima, Dijanom i Srđanom Đokovićem.

Nakon ove zanimljive posjete piramidi Sunca, Nole i cijela ekipa uputili se su pred tunele Ravne i turističko-arheološki park Ravne 2, gdje su ih dočekale ovacije Đokovićevih fanova, ali i velikog broja građana Visokog. Nakon posjete ovom parku najbolji svjetski teniser dobio je i vrijedan poklon, kristal koji će ga podsjećati na Visoko i visočku dolinu piramida.

Kako je istaknuto u brojnim medijima, Đoković je i ranije iskazivao veliku želju za dolaskom u BiH, a nakon što se oporavio od koronavirusa i nakon otkazanih turnira u našoj zemlji, koje je trebao odigrati sa drugim sjajnim teniserima, Đoković se odlučio iskoristiti to vrijeme za turistički pohod.(Izvor: visoko.co)

POGLEDAJTE VIDEO:

PROČITAJTE I OVO

Budala i nacionalista nikad neće nestati: SAD IM I NOLE NE VALJA, JER SE DRUŽI S HANKOM!

Poznati

“Umirem majko”: TUŽNA PJESMA VESELOG RITMA KOJU SAMO DRAGANA MOŽE DA OTPJEVA

Published

on

“Umirem majko”: TUŽNA PJESMA VESELOG RITMA KOJU SAMO DRAGANA MOŽE DA OTPJEVA

Turbofolk, po pravilu, donosi ogromnu dozu patetike u svojim pjesmama. Bez obzira što je decenijska hiperprodukcija pjesama ovog žanra iznjedrila ogroman broj pjevača i nepregledan broj pjesama, narativ je u ogromnoj većini njih potpuno isti.

Ljubavni jadi

Ja sam tužan, najčešće skrhan ljubavnim jadima, pa utjehu svog bola tražim u bjesomučnom opijanju.

Sve je u tim pjesmama toliko pojednostavljeno – i tekstovi i melodije i ritmovi i aranžmani i interpretacije – da bi prosječnom konzumentu te vrste estradne umjestnosti bile lako shvatljive. Time se podilazi onim iskonskim ljudskim porivima, što dozu patetike u ovom fenomenu podiže na još viši nivo.

Čovjek se onda zapita da li pjevamo o tome i na taj način zato što smo takvi ili smo takvi zato što nas pjesme uče takvom razmišljanju i ponašanju? Na to pitanje je teško dati odgovor. Ipak, kako to obično bude – svako pravilo ima izuzetak, pa je tako moguće pronaći turbofolk hit koji donosi tematiku slomljenog srca, nesretne ljubavi, a koji ne donosi motiv spasa u alkoholu.

Priziva smrt

Riječ je o jednoj od pjesama koje su u najvećoj mjeri obilježile karijeru Dragane Mirković – “Umirem majko”. Numera je objavljena 1992. godine na albumu “Dragana”, a napisala je Vesna Petković koja iza sebe ima nesaglediv broj pjesama za sve pjevače “Južnog Vetra” kao i brojne druge turbofolkere, što samo potvrđuje pomenute navode o hiperprodukciji.

Sama pjesma donosi priču o nesretno zaljubljenoj djevojci. Ona voli muškarca koji joj tu ljubav nije uzvratio, te ona više ne nalazi razloga za život. Zato priziva smrt, raduje se smrti, odajući utisak da će ona svoj spas, za razliku od alkohola, naći kada se upokoji. Tu vidimo da patetiku u turbofolku ipak nije moguće u potpunosti izbjeći.

Motiv ljubomore

Ali, činjenica da se bježi od ustaljenog kalupa po kojem su pravljene turbofolk pjesme, ovoj numeri samo daje na originalnosti. Posebno upečatljivi stihovi u pjesmi su – sve ljubavi žive, samo moja neće – koji donose motiv ljubomore. To se rijetko nalazi u drugim pjesmama, te opet ide u prilog Draganinoj pjesmi.

U moru istih i sličnih, Dragana Mirković se uvijek isticala, uvijek je odudarala, uvijek je po nečemu bila posebna. Zato valjda i uživa popularnost koju uživa. Tužnu pjesmu veselog ritma, izgleda, samo Dragana Mirković može da otpjeva…

Ozren Tošić (Naj portal)

 

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending