Pratite nas

Zanimljivosti

Mirisne, a izgledaju kao životinje: POGLEDAJTE ORHIDEJE KOJE IZGLEDAJU KAO MAJMUN, PČELA, PTICA

Published

on

Sa oko 1.000 rodova i 15.000 – 30.000 vrsta, orhideje, kraljice cvijeća, možemo pronaći u raznim oblicima i bojama. U šarenom spektru različitih vrsta, nekoliko njih se izdvaja – ovo su orhideje koje nevjerovatno mnogo liče na životinje.

Orhideja koja izgleda kao glava majmuna (Dracula simia)
Ove rijetke orhideje rastu samo u šumama jugoistočnog Ekvadora i Perua na nadmorskim visinama od 1.000-2.000 metara. Naučno ime “simia” se odnosi na lice majmuna, a “Dracula” se odnosi na dva duga kraja koji vise prema dolje i koji podsjećaju na očnjake.
Još jedna stvar vezana za ovaj neobični cvijet jeste to što miriše poput svježe prepolovljenje naranče.

Orhideja koja liči na bijelu čaplju (Habenaria radiata)

Ovaj elegantni cvijet se zove Orhideja Bijela čaplja (Habenaria radiata) jer izgleda kao … bijela čaplja. Cvijet izgleda kao kad ova ptica raširi svoje pahuljasto bijelo perje, spremajući se za polijetanje.
Ove orhideje se mogu pronaći u Kini, Japanu, Koreji i Rusiji.

Orhideja koja izgleda kao pčela (Ophrys apifera)
Ova orhideja podsjeća na ženskog bumbara na ružičastom cvijetu, a sve to kako bi orhideja što bolje privukla pozornost muških pčela. Misleći da je ženka na cvijetu, mužijaci se pokušavaju pariti s njom, te u procesu ostaju prekriveni polenom. Naravno, ne moramo vam dalje objašnjavati koliko ovo znači za samu orhideju i proces oprašivanja…
Ove orhideje se mogu pronaći u Engleskoj, Irskoj i Walesu.

Orhideja koja liči na patku u letu (Caleana major)

Orhideja Leteća Patka je mala orhideja, oko 50 cm visoka, koja raste u istočnoj i južnoj Australiji. Ova biljka ima neobičan cvijet koji podsjeća na patku u letu. Zbog svog neobičnog izgleda stekla je popularnost i 1986. godine zvanično dobila svoje mjesto na australijskoj poštanskoj markici.
Ova orhideja cvijeta od septembra do januara, a zbog male veličine teško se da primijetiti u divljini.

Orhideja koja izgleda kao glava ptice (Phalaenopsis sp.)

Orhideja ružičasti moljac (phalaenopsis sp.) je apsolutno prekrasan cvijet koji izgleda poput glave ptice sakrivene u cvijetu. Izgled je tako dobro formiran da gotovo izgleda kao da je mala beba ptice pala u cvijet.
Ako malo bolje pogledate, možete čak vidjeti sliku kako ptica majka svojim krilima štiti svoje mlado. Zaista nevjerovatna prirodna kreacija!

Orhideja koja liči na goluba (Peristeria elata)
Poput Orhideje ružičasti moljac, Peristeria elata liči na pticu u cvijetu. Samo u ovom slučaju, to nije samo glava ptice, već cijela ptica. Tačnije rečeno golubica. Ove orhideje imaju više popularnih imena, a jedno koje se često spominje jeste Orhideja Svetog Duha.
Peristeria elata je nacionalni cvijet Paname, a zbog prevelike potražnje čak je dobila status vrste kojoj je prijetilo izumiranje.

Zanimljivosti

Na humanitarnoj modnoj reviji za Ajlu Skelić prikupljeno 1.550 KM

Published

on

Na humanitarnoj modnoj reviji za Ajlu Skelić prikupljeno 1.550 KM

Na humanitarnoj modnoj reviji za Ajlu Skelić, koja je održana ispred sarajevskog tržnog centra ALTA, prikupljeno je 1.550 KM.

Organizator događaja bila je modna agencija “NovamaS” na čelu sa direktoricom Almom Musliović.

– “NovamaS” modeli ovaj put su šetali pistom dobročinstva za našu Ajlu. Beskrajno sam zahvalna ALTA Shopping Centru, LC Waikiki LEGO Store Sarajevo, te mojoj „NovamaS“, kao i svim medijima i dobrim ljudima za podršku i doprinos. Jačanje solidarnosti, buđenje empatije za slabije cilj je naše modne agencije – rekla je Alma Musliović, direktorica modne agencije “Nova maS”.

Podsjetimo, dvanaestogodišnja Ajla Skelić, odlična učenica petog razreda, boluje od težeg oblika epilepsije i 3. juna putuje u Istanbul na liječenje. U Tursku putuje sa svojom majkom Hankom. Hanka je samohrana majka i sama prikuplja novac za liječenje putem društvenih mreža.

Svi ljudi dobre volje mogu dati svoj dopriinos.

UPLATE SE MOGU IZVRŠITI NA IME: GEGIĆ HANKA
RAIFFEISEN BANKA / VALUTA KM /
BROJ RAČUNA:1613000090954336

Adresa je Lipinac bb / Gračanica

RAČUN ZA STRANE VALUTE
GEGIĆ HANKA
RAIFFEISEN BANK
SWIFT CODE:RZBABA2S
IBAN CODE;BA391612000104532543

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending