Pratite nas

Zdravlje i ljepota

BOLJE DA LJULJA, NEGO DA ŽULJA: Žene sa većom stražnjicom su zdravije!!!

Published

on

Prema jednoj studiji koja je objavljena u časopisu Cell Metabolism, višak masnoće u zadnjici vas, zapravo, može učiniti zdravijima. Naime, ovo istraživanje sugeriše da dodatna težina na ženinim bokovima i bedrima može da spriječi masnoće da dođu do unutrašnjih organa, što štiti srce i pluća.
Kao rezultat toga, žene sa većom pozadinom imaju manje šanse da dobiju srčani udar, šlog i dijabetes, piše The Healthy.

Istraživači su pratili raspodjelu masti pomoću MRI skeniranja i redovnih zdravstvenih pregleda. Prema glavnom autoru, dr Norbertu Stefanu, specijalisti za dijabetes na Univerzitetu u Tubingenu, u Njemačkoj, žene “kruške”, koje imaju normalnu tjelesnu težinu imaju veću vjerovatnoću za skladištenje masnih ćelija, u odnosu na žene “jabuke”.

Stefanov tim kaže da nisu sve masti stvorene jednako (to je samo jedan od mnogih mitova o mastima). Zapravo, dodatni dio na vašim bokovima i bedrima, koje se nazivaju potkožne masti, ima potpuno drugačiju namjenu, od vrste koja se nalazi u našem stomaku, poznata kao viscelarna masnoća.

Posljednja oslobađa štetne hemikalije i masne kiseline koje mogu da oštete kardiovaskularni sistem, što dovodi do visokog holesterola, rezistentnosti na inzulin i potencijalnog dijabetesa.

Umjesto toga, potkožna masnoća štiti srce. Podaci pokazuju da je nivo masnoće u srcima i plućima, kod ovakvih žena, već bili previsoki da bi im kukovi i bedra bili efikasna zaštita.

Bez obzira na veličinu, svakako treba da volite svoju zadnjicu i da budete zadovoljne njome. A I muški rod kaže “Bolje da ljulja, nego da žulja”.

Zdravlje i ljepota

Ljekoviti čaj od rastavića: DOBAR JE ZA BEŠIKU I ČIR NA ŽELUCU (Recept)

Published

on

Rastavić je ljekovita biljka koja potiče iz starih rimskih i grčkih vremena, a tradicionalno je korišten za zaustavljanje krvarenja, zacjeljivanje čireva i rana, za liječenje tuberkuloze i problema sa bubrezima. Rastavić sadrži silicijum, koji pomaže u jačanju kostiju, a često se koristi kao diuretik, ali i kao sastojak u kozmetici.

Ovo je biljka koju još zovu “konjski rep sa konjskom snagom”. Redovnim konzumiranjem čaja mogu se ublažiti grčevi u bešici i bolno mokrenje, a odličan je i za probleme koji se tiču kamena u bubregu, poboljšanje krvne slike, stanja kože (ekcemi, atopijski dermatitisi, kontaktni dermatitisi). Pomaže kod čira na želucu, kao i kod upalih procesa organa za varenje.

Pored toga, rastavić se upotrebljava i kod učestalih gasova u stomaku i kod bolesti kostiju. Čaj od rastavića blagotvorno djeluje i na aterosklerozu i visok krvni pritisak, nervozu, malokrvnost, i na bolesti metabolizma.

Ova biljka odličan je saveznik i u industriji ljepote. Može da pomogne kod opadanja kose, koje se može spriječiti redovnim konzumiranjem čaja, ali i ispiranjem kose svježim čajem od rastavića nakon svakog pranja. Zbog svog karakterističnog sastava, kao tonik se može koristiti pri tretmanima lica protiv bora, a kod upaljenih rana na koži se koristi kao obloga.

Način pripreme:
Supenu kašiku čaja prelijte sa 2 dcl ključale vode, poklopite i ostavite da stoji 30 minuta, pa procijedite. Pijte tri puta dnevno prije jela po 2 dl nezaslađenog čaja. Čaj od rastavića možete piti svakodnevno, a zbog njegovog prijatnog ukusa nije neophodno konzumirati ga toplog, već ga možete piti i kada je hladan. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending