Pratite nas

Parapsihologija

Budistički savjeti: NA ŠTO SE OSLONITI KADA SE SVE U ŽIVOTU ČINI IZGUBLJENIM?

Published

on

Tokom epidemije korona virusa, često govorimo sebi i najbližima kako samo želimo da se sve vrati u normalu.

Američka tibetanska budistkinja Pema Chodron u budističkom vodiču kroz teška vremena, knjizi ‘When Things Fall Apart: Heart Advice for Difficult Times’ (Kad se sve počne da se raspada: Savjeti za teška vremena) pokazuje kako se u budizmu gleda na razne izazove.

Sve je zapravo ‘stvar sopstvene percepcije i načina na koje posmatramo stvari.

• Ako se obavežemo ostati tamo gdje jesmo, naše iskustvo postaje vrlo živopisno. Stvari postaju veoma jasne kad čovjek nema gdje da pobjegne – Pema Chödrön, When Things Fall Apart: Heart Advice for Difficult Times.

• Neki su zadovoljni usred raznih nedostataka i opasnosti, dok su drugi jadni uprkos tome što imaju svu sreću na svijetu. To ne znači da spoljne okolnosti nisu važne – ali naše razmišljanje, više nego same okolnosti, određuje kvalitet života. Um je osnova za svaki doživljaj i doprinos životu drugih. S obzirom na to, ima smisla trenirati ga – kaže Sam Haris u knjizi Waking Up: A Guide to Spirituality Without Religion.

Mnogi su suočeni sa naizgled nemogućim, ali sve je stvar ‘pogleda na svijet’, kaže Harrs.

• Čak i kad nam je vidljivo loše, skloni smo da se toga držimo jer se bojimo nepoznatog – kaže Karen Armstrong u Buddhi.

Ne znati je najstrašnije, ali razmišljanje o prošlosti, kao i spekulacije o budućnosti ne može pomoći.

• Prava akcija je više od puke reakcije. Ona proizlazi iz usklađenosti s trenutkom koji određuje nejasno – kaže Mark Epstein u Advice Not Given: A Guide to Getting Over Yourself, Vodiču za nadvladavanje samoga sebe.

• Da bismo živjeli na ovom svijetu, prvo moramo prestati da mislimo o onome što se događalo i šta bi se moglo dogoditi. Treba biti svjesniji onoga što se događa sada. Time se ne može poreći stvarnost prošlosti i budućnosti. Riječ je o započinjanju odnosa s postojanošću života. Umjesto da lovimo prošlost i nagađamo o budućnosti, treba da gledamo na sadašnjost kao plod onoga što je bilo i onoga što će biti – rekao je Stephen Batchelor u Confessions of a Buddhist Atheist, Ispovijesti budističkog ateista.

• Ne možemo postići pravi duševni mir samo traženjem sopstvenog spasenja, ostajući ravnodušni prema dobrobiti drugih – Philip Kapleau u Tri Zen stupa: Podučavanje, praksa i prosvjetljenje.

• Ključ, kojem nas je podučio Buda, leži u tome da traumu ne shvatamo lično. Kad je shvatimo kao prirodni odraz haotičnog svemira čiji smo dio, ona gubi snagu i može postati dublji objekat svijesti – kaže Mark Epstein u The Trauma of Everyday Life ili Trauma svakodnevnog života.

• Svaki primjer žudnje uključuje bijeg odavde i od sada, želju da postanemo ili budemo neko ili nešto drugo od onoga što nudi sadašnji trenutak. Ali neprestano tražimo neko novo stanje postojanja, izlažemo se frustraciji – kaže Pankaj Mishra u ‘An End to Suffering: The Buddha in the World’ ili Kraj patnji: Buda u svitu.

• Naša uobičajena zadovoljstva izgledaju kao patnja, ali ko traži prosvjetljenje zna da zadovoljstva donose patnju, ostavljajući nam više nezadovoljstva kada ih izgubimo, nego bi bilo da ih nikad nismo imali – kaže Robert Thurman.

Tendencija da se izbjegne bol po svaku cioenu i traži zadovoljstvo uvijek je bila manjkava. Sada smo kolektivno prisiljeni da se suočimo s tom činjenicom.

• Praksa usađene pažnje izaziva našu uobičajenu percepciju sebe i svijeta kao trajnog, zadovoljavajućeg i svojstveno našeg. Stabilizujući pažnju svjesnošću i koncentracijom, počinjemo da sagledamo kako ugodni i bolni osjećaji pokreću uobičajene obrasce reaktivnosti i žudnje. Ove dvije spoznaje ne samo da potkopavaju našu sklonost da se držimo onoga što volimo i da odgurnemo ono čega se bojimo, već otvaraju i mogućnost razmišljanja, govora i drugačijeg postupanja – Stephen Batchelor, ‘After Buddhism: Rethinking the Dharma for a Secular Age’.

Parapsihologija

PROKLETSTVO LOTO DOBITNIKA: Osvojili veliki novac, pa doživjeli jezive sudbine

Published

on

PROKLETSTVO LOTO DOBITNIKA: Osvojili veliki novac, pa doživjeli jezive sudbine

Nasumičan izbor brojeva im je promijenio živote iz korijena, donio im je veliki novac, ali i velike nesreće

Sudbine ovih loto dobitnika su jezive. Kada pročitate ovaj tekst, biće vam drago što niste jedan od “sretnih dobitnika”.

Plastične operacije

Džejn Park
Najmlađa dobitnica lutrije, uzela je 1,5 milion eura, a sve je potrošila na putovanja, provod i plastične operacije.

– Dobitak mi je upropastio život. Nikom ne želim moju sudbinu, mislim da se nikad neću oporaviti od toga šta sam uradila sa svojim životom – rekla je ona.

Vilijam Bad
Vilijam Bad je osvojio 1,2 miliona dolara, a sav novac je potrošio u roku od godinu dana. Bivša djevojka ga je tužila i tražila trećinu dobitka, a rođeni brat je završio iza rešetaka jer je unajmio plaćenog ubicu da ga ubije.

Vilijam je i sam završio u zatvoru nakon što je izvršitelju pucao u glavu. Umro je 2006. godine u velikoj bijedi.

Lara i Rodžer
Premiju koju su osvojili su potrošili na luksuzne automobile i kuće, a iako su do tad živjeli skladno, situacija se promijenila. Počele su svađe i prepiranja. Da nesreća ne ide sama govori i podatak da im je u požaru izgorjela kuća do temelja, a s obzirom da nije bila osigurana, izgubili su veliku svotu novca.

Godinu dana od osvajanja novca, oni su se razveli, a na bankovnom računu im nije ostao ni cent.

Edrijen i Džilijan Bejford
Nekoliko mjeseci nakon osvajanje nagrade, život im je pretvorio u pakao. Novac je nestao, brak im se raspao, doživjeli su i tešku saobraćajnu nesreću.

Udžroj Kan, umro je od trovanja cijanidom, samo dan nakon što je “izgrebao” premiju od 435.000 dolara.

Raskalašen život

Džerald Musvagon je 1998. dobio deset miliona dolara. Sve je potrošio na raskalašan život, a nakon nekoliko godina se objesio. Razlog – očaj zbog protraćenog života.

Martin i Kej su zaokružili tačne brojeve na listiću, ali nagradu nisu mogli da podignu, jer su izgubili tiket. Advokati su sedam nedjelja dokazivali da su pogodili pravu kombinaciju i na kraju i uspjeli.

Međutim, zakonski rok od 30 dana za podizanje nagrade je prošao, pa su oni ostali bez novca. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending