Pratite nas

Info

Nigdje nismo dobro došli: BOSANCIMA TREBAJU VIZE ZA 109 ZEMALJA, SRBIMA I CRNOGORCIMA ZA KOJI BROJ MANJE!

Published

on

Bh. građanima treba viza za 109 zemalja – Pasoš BiH nalazi se na 52. mjestu po snazi po broju zemalja u koje se može putovati bez viza, objavila je organizacija “Henley Passport” u svom izvještaju za 2020. godinu.

Ova organizacija svake godine objavljuje listu na osnovu strogih kriterijuma, a BiH je u odnosu na prošlu godinu pala za jednu mjesto, kada je poziciju dijelila s Ruskom Federacijom. Rusija je, na najnovijem indeksu, ostala na 51. mjestu i tu poziciju dijeli s Mikronezijom.

Prema listi koju su objavili u “Henley Passportu”, građani BiH bez vize mogu putovati u 117 zemalja svijeta, dok im je potrebna za 109 država. Među zemljama u koje možemo putovati bez viza su, pored većine evropskih, Kina, uključujući i Hongkong, Indonezija, Južna Koreja, Singapur, dosta zemalja Afrike i nekoliko zemalja Južne Amerike poput Brazila, Čilea, Bolivije i Ekvadora, kao i na više destinacija Bliskog istoka.

Bez viza ne možemo putovati u Avganistan, Indiju, Japan, Filipine, Vijetnam, Egipat, Eritreju, Ganu, Maroko, Južnu Afriku, Australiju, Novi Zeland, Argentinu, Meksiko, Ameriku, Kanadu, Izrael, pa čak i Irak i Siriju.

U odnosu na region, BiH bolje stoji jedino od Albanije, koja je na 54. mjestu, i samoproglašenog Kosova, koje čak i nije na listi. Srbija je na 40. mjestu, Sjeverna Makedonija i Crna Gora dijele 47, dok su Hrvatska i Slovenija daleko ispred nas, i to na 19. mjestu Hrvatska i na 12. Slovenija.

Najpoželjniji pasoš ima Japan, čiji su državljani bez viza dobrodošli u čak u 191 zemlju svijeta. Japan je na prvom mjestu zadnje tri godine, a prije toga se kretao na listi između trećeg i šestog. Iza Japana je Singapur, čiji državljani mogu putovati na 190 destinacija. Na trećem mjestu je njemački pasoš sa slobodom putovanjema na 189 destinacija, a u zadnjih desetak godina kretao se između prvog i trećeg mjesta, s tim da je 2010. bilio na petom mjestu. Iza Njemačke su Južna Koreja, Finska, Italija, Luksemburg, Španija i Austrija.

Na dnu liste nalazi se Avganistan, čiji državljani bez viza mogu na samo 26 svjetskih destinacija. Slijede Irak, Sirija, Pakistan, Jemen, Somalija, Palestina, Nepal i Libija.

U ovoj organizaciji su naglasili da je moguće da postoje privremene restrikcije za neke od zemalja zbog djelovanja korona virusa.

“Henley Passport” svoju listu pravi na osnovu podataka koje im ustupa Međunarodna agencija za vazdušni saobraćaj i pokriva 199 zemalja i 277 destinacija, a lista se osvježava na dnevnoj osnovi.

Info

Fudbaler “igrao produžetke”: “ZABIJAO GOLOVE” I SUPRUZI I LJUBAVNICI

Published

on

Žakelin Sousa je odlučila da ispriča detalje magazinu The Sun o tome kako je prevario igrač koji igra u Engleskoj, ali njegovo ime nije objavljeno.

Ona je navodno zatrudnila sa neimonovanim fudbalerom i sada ima njegovu devetomjesčnu kćerku, dok je on u braku sa drugom ženom.

“Stalno mi je slao poruke, čak i za vrijeme njegovog vjenčanja. Raskinula sam s njim one noći kada se oženio jer je to bilo previše za mene”, ispričala je Žakelin i nastavila:

“Zakleo mi se na vječnu ljubav, napisao je da će me voljeti do kraja života. Rekao mi je da ću imati svoj stan i da ga nikada neću napustiti. Da bi se iskupio, platio mi je dvije sedmice odmora u hotelu s pet zvjezdica s najboljim prijateljem, dok je trajalo njegovo vjenčanje”.

Iako se venčao sa drugom, fudbaler je neprestano želio biti sa Žakelin. Krajem 2019. godine zatrudnila je, što mu je kasnije i saopštila.

“On je odjednom prestao da mi se javlja, kao da nikada nisam ni postojala i kao da se nismo ni poznavali. Nije nazvao da me pita kako sam i kako je dijete, jesam li sama, s porodicom, imam li koga… Mislila sam da sam u bajci, ali mi se sve pretvorilo u noćnu moru. Depresija me toliko pogodila da sam ostala bez posla. Srce mi je slomljeno. Najviše sam voljela osobu koja me uništila. Nije mi čak ni pružio nikakvu finansijsku pomoć sve do nedavno kada mi je dao određeni iznos kako bih o svemu ćutala i kako na bilo koji način ne bih urgozila njegovu karijeru – rekla je Žakelin. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending