Pratite nas

Poznati

Na vijest o smrti Radoslava Graića: MIRJANU BAJRAKTAREVIĆ JE VOLIO KAO KĆERKU, A SAJO JE ZA NJEGA BIO CAR

Published

on

Otišla je još jedna ljudska i umjetnička veličina. Nakon kraće bolesti u 92. godini preminuo je Radoslav Graić, pjevač, kompozitor i dugogodišnji urednik u bivšoj Radio-televiziji Beograd.

Rođen je 1932. godine u Mrkonjić Gradu, u Bosni i Hercegovini. Naslijedivši muzički talenat od oca, često je pevao na školskim priredbama. Školovao se u Travniku, a gimnaziju je 1950. završio u Banjaluci, gdje je uporedo pohađao i muzičku školu. U Beogradu je živio od Drugog svjetskog rata gdje je i diplomirao istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu, ali i solo pjevanje na Muzičkoj akademiji. Na predlog Dubravke Nešović, počeo je da pjeva.

Jedno vrijeme je komponovao zabavnu muziku, a onda se okrenuo narodnoj. Ljubav prema komponovanju melodija u duhu narodnog melosa javila se poslije prve pjesme koju je napisao za duet Radulović -Jovanović. Od tada nastaju pjesme za sva vremena: za Mirjanu Bajraktarević “Dođi, dođi, željo moja”, Doletjeće beli golub”, Imala sam drugaricu, Krenuli smo istom stazom, “Samo njega sanjam”, Safeta Isovića “Hajro Hajrija”, za Tomu Zdravkovića “Posljednje pismo”, za Žiku NIkolića “Najljepša Bopsanka” i “Tri sestre ljepotica”, za Zekerijaha Đezića “Od Sarajki ljepših cura nema”, za Nedžada Salkovića “Ašiklija”, za Slobodana Lalića “Sjaj mjeseče žut”, za Novicu Negoanovića “Ne vraćam se više u tuđinu kletu”, za Vasiliju Radojčić “Mito bakrijo”, te još na desetine prelijepih narodnjaka.

U njegovom životu i karijeri posebno poglavlje zauzimala je Mirjana Bajraktarević, koja je tragično preminula zajedno sa sestrom Silvanom Armenulić 10. oktobra 1976. godine. Ona je godinama pokušavala da nađe kompozitora koji će joj “skrojiti” pjesmu za veće pjevačke domete. Sarađivala je sa Acom Stepićen, Bucom Jovanovićem, Ismetom Alajbegovićem Šerbom, Tozovcem… snimala ploče, ali nikako da joj se posreći hit.

“Bilo je to 1973/74. godine. Silvana me je zamolila da za Miru komponujem neku pjesmu. Žalila se kako nikako da kompozitori prepoznaju njen talenat i muzikalnost, a ja sam pjesme “Doleteće beli golub” i “Dođi, dođi željo moja” nudio Silvani. Međutim, ona je predložila da bi to bolje otpjevala Mira. I nije pogriješila. Mira je 74. godine nastupala na Ilidžanskom festivalu sa Šerbinom pjesmom “Ljubavi, sudbino sreće”, dobro je prošla, a “Belog goluba” smo uvrstili na B stranu singl ploče. Pjesma je prošla, a Mirjanina karijera je krenula uzlaznom putanjom. Nakon toga su krenuli hitovi “Imala sam drugaricu”, “Samo njega sanjam”, “Krenuli smo istom stazom” – ispričao je čuveni Graja.

Evocirajući uspomeme na ta vemena on se prisjetio skoro porodične atmosfere iz perioda saradnje sa Mirjanom.

“Ona je bila veoma drago dijete. Bila je član moje porodice. Gledao sam je kao kćerku, a ona mene kao oca. I zato sam joj komponovao svoje najljepše pjesme. – pričao je Radoslav Grajić.

Još jedan velikan bio je u Grajinom srcvu. Riječ je o Safetu Isoviću, s kojim je sarađivao na Ilidžanskom festivalu, kada su osvojili sve moguće nagrade.

“Ja sam u Saju gledao kao u cara. To je najbolji pjevač koji se ikada rodio na ovim prostorima, a bio je duša od čovjeka. Uvijek samokritičan i odgovoran – govorio je Graja. (Naj portal)

 

Poznati

Kome Šejla poručuje: LAKŠE JE NAGOVORITI LJUDE NA ZLO, NEGO NA DOBRO I LJUBAV

Published

on

Šejla Zonić

LAKŠE JE NAGOVORITI LJUDE NA ZLO, NEGO NA DOBRO I LJUBAV

Iako je i prošle subote oduševila sve u „Zvezdama Granda“ i kao po običaju osvojila maksimalni broj glasova žirija, takmičarka Šejla Zonić tvrdi da joj je ovo bio jedan od najtežih nastupa.

Pjevačica je otkrila da je pred prošlonedjeljno snimanje preživjela agoniju zbog zdravstvenog stanja. A dotakla se i supruga Armina koji je između dva kruga donio iznenadnu odluku.

Iako je oduševila žiri, takmičarka priznaje da joj nije bilo lako na sceni.

– Ja sam mnogo zadovoljna, ali mi je ovo do sada bio najteži nastup. Valjda kako idemo sve dalje, gleda se sve sitnije, pa su tu i nervoza i stres. Ogromna je odgovornost, ne samo po pitanju pjevanja, nego i stajlinga, ponašanja, bukvalno cio paket. Sada nam žiri stvarno traži dlaku u jajetu, sve je veći izazov, ali sam zadovoljna, prošla sam direktno, Bože, hvala ti” – rekla je Šejla za Grand.

A na svom FB profilu poslije svega citirala je Mešu Selimovića iz književnog djela “Tvrđava”.

– Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti – Meša Selimović.

 

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending