Pratite nas

Dijaspora

‘Marš mira’ za Srebrenicu: U OFENBAHU SE UJEDINILI BOŠNJACI BIH, SANDŽAKA, MAKEDONIJE

Published

on

Hadžija Muradif Šljivo, Rasim Mujanović, Husein Feratović sa rodbinom i prijateljima

U njemačkom gradu Ofenbahu u organizaciji više bh. klubova udruženja, džemata upriličen je „Marš mira“ za Srebrenicu.

Hadžija Šljivo i Rasim Mujanović

Hadžija Šljivo i Rasim Mujanović

Više stotina građana bh. i sandžačkog porijekla uzelo je učešća u ovom „Maršu mira“. Ofenbahom su se vijorile zastave Bosne i Hercegovine i nošeni su transparenti koji su podsjećali na velika stradanja Bošnjaka, muslimana u Srebrenici, Potočarima.

Posebno je bio emotivan govor Hasana Hasanovića koji je preživio genocid u Srebrenici. Na „putu spasa“ izgubio je dva brata, a sjećanja na preživjele strahote zapisao je u svojoj knjizi koja je objavljena i na njemačkom jeziku.

– Poprilično sam umoran, jučer sam došao iz Bosne, a već sutra se vraćam, kako bi učestvovao na „Maršu mira“, na kojem sam prisutan od prvog dana, kada je još bilo „Nezuk-Potočari“. A, prekinuo sam samo jednom i to 2009. godine. Dok god me budu moje noge nosile, dok god budem mogao hodati, hodat ću taj marš. Ja smatram da je svaki Bošnjak dužan da pređe taj put barem sa ove strane slobodne teritorije.

Interesantno je da ove godine „Marš mira“ kreće na Novu hidžretsku godinu. Kada bi ugledao između 15 i 18 hiljada živih ljudi, da se poredaju u kolonu po dva, možda bi rekao Elhamdulillah, više neću hodati, zadovoljan sam, Bošnjak se opametio. Međutim, nismo.

– Drago mi je što sam danas u Ofenbahu jer sam vidio da su se ujedinilli Bošnjaci BiH, Sandžaka, Makedonije… Aferim na jedinstvu, jer nama zaista treba jedinstvo, a vi probajte da zaista napravite i učvrstite to jedinstvo – rekao je između ostalog Hasanović.

Hasan Hasanović i Suad efendija Sanjta

Hasan Hasanović i Suad efendija Sanjta

Među mnogobrojnim koji su podržali „Marš mira“ u Ofenbahu bilo je Suad Sanjta imam džemata u Ofenbahu, hadžija Muradif Šljivo. Husein Feratović, Rasim Mujanović, predstavnici Njemačko – bh. udruženja „Sevdah“ iz Frankfurta predvođeni predsjednikom Alenom Grgićem.

Bato Šišić (Naj portal)

 

Dijaspora

Interkulturalni fudbalski festival u Wiesbadenu: MOLITVA IMAMA I SVEŠTENIKA

Published

on

Interkulturalni fudbalski festival u Wiesbadenu: MOLITVA IMAMA I SVEŠTENIKA

Vijest koja zavrijeđuje posebnu pažnju svakako je organiziranje interkulturalnog fudbalskog festivala u Wiesbadenu pod naslovom „Tore der Toleranz“ –„Golovi tolerancije“.

Različite vjerske zajednice iz Wiesbadena organizovale su interkulturalni fudbalski festival na terenu „SG Germania“.
IZBNj-džemat Wiesbaden je u koordinaciji sa marokanskim džematom Badr Moshe, Martin-Luther crkvom uz podršku grada Wiesbadena i sponzora.

A pod pokroviteljstvom ministrice za integraciju pokrajine Hessen, Heike Hofmann organizirao spomenuti fudbalski festival.

Koncept „Tore der Toleranz” (Golovi tolerancije) obično podrazumijeva organizaciju događaja koji se fokusiraju na promicanje mira, međusobnog razumijevanja i dijaloga. Često kroz sportske aktivnosti ili kulturne manifestacije.

Ideja je stvaranje zajedničkog prostora gdje se ljudi mogu okupiti, komunicirati i sudjelovati u aktivnostima koje jačaju povezanost i solidarnost među različitim zajednicama.

To je i istaknuto u obraćanju gradonačelnika grada Wiesbadena koji je lično prisustvovao ovom događaju.

Prije početka fudbalske utakmice u kojima su igrači bili međusobno izmješani, imam džemata Wiesbaden, Fahrudin ef. Džinić i predstavnik Protestanske crkve Andreas Günther pročitali su zajedničku molitvu na njemačkom jeziku.

Nakon utakmice fudbalski festival su nastavila djeca, a stariji su se mogli okrijepiti hladnim pićima, kafom, kolačima, ali i počastiti bosanskim ćevapima.

Džemat Wiesbaden je još jednom pokazao svoju opredjeljenost da sa različitim vjerskim zajednicama, te drugim društvenim akterima gradi društvo zajedništva, medusobnog razumijevanja i tolerancije.

Bato Šišić (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending