Pratite nas

Zdravlje i ljepota

POMOĆ KOD MENOPAUZE: Prirodni lijekovi i tehnike koje olakšavaju neprijatne simptome klimaksa!

Published

on

Žene žele prirodne lijekove za liječenje uobičajenih simptoma menopauze, poput promjene raspoloženja, napada vrućine i nesanice. U stvari, mnogi se okreću biljkama, hrani i promjenama života umjesto potencijalno rizičnoj hormonskoj terapiji.

Važno je zapamtiti da prirodno ne znači sigurno. Mnogi biljni dodaci ishrani djeluju u interakciji sa lijekovima na recept ili mogu negativno uticati na hronična medicinska stanja. Zato, prije nego što se odlučite za upotrebu alternativnih i komplementarnih lijekova za simptome menopauze, obratite se svom ljekaru i pročitajte moguće neželjene efekte bilo kog tretmana koji razmatrate. Prirodni pristupi nisu bez rizika, a što više znate to ćete bolje moći donositi odluke koje će vas održati bezbjednim i zdravim.

Valunzi

Napadi vrućine i noćna znojenja najčešća su pritužba žena tokom menopauze. Iako je estrogen veoma efikasan u ublažavanju vazomotornih simptoma poput ovih, postoje alternativne terapije koje kod nekih žena djeluju prilično dobro. Na primjer, crni kohoš je dodatak prehrani koji potiče iz biljke iz porodice leptira. Vijekovima se koristi kao lijek za menstrualne poremećaje i simptome menopauze.

Studije su uporedile formulacije crnog kohoša, kao što je Remifemin, sa placebom i estrogenom. Rezultati su donekle varirali, ali jedan broj njih otkrio je da je standardizovani crni kohoš jednako efikasan kao i estrogen za određene simptome, uključujući valunge i promjene raspoloženja. Takođe ima dobru sigurnosnu evidenciju i može biti odličan prvi izbor ako želite da pokušate nešto osim estrogena da liječite svoje valunge.

Žene u menopauzi takođe su otkrile da je laneno sjeme i laneno ulje veoma korisno. Sadrže biljne estrogene i ulja koja se koriste kao lijek za bol u dojkama i valunge. Jedna mala, rana pilot studija pokazala je značajno poboljšanje simptoma valunga kod žena koje su svakodnevno koristile laneno sjeme.

Crvena djetelina je još jedan biljni estrogen za koji neke žene smatraju da je efikasan u smanjenju valunga. Studije pokazuju vrlo skroman efekat crvene djeteline na simptome, ali ne i zanemarljiv.

Ako vam ideja da uzimate suplemente za liječenje simptoma menopauze ne prija, razmotrite tehnike opuštanja i akupunkture za olakšanje simptoma. Pokazano je da sporo, promišljeno, duboko disanje i progresivne tehnike opuštanja smanjuju valunge i do 60 procenata.

Udahnite polako kroz nos, brojeći do pet. Potom polako izdišite kroz usta, računajući od pet do jedan. Ako ovo vježbate učestalije, imaćete više sreće sa ovom tehnikom. Počnite ovako disati čim osjetite valunge.

Čini se da akupunktura pomaže kod simptoma valunga. Nije jasno da li je to zbog same akupunkture ili zbog opuštanja tokom tretmana. Jedno istraživanje sugeriše da je istinska akupunktura i „simulirana“ akupunktura imala isti efekat na simptome. U svakom slučaju, ne može naštetiti da pokušate.

Meditacija je još jedna praksa koja može pomoći u liječenju opštih simptoma menopauze, uključujući promjene raspoloženja. Uzimanje vremena svakog dana za kratke seanse meditacije može suptilno izmijeniti hemiju vašeg mozga i umanjiti stres. Naučiti da meditirate moglo bi biti najbolji lijek za menopauzu koji ste probali. To je mala investicija za veliku isplatu.

Promjene raspoloženja

Promjene raspoloženja su još jedna velika tegoba za žene tokom menopauze. Žene sebe opisuju kao “da žele da odgrizu nekom glavu” ili su “tužne bez razloga”. Što ste osjetljiviji na promjene hormona, to je vjerovatnije da ćete primijetiti neke promjene raspoloženja tokom menopauze.

Kantarion se pokazao dobrim u istraživanjima koja izučavaju blagu do umjerenu depresiju u opštoj populaciji i probleme sa raspoloženjem u menopauzi kod nekih žena. U Evropi se uzima i proučava više godina i stekao je popularnost i u Sjedinjenim Državama kao alternativa antidepresivima.

Vitamin D ima ulogu u moderiranju mnogih tjelesnih procesa. Povezan je sa prevencijom karcinoma, srčanih bolesti, osteoporoze i mnogih drugih hroničnih bolesti. Dokazano je i da kontroliše raspoloženje kod ljudi koji imaju nedostatak ovog vitamina.

I na kraju, dugi niz godina kafa se preporučivala kod poremećaja raspoloženja. Posljednja istraživanja sve više pokazuju dokaze da je toksična za jetru, pa se ne preporučuje kao prirodni lijek za simptome menopauze. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Ljekoviti čaj od rastavića: DOBAR JE ZA BEŠIKU I ČIR NA ŽELUCU (Recept)

Published

on

Rastavić je ljekovita biljka koja potiče iz starih rimskih i grčkih vremena, a tradicionalno je korišten za zaustavljanje krvarenja, zacjeljivanje čireva i rana, za liječenje tuberkuloze i problema sa bubrezima. Rastavić sadrži silicijum, koji pomaže u jačanju kostiju, a često se koristi kao diuretik, ali i kao sastojak u kozmetici.

Ovo je biljka koju još zovu “konjski rep sa konjskom snagom”. Redovnim konzumiranjem čaja mogu se ublažiti grčevi u bešici i bolno mokrenje, a odličan je i za probleme koji se tiču kamena u bubregu, poboljšanje krvne slike, stanja kože (ekcemi, atopijski dermatitisi, kontaktni dermatitisi). Pomaže kod čira na želucu, kao i kod upalih procesa organa za varenje.

Pored toga, rastavić se upotrebljava i kod učestalih gasova u stomaku i kod bolesti kostiju. Čaj od rastavića blagotvorno djeluje i na aterosklerozu i visok krvni pritisak, nervozu, malokrvnost, i na bolesti metabolizma.

Ova biljka odličan je saveznik i u industriji ljepote. Može da pomogne kod opadanja kose, koje se može spriječiti redovnim konzumiranjem čaja, ali i ispiranjem kose svježim čajem od rastavića nakon svakog pranja. Zbog svog karakterističnog sastava, kao tonik se može koristiti pri tretmanima lica protiv bora, a kod upaljenih rana na koži se koristi kao obloga.

Način pripreme:
Supenu kašiku čaja prelijte sa 2 dcl ključale vode, poklopite i ostavite da stoji 30 minuta, pa procijedite. Pijte tri puta dnevno prije jela po 2 dl nezaslađenog čaja. Čaj od rastavića možete piti svakodnevno, a zbog njegovog prijatnog ukusa nije neophodno konzumirati ga toplog, već ga možete piti i kada je hladan. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending