Pratite nas

Dijaspora

Grandova pjevačica za rođendan nije primala poklone: NOVAC U HUMANITARNE SVRHE

Published

on

Grandova pjevačica za rođendan nije primala poklone: NOVAC U HUMANITARNE SVRHE

Grandova pjevačica Elma Hrustić proslavila je svoj rođendan u krugu prijatelja i porodice. Ali ove godine za sve njih je imala posebnu molbu.

Svake godine od prijatelja dobija lijepe poklone i dosta skupe poklone. Posebno ako se uzme u obzir da je okružena ljudima iz javnog poslovnog turskog svijeta kojima novac nikada nije predstavljao problem.

Elma je ove godine odlučila da novac koji bi potrošili na poklone uplate u humanitarne svrhe. Tako mogu da pomognu nekome kome je ta pomoć zaista potrebna.

Ovim gestom pjevačica je dirnula svoje prijatelje i još jednom pokazala zašto je dobar prijatelj a na prvom mjestu čovjek.

– Sebi sam ove godine poželjela zdravlje i mudrost jer živimo u svijetu kada morate biti mudri kako prema ljudima tako i prema životu. Nikada ne znate šta vam budućnost donosi – dodala je Elma Hrustić.

Dijaspora

Interkulturalni fudbalski festival u Wiesbadenu: MOLITVA IMAMA I SVEŠTENIKA

Published

on

Interkulturalni fudbalski festival u Wiesbadenu: MOLITVA IMAMA I SVEŠTENIKA

Vijest koja zavrijeđuje posebnu pažnju svakako je organiziranje interkulturalnog fudbalskog festivala u Wiesbadenu pod naslovom „Tore der Toleranz“ –„Golovi tolerancije“.

Različite vjerske zajednice iz Wiesbadena organizovale su interkulturalni fudbalski festival na terenu „SG Germania“.
IZBNj-džemat Wiesbaden je u koordinaciji sa marokanskim džematom Badr Moshe, Martin-Luther crkvom uz podršku grada Wiesbadena i sponzora.

A pod pokroviteljstvom ministrice za integraciju pokrajine Hessen, Heike Hofmann organizirao spomenuti fudbalski festival.

Koncept „Tore der Toleranz” (Golovi tolerancije) obično podrazumijeva organizaciju događaja koji se fokusiraju na promicanje mira, međusobnog razumijevanja i dijaloga. Često kroz sportske aktivnosti ili kulturne manifestacije.

Ideja je stvaranje zajedničkog prostora gdje se ljudi mogu okupiti, komunicirati i sudjelovati u aktivnostima koje jačaju povezanost i solidarnost među različitim zajednicama.

To je i istaknuto u obraćanju gradonačelnika grada Wiesbadena koji je lično prisustvovao ovom događaju.

Prije početka fudbalske utakmice u kojima su igrači bili međusobno izmješani, imam džemata Wiesbaden, Fahrudin ef. Džinić i predstavnik Protestanske crkve Andreas Günther pročitali su zajedničku molitvu na njemačkom jeziku.

Nakon utakmice fudbalski festival su nastavila djeca, a stariji su se mogli okrijepiti hladnim pićima, kafom, kolačima, ali i počastiti bosanskim ćevapima.

Džemat Wiesbaden je još jednom pokazao svoju opredjeljenost da sa različitim vjerskim zajednicama, te drugim društvenim akterima gradi društvo zajedništva, medusobnog razumijevanja i tolerancije.

Bato Šišić (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending