Pratite nas

Dijaspora

Folklorijada u Švicarskoj: SJAJNA ATMOSFERA UZ NERKU I DAVORA BADROVA

Published

on

Davor Badrov sa domaćinima

Folklorijada u Švicarskoj: SJAJNA ATMOSFERA UZ NERKU I DAVORA BADROVA

Kulturno-umjetničko društvo „Meraklije“ iz Sent Galena (St. Gallen) u Švicarskoj orginziralo je tradicionalnu folklorijadu. Ona je i ovaj put na jednom mjestu okupila KUD-ove iz Švicarske, Njemačke, Austrije…

Snaga zajednice

Pored domaćina na ovoj folklorijadi učešće su uzeli „Kulin Ban“ iz Graca,“Bosančica“ iz Minhena, Eschen“ iz Lihtenštajna, „Sevdah“ iz Oberentfeldena, „Bosanski ljiljan“ iz Lucerna, „Zlatni ljiljan“ iz Buchs-a, kao i „Bosanski sjaj“.

Ova folklorijada je bila samo nastavak sa druženja iz Turske, gdje je dosta bh. folklornih društava bilo na tamošnjoj folklorijadi.

– Još jednom smo pokazali snagu naše zajednice! Smotra KUD Meraklije u St. Gallenu bila je nezaboravan događaj, ispunjen veseljem, pjesmom i plesom.

Atmosfera je bila nevjerovatna, muzika je bila vrhunska, a svaki nastup je bio poseban na svoj način. Hvala našim gostima koji su svojim prelijepim koreografijama uljepšali naš program. Vidjeti toliko osmijeha i radosti na licima svih prisutnih bila je najveća nagrada za sav trud koji smo uložili.

– Od srca hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji i realizaciji ovog događaja. Vaša predanost i rad su neprocjenjivi i bez vas ovo ne bi bilo moguće. Posebna zahvala ide svim izvođačima, volonterima, sponzorima i, naravno, našoj divnoj publici koja je svojim prisustvom uljepšala našu folklorijadu.

Ponosni smo na našu kulturu i radujemo se budućim događajima gdje ćemo se ponovno okupiti i zajedno slaviti ono što jesmo – rekao nam je Huse Semanić.

Predsjednik Huse Semanić i Davor Badrov

Predsjednik Huse Semanić i Davor Badrov

Predsjednik “Meraklija” Huse Semanić se posebno zahvalio svim folklornim grupa koji su bili dio programa. Posebno KUD “Kulin Ban” iz Graca koji su prešli dugačak put da bi bili dio ove fenomenalne manifestacije i folklorijade, koju “Meraklije “ organiziraju već peti put zaredom.

Muzički dio

U muzičkom dijelu programa nastupali su fenomenalna Nerka Hodžić i Davor Badrov. Njih dvoje su mnogobrojnu publiku oduševili svojim nastupom. Davor njegovim neprolaznin hitovima, a Nerka kako njenim pjesmama tako i pjesmama njenih popularnih kolegica Dragane Mirković, Zlate Petrović…

Bato Šišić (Naj portal)

 

Dijaspora

Šta je Brajlović u Bosni, to je Belmin u Njemačkoj

Published

on

Kada uđete u restoran Belmina Čostovića u njemačkom Neu-Ulm imate osjećaj da ste u Bosni i Hercegovini.

Belminov restoran „Traditionelle Balkanküche by Belmin“ u potpunosti odiše Bosnom i Hercegovinom. Na ulazu u restoran nalaze se lutke koje su odjevene u narodnu nošnju, kao i stara šivaća mašina. Belmin dolazi iz Tešnja, a svoj životni put je nastavio u Njemačkoj.

– Trudim se da pravim tradicionalnu balkansku hranu. Za restoran kažem da je balkanski. Gledam da u njemu svaka zemlja ima nešto svoje – govori Belmin za YouTube kanal Auslenderi.

U BiH je radio kao električar, a zatim odlazi u Italiju, gdje je živio 12 godina. I tamo je imao svoje restorane. Njegova supruga je izrazila želju da dođu u Njemačku u kojoj već pet godina grade život.

– Čovjek ima uspone i padove, a izgubio je tek onda kada odustane. Nikada ne smijete odustati. Idite samo naprijed. Propao si kada si odustao. Uvijek imam nove ideje. Ovih dana idem po dozvole jer pokrećemo još jedan biznis i imat ćemo pokretne grilove – otkriva Belmin.

U njegovoj porodici su svi veliki gurmani i on sam je zavolio kuhanje.

– To mi je u krvi. Bilo koji posao da radiš, moraš da ga voliš. Da bi meso bilo dobro treba da se zagrije. Restoran ne zavisi samo od mene, nego od cijelog tima. Prenosim im moje iskustvo. Ćevap je specifičan i stalno ga treba okretati. Poznati smo i po miješanom mesu. Šta je Sejo Brajlović u Bosni, to je Belmin u Njemačkoj. Imam najbolje pečenje i prodam tonu ćevapa mjesečno – između ostalog kaže Čostović.

Njegov razgovor za Youtube kanal Auslenderi možete poslušati na linku:

 

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending