Pratite nas

Izdvojeno

Iako ga je on odavno ‘sahranio’: OVAKO SE KUSTURICA OPROSTIO OD SIDRANA

Published

on

Emir Kusturica

Reditelj Emir Kusturica oglasio se povodom vijesti o smrti Abdulaha Sidrana. Poručio je da, iako je Sidran njega davno sahranio, on izražava žaljenje zbog njegove smrti.

Veliki talenat

U izjavi za Srnu, Emir Kusturica je poručio da je Sidran bio veliki talenat.

– Mislim da će mnogo potoka poteći sa Bjelava, bujičnih voda sa Vratnika, mnogo će bara u Hrasnom nastati i nestati, mnogo će vode proteći, mnogo kiša pasti, i mnogo zima i ljeta proći dok se ne pojavi takav talenat kao što je bio Abdulah Sidran – poručio je Kusturica.

Odnos Abdulaha Sidrana i Emira Kusturice decenijama predstavlja jedan od onih o kojima se gotovo svakodnevno pričalo. A iako su prije agresije na BiH imali izuzetno dobru saradnju te su sarađivali na ostvarenjima “Otac na službenom putu” i “Dolly Bell”, gotovo u potpunosti su prekinuli odnos nakon dešavanja tokom 90-ih. godina.

U velikom intervjuu za beogradski Nedeljnik Sidran je ranije naglasio kako je za njega Kusturica bivši prijatelj.

– Ta osoba je jedan od najtragičnijih likova među svim našim eksjugoslavenskim stvaraocima i kulturnim poslenicima. Jeste li vi registrovali da je ovdje, u narodu, kreirana jedna prekrasna urbana legenda? Naš Emir Kusturica je, prema toj priči, poginuo gore na Zlatištu. I mi, njegovi prijatelji, kako kazuje ta legenda. Redovno idemo na mjesto pogibije, na granici između entiteta, na poklonjenje. Poginuo je kao komandant diverzantskog odreda Felini. A da ono što se tamo, u Beogradu, pojavilo kao taj naš poginuli Sarajlija, da je to Milošević poslao ljude na teren da pronađu nekoga ko liči na stvarnog Emira K. – rekao je tada Sidran.

Sidranove teze

Kusturica je ranije komentirao odnos sa Sidranom te je upravo govorio i o Sidranovim tezama da je “pravi Emir poginuo na Zlatištu”.

– Sarajevski pjesnik, duhovni beskućnik, Abdulah Sidran, napisao je da se Emir Kusturica pretvorio u Panteliju. Šta drugo može da piše čovjek koji se naočigled svoga naroda pretvara u bojler koji i gore i dole rđa a curi i pišti na sve strane. Svaki čas se iščekuje da Akademik svečano eksplodira. Kako bojleru i dolikuje?! Šta drugo da radi nego da zamišlja kako se drugi likovi iz njegovog života pretvaraju u nešto drugo.

Ne moraju se listati knjige iz psihoanalize da bi se došlo do srži Sidranovih g… To se traži po kontejnerima velikih pjesnika gdje je čovek bojler čeprkao čitav život tražeći inspiraciju… Lista osoba kojima Sidran duguje novac je poduga. Da bi dugovanja bila otpisana Sidran mijenja biografije svojih savremenika – poručio je tada Kusturica.

Izdvojeno

Nakon razvoda, slomile ga emocije: HARIS ZAPLAKAO U KAFANI

Published

on

Haris Džinović

Haris i Melina Džinović, jedan od najpoznatijih estradnih parova, riješili su da stave tačku na svoj brak. Odlučili su  da se poslije 22 godine ljubavi razvedu.

Oni su emotivnu vezu započeli još 2002. godine. Dobili dvoje djece, sina Kana i kćerku Đinu. U bračne vode stupili su 12 godina kasnije.

Haris Džinović je nakon razvoda od Meline počeo da izlazi.

On je nastupao u jednoj kafani, a kada je počeo da pjeva tužne balade i pjesme o nesretnim ljubavima u jednom trenutku je zaplakao.

U pitanju su bili njegovi hitovi “Da je srcu da te vidi, pa da zaigra”, “Sama kad ostaneš, vidjećeš kako je bez mene”…

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending