Pratite nas

Dijaspora

Đemila Talić Gabriel: Srebrenica je simbol nezamislive patnje, genocid je najveća sramota Evrope

Published

on

Đemila Talić Gabriel, uspješna poduzetnica i nekadašnja počasna konzulica BiH u Australiji, te članica mnogih vladinih i nevladinih organizacija u ovoj zemlji, 11. jula se poklonila srebreničkim žrtvama. Prisustvovala je ukopu identifikovanih žrtava iz jula 1995. godine.

Vijeće za žene UN

Talić Gabriel je u svojstvu članice Vijeća za žene UN Australije, od strane Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a”, pozvana da prisustvuje komemoraciji i ukopu posmrtnih ostataka nevino stradalih u genocidu u Srebrenici.

– Danas stojim pred vama kao članica UN Vijeća za žene u Australiji, ali i kao osoba koja je preživjela strahote rata u Bosni i Hercegovini. Srebrenica nije samo tačka na mapi, već je simbol nezamislive patnje i gubitka, Srebrenica je živa rana svih Bosanaca i Hercegovaca bez obzira na kojem dijelu zemaljske kugle živjeli.

Genocid koji se dogodio nad našim narodom, nad našom djecom, braćom i očevima – nad nama, ostat će upamćen kao najveća sramota Evrope i svijeta 21. stoljeća. Prije 29 godina počinjen je zločin – genocid ne samo nad Bošnjacima nego protiv cijelog čovječanstva. Našu, djecu, braću i očeve pamtimo po imenima, licima i njihovim nedosanjanim snovima.

Priča o genocidu

To su, nažalost, činjenice koje mi ne možemo promijeniti. Ali ono što možemo promijeniti i na čemu možemo i moramo konstantno raditi, ono na čemu ja radim na svakom pedlju Australije je konstantna priča o genocidu u Srebrenicu, o agresiji na našu zemlju – rekla je Đemila Talić Gabriel.

Dodala je da se u ime onih, koji nisu više sa nama, moramo posvetiti borbi protiv mržnje i nepravde.

– Sjećanje na Srebrenicu nije samo obaveza prošlih generacija, već i odgovornost svih nas da gradimo svijet u kojem se ovakva tragedija nikada više neće ponoviti.

Kao članica UN Vijeća za žene u Australiji, svjedok sam koliko je važna uloga žena u izgradnji mira i pravde. Njihova snaga, hrabrost i nepokolebljiv duh su primjer svima nama. One su stubovi zajednice koje, uprkos svim gubicima, nastavljaju borbu za istinu i pravdu.

Pomirenje i mir

Australijski narod duboko suosjeća s bolom koji osjećamo mi iz Bosne i Hercegovine. Njihova podrška i solidarnost su nam neizmjerno važni. Njihovo razumijevanje tragedije Srebrenice pokazuje koliko je važno govoriti o genocidu na globalnom nivou. Pričanje o ovim događajima pomaže u edukaciji novih generacija i osigurava da se takva zvjerstva nikada ne zaborave, niti ponove.

– Hvala vam što ste danas ovdje, hvala vam što ste me pozvali. Hvala vam što zajedno dijelimo ovu neizmjernu bol i što je i ovaj događaj dokaz da Srebrenica nikada neće biti zaboravljena. Neka nas zajednička tuga, po ko zna koji put, ojača u našoj posvećenosti pravdi, pomirenju i miru.

Neka se nikada ne zaboravi, neka se nikada ne ponovi – rekla je Talić Gabriel.

Dijaspora

Interkulturalni fudbalski festival u Wiesbadenu: MOLITVA IMAMA I SVEŠTENIKA

Published

on

Interkulturalni fudbalski festival u Wiesbadenu: MOLITVA IMAMA I SVEŠTENIKA

Vijest koja zavrijeđuje posebnu pažnju svakako je organiziranje interkulturalnog fudbalskog festivala u Wiesbadenu pod naslovom „Tore der Toleranz“ –„Golovi tolerancije“.

Različite vjerske zajednice iz Wiesbadena organizovale su interkulturalni fudbalski festival na terenu „SG Germania“.
IZBNj-džemat Wiesbaden je u koordinaciji sa marokanskim džematom Badr Moshe, Martin-Luther crkvom uz podršku grada Wiesbadena i sponzora.

A pod pokroviteljstvom ministrice za integraciju pokrajine Hessen, Heike Hofmann organizirao spomenuti fudbalski festival.

Koncept „Tore der Toleranz” (Golovi tolerancije) obično podrazumijeva organizaciju događaja koji se fokusiraju na promicanje mira, međusobnog razumijevanja i dijaloga. Često kroz sportske aktivnosti ili kulturne manifestacije.

Ideja je stvaranje zajedničkog prostora gdje se ljudi mogu okupiti, komunicirati i sudjelovati u aktivnostima koje jačaju povezanost i solidarnost među različitim zajednicama.

To je i istaknuto u obraćanju gradonačelnika grada Wiesbadena koji je lično prisustvovao ovom događaju.

Prije početka fudbalske utakmice u kojima su igrači bili međusobno izmješani, imam džemata Wiesbaden, Fahrudin ef. Džinić i predstavnik Protestanske crkve Andreas Günther pročitali su zajedničku molitvu na njemačkom jeziku.

Nakon utakmice fudbalski festival su nastavila djeca, a stariji su se mogli okrijepiti hladnim pićima, kafom, kolačima, ali i počastiti bosanskim ćevapima.

Džemat Wiesbaden je još jednom pokazao svoju opredjeljenost da sa različitim vjerskim zajednicama, te drugim društvenim akterima gradi društvo zajedništva, medusobnog razumijevanja i tolerancije.

Bato Šišić (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending