Pratite nas

Poznati

Gabi se oporavlja u domu za rehabilitaciju: MJESEC DANA NISAM USTALA IZ KREVETA

Published

on

Gabi Novak: FOTO: ARHIV / DUGZIVOT.COM

Gabi se oporavlja u domu za rehabilitaciju: MJESEC DANA NISAM USTALA IZ KREVETA

Legendarna hrvatska pjevačica Gabi Novak govorila je o svom zdravstvenom stanju nakon povrede kičme.

87-godišnja pjevačica oporavlja se u jednom zagrebačkom domu za rehabilitaciju, a sada je otkrila kako teče oporavak.

Pjevačica je istakla kako joj se zdravstveno stanje polako popravlja, a rehabilitacijski dom joj je idealan za oporavak jer tu ima svoj mir.

– Pukla su mi dva kralješka koja, sva sreća, nije trebalo operirati. Skoro mjesec dana se nisam ustala iz kreveta, ali evo, sad već malo po malo hodam – navela je.

Gabi je kazala da joj ništa ne nedostaje te da se lijepo brinu za nju, ima društvo, a porodica je posjećuje.

– Ne dam se ja, uvijek treba misliti pozitivno. Sad ću se posvetiti konačno sebi, imam dosta tešku povredu i nema potrebe da se forsiram. Na mladima svijet ostaje, meni je bitno sad da moja unuka Lu dobro radi. Mislim da je 65 godina pjevanja zaista dovoljno. Iza mene je jedna lijepa, mirna i umjerena karijera – kazala je pjevačica za 24.sata.hr.

Pjevačica je priznala da do daljnjega ostavlja sve sa strane. Nakon oporavka će otići na Hvar, a svake godine ide u Šibenik, rodni grad njenog pokojnog supruga i velikana hrvatske muzike Arsena Dedića.

– Sad ću se posvetiti konačno sebi, imam dosta tešku povredu i nema potrebe da se forsiram. Na mladima svijet ostaje, meni je bitno sad da moja unuka Lu dobro radi. Mislim da je 65 godina pjevanja zaista dovoljno. Iza mene je jedna lijepa, mirna i umjerena karijera –  ispričala je Gabi.

Inače, Gabi Novak u julu slavi 88. rođendan.

Poznati

“Umirem majko”: TUŽNA PJESMA VESELOG RITMA KOJU SAMO DRAGANA MOŽE DA OTPJEVA

Published

on

“Umirem majko”: TUŽNA PJESMA VESELOG RITMA KOJU SAMO DRAGANA MOŽE DA OTPJEVA

Turbofolk, po pravilu, donosi ogromnu dozu patetike u svojim pjesmama. Bez obzira što je decenijska hiperprodukcija pjesama ovog žanra iznjedrila ogroman broj pjevača i nepregledan broj pjesama, narativ je u ogromnoj većini njih potpuno isti.

Ljubavni jadi

Ja sam tužan, najčešće skrhan ljubavnim jadima, pa utjehu svog bola tražim u bjesomučnom opijanju.

Sve je u tim pjesmama toliko pojednostavljeno – i tekstovi i melodije i ritmovi i aranžmani i interpretacije – da bi prosječnom konzumentu te vrste estradne umjestnosti bile lako shvatljive. Time se podilazi onim iskonskim ljudskim porivima, što dozu patetike u ovom fenomenu podiže na još viši nivo.

Čovjek se onda zapita da li pjevamo o tome i na taj način zato što smo takvi ili smo takvi zato što nas pjesme uče takvom razmišljanju i ponašanju? Na to pitanje je teško dati odgovor. Ipak, kako to obično bude – svako pravilo ima izuzetak, pa je tako moguće pronaći turbofolk hit koji donosi tematiku slomljenog srca, nesretne ljubavi, a koji ne donosi motiv spasa u alkoholu.

Priziva smrt

Riječ je o jednoj od pjesama koje su u najvećoj mjeri obilježile karijeru Dragane Mirković – “Umirem majko”. Numera je objavljena 1992. godine na albumu “Dragana”, a napisala je Vesna Petković koja iza sebe ima nesaglediv broj pjesama za sve pjevače “Južnog Vetra” kao i brojne druge turbofolkere, što samo potvrđuje pomenute navode o hiperprodukciji.

Sama pjesma donosi priču o nesretno zaljubljenoj djevojci. Ona voli muškarca koji joj tu ljubav nije uzvratio, te ona više ne nalazi razloga za život. Zato priziva smrt, raduje se smrti, odajući utisak da će ona svoj spas, za razliku od alkohola, naći kada se upokoji. Tu vidimo da patetiku u turbofolku ipak nije moguće u potpunosti izbjeći.

Motiv ljubomore

Ali, činjenica da se bježi od ustaljenog kalupa po kojem su pravljene turbofolk pjesme, ovoj numeri samo daje na originalnosti. Posebno upečatljivi stihovi u pjesmi su – sve ljubavi žive, samo moja neće – koji donose motiv ljubomore. To se rijetko nalazi u drugim pjesmama, te opet ide u prilog Draganinoj pjesmi.

U moru istih i sličnih, Dragana Mirković se uvijek isticala, uvijek je odudarala, uvijek je po nečemu bila posebna. Zato valjda i uživa popularnost koju uživa. Tužnu pjesmu veselog ritma, izgleda, samo Dragana Mirković može da otpjeva…

Ozren Tošić (Naj portal)

 

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending