Pratite nas

Zanimljivosti

Japanski običaji: SAMO ODRADE “ĐIĐI MIĐI” I SVAKO U SVOJU SOBU!

Published

on

Koliko god da im je stan mali, bračne parove u Japanu ništa neće spriječiti da spavaju bar u odvojenim krevetima, ako ne sobama.

Ipak, to nije znak da imaju problem u braku, već nešto za šta vjeruju da im čini dobro na više načina. Evo zbog čega u Japanu muž i žena ne spavaju zajedno:

1. Različito vrijeme buđenja i odlaska u krevet

Ovo je prva stvar koja Japance tjera da razdvoje sobe, ili bar krevete. Buditi drugu polovinu samo zašto što morate rano da ustanete ili se vraćate kasno, jednostavno ne dolazi u obzir. Japanci znaju koliko je dobar san važan za fizičko i mentalno zdravlje i čine sve da ga sačuvaju.

2. Bebe spavaju sa majkama
Majke u Japanu spavaju sa svojom djecom i to se smatra veoma važnim jer se smatra da ova navika sprječava rizik od iznenadne smrti odojčeta i pomaže da dijete ima stabilan srčani ritam. Otac treba sam da odluči da li će spavati sa njima ili će se preseliti u drugu sobu, ali ne smije negativno da utiče na san mame i bebe.

3. Za Japance odvojeno spavanje znači mir
I dok ostatak svijeta spavanje u različitim sobama uglavnom vidi kao budući razvod, Japanci razmišljaju potpuno drugačije. Oni jednostavno mnogo cijene kvalitetan san, da neće dozvoliti da ih bilo šta tada uznemirava. Japanci ne žele da ih budi partnerovo hrkanje, okretanje, šutiranje u snu… I onaj drugi to apsolutno razumije.

Zanimljivosti

Koncert u čast Zaima Imamovića: PUNA DUŠA PUBLICI SARAJEVA

Published

on

Koncert u čast Zaima Imamovića: PUNA DUŠA PUBLICI SARAJEVA

U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu sinoć je održan koncert “Sve behara i sve cvjeta: Zaim Imamović za vječnost”.

Večer sevdaha je upriličeno povodom 30 godina od smrti Zaima Imamovića, bh. interpretatora sevdalinke.

Sarajevska publika uživala je u višesatnom koncertu, a otpjevatne su najljepše pjesme iz repertoara i autorskog pera Zaima Imamovića.

Na koncertu su nastupili Halid Bešlić, Hanka Paldum, Al ‘Dino, Zekija Suman, Alma Subašić, Zanin Berbić, Safet Bučo, Mensura Bajraktarević, Memnun Muzaferija, Hamza Šantić, Namir Mašić i Pavao Anić.

Program su vodili Erda Redžepagić i Enver Šadinlija, a na ovom muzičkom događaju učestvovao je i glumac Armin Omerović.

Ime Zaima Imamovića, kao estradnog narodnog umjetnika, interpretatora, kompozitora, ostalo je upisano u antologiju sevdalinke i pjesama drugih naroda. Većinu svoga života proveo je u tumačenju i interpretiranju sevdalinke.

Svečanim koncertom Fondacija Sevdah obilježavaju se i tri godine rada, a ove godine je koncert u znak tridesetogodišnjice od smrti barda sevdaha Zaima Imamovića.

– Puna duša i nama i publici Sarajeva! Bilo je čarobno. Zahvaljujem svima koji su ovaj projekat podržali. Pet koncertnih aktivnosti u okviru ovogodišnjih Sarajevskih sevdalijskih susreta zaokruženo je na najbolji mogući način. Ovako rade zemlje koje drže do sebe, svoje kulture i tradicije i čuvaju uspomenu na svoje velikane, a Zaim je temelj interpretacije sevdalinke – kazao je za ‘Naj portal’ Damir Galijašević, direktor Fondacije.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending