Pratite nas

Dijaspora

Iftar u Beču: Jačanje veza između BiH i dijaspore širom Evrope

Published

on

Ifttar u Beču

U Beču je sinoć organiziran iftar za uspješne bh. privrednike kojem je prisustvovalo više od 50 zvanica iz privrednog, kulturnog i političkog života porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji žive i rade u Austriji.

Među zvanicama su bili Edin Bajramović, vojni ataše pri ambasadi BiH u Beču, potpredsjednik Muamer Džanković, Consilium Bosniacum, krovni Savez BiH udruženje u Austriji, Admir Mehmedović. Austrijski političar bh. korijena, Mirsada Župani iz gradske uprave grada St. Polten, Ibrahim Jakubović, te mnogi drugi, čime se odražava bogatstvo i raznolikost bosansko-hercegovačke zajednice u Austriji.

Među gostima i Malovčić

Među gostima je bio i poznati pjevač Kemal Malovčić, koji je također klijent osiguravajuće kuće „NV Versicherung” koja je bila domaćin ovog događaja. Potom Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH, koji aktivno radi na jačanju veza između Bosne i Hercegovine i dijaspore širom Evrope.

– Osnaživanje veza sa dijasporom nam je jedan od prioriteta u radu. Posjećivanje naših ljudi od državne vlasti je veoma značajno jer vide da nisu ostavljeni, a pogotovo u svetom mjesecu ramazanu. Njima znači svaki dolazak nekoga iz Bosne i Hercegovine i uvijek budu uspješni domaćini. Ovaj put u Beču nas je ponovo okupio Hurem Avdić, koji zajedno sa kompanijom u kojoj radi tradicionalno organizira iftar.

Pokušavam da, ne samo kao političar, nego i kao čovjek, budem blizak u ovom bitnom mjesecu za muslimane. U sklopu ministarstva za ljudska prava i izbjeglice postoji resor dijaspore. Otkada sam došao na ministarsku poziciju malo sam ga pojačao i doveo nove ljude koji su unaprijedili kontakt sa našom dijasporom. U sklopu ministarstva posebnu pažnju posvećujemo dovođenju naših stručnjaka iz svijeta u BiH i da oni prenose znanje našim studentima. U četvrtak sam u njemačkom Majncu bio na iftar, gdje je bio svjetski poznati Volkswagenov dizajner Omer Halilhodžić i uspio sam dogovoriti da on na fakultetu u Sarajevu održi predavanje – kaže ministar Sevlid Hurtić.

Ovaj već tradicionalni iftar u srcu Beča, u renomiranom restoranu „Galaxie“, organiziran je na inicijativu Hurema Avdića, menadžera prodaje u osiguravajućoj kompaniji “NV Versicherung”.

– Presretan sam i neizmjerno zahvalan da austrijska kompanija u kojoj sam uposlen 15 godina, shvata svoju društvenu odgovornost, radi na izgradnji suživota, te stavlja akcenat na podršku projektima kao što su ovakvi događaji. Bosansko-hercegovačka zajednica najbolje je integrirana.

Simbol tradicije i solidarnosti

u austrijsko društvo, što je prepoznato i od strane Austrijanaca, te je to ključni element koji doprinosi suživotu i međusobnom razumijevanju. Ovaj događaj nije samo simbol tradicije i solidarnosti, već i potvrda integracije i zajedništva, što je od vitalnog značaja za daljnji napredak bosansko-hercegovačke zajednice u Austriji – istakao je Hurem Avdić.

Iftar u glavnom gradu Austrije je upriličen i sa ciljem umrežavanja dijaspore sa maticom BiH, razvijanja poslovne saradnje, realizacije novih projekata i obostranog pružanja podrške u segmentima privrednog i društvenog života.

Dijaspora

Bosanka Munevera je najljepša penzionerka Njemačke

Published

on

Nelly i Gorana

Bosanka Munevera je najljepša penzionerka Njemačke

Nekadašnju najljepšu gospođu Njemačke za 2019. i 2021. godinu Bosanku Muneveru/ Nelly Sigmann, koja je prošla životni pakao, a opet je zahvaljujući njenoj hrabrosti istrajala i stala na svoje noge, sreli smo u Frankfurtu.

Gala dešavanje

I to na gala dešavanju „Fashion Guide Magazin“. Bila je to noć mode i slikarstva. Munevera ili Nelly živi s novom porodicom u Štutgartu, a kako se iz pakla vratila na velika životna vrata, pričala nam je u intervjuu  kojeg ćemo objaviti narednih dana.

– Radujem se životu, radujem se svakom novom danu, radujem se poštenim i iskrenim ljudima. Ma, radujem se svakoj životnoj sitnici. Nakon što sam objavila svoju prvu knjigu u kojoj sam opisala pakao života kojeg sam proživjela, a koja je naišla na odličan prijem kod čitalačke publike, uveliko radim na drugoj knjizi. Promocija će krenuti od mjeseca septembra.

– Naravno i parfemi s mojim imenom za žene i muškarce jako dobro kotiraju na tržištu. Jednostavno, nakon pakla s bivšim suprugom, koji je pokušao da me ubije kada sam bila u devetom mjesecu trudnoće, pa mog privikavanja na novi život, sve je to mnogo utjecalo na mene. Ali, znate kako se kaže, mi Bosanke smo jake, izuzetno jake žene i ne predajemo se tako lako – rekla nam je Munevera.

Tu večer sreli smo i nekadašnju voditeljicu Pink televizije Goranu Šešlija, koja danas sa porodicom živi u Njemačkoj. Tu je bila i uspješna poslovna žena Rabija Pramenković Mösinger….

Za muzički dio bila je zadužena mlada pjevačica džeza i svinga Melissa Kros iz Zagreba.

Na rođendan

Nesumnjivo je da je tu večer u Frakfurtu na večeri mode i stvaralaštva najupečatljivija bila Munevera. Otkrila nam je da je tačno na svoj rođendan postala i penzionerka, u 49. godini života.

Penziju je dobila zbog fizičkog i psihičkog maltretiranja njenog bivšeg supruga, koji je joj je svojevremeno napravio pakao od života.

S pravom se može reći da je ova Bosanka najljepša i najatraktivnija penizonerka u Njemačkoj.

Bato Šišić (Naj portal)

 

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending