Pratite nas

Poznati

Alen Islamović za ‘Naj Portal’: VIŠE MI NIKO NE MOŽE ŠEFOVATI, ŠEFOVAĆU SAM SEBI

Published

on

Alen Islamović: Foto Slavica Danilović

Tokom svoje četiri decenije duge muzičke karijere Alen Islamović je prošao kroz razne faze. Plovio je kroz najpopularnije muzičke pravce od hevi metala, hard roka, roka, popa. Čak se oprobao kao autor i u folk muzici. Tako on danas kada radi solističke koncerte može da pripremi bogat i raznovrstan repertoar.

Koncert u Beogradu

S obzirom na tok svoje karijere i grupe u kojm je nastupao on te svoje nastupe voli da nazove “program tri u jedan” jer podrazumijevaju pjesme Divljih jagoda, Bijelog dugmeta i numere koje je snimio solo. Priliku da čuje Islamovića sa tim repertoarom
publika će imati na njegovom prvom solističkom koncertu u Beogradu 22. marta.

Kako je najavljeno na konferenciji za novinare, biće to svojevrsno putešestvije upravo kroz sve periode Alenove karijere, a on se prije svega nada dobroj zabavi, na kojoj će se svi dobro „ispjevati i isplesati“.

Otkud naziv koncerta “Ti si moja ekspolozija”? – pitali smo Alena.

– U jednom periodu moje karijere kad sam više radio solistički, imao sam jednu pjesmu koja se tako zvala. Birajući taj naziv i za koncert htio sam prije svega da pošaljem poruku da su moji koncerti nabijeni dobrom, žestokom energijom. Sviram i pjevam sve ono što sam bojio svojim glasom, ja se ne odričem te moje djece, svih tih pjesama koje sam pjevao od osamdesetih pa sve danas. Neke su zabilježene na gramofonskim pločama, neke na CD-ima, ali sve su to moja draga djeca, bebe koje nosim sa sobom, čuvam ih i rado pjevam.

Tu svakako uvrštavate pjesme koje ste izvodili sa Jagodama i sa Dugmetom?

– Tako je. Ja se ne želim odreći vremena koje sam proveo u Divljim jagodama jer sam bio i većinski autor nekih pjesma poput ‘Motori’ ili ‘Šejla’ i tog cijelog albuma ‘Motori’ na kome sam 70 odsto autor bio ja. I na narednim albumima ‘Čarobnjaci’ i ‘Vatra’ isto sam se pojavio kao autor tako da su te pjesme na mom repertoaru. Vrijeme provedeno u Bijelom dugmetu, takođe je nezaobilazno jer to je opet jedna druga priča koje je mene dovela i odvela u sasvim drugom smjeru.

12 solo albuma

Sa hevi metala i hard roka odvela me u neke slatke pop vode. Bilo je to vrijeme kada su, po meni, nastale najljepše pjesme koje je Goran Bregović napisao, čak je i on sam izjavio da su ta dva albuma koja sam ja pjevao njegova poslastica. I to su sve pjesme koje je on razaslao i po svijetu. ‘Đurđevdan’, ‘Ružica si bila’ i sve te pjesme, prepjevane su na razne jezike. I volim sve da ih pjevam.

I pored pjevanja u tako značajnim grupama, zadržali ste svoj identitet, imali ste i imate svoju solo karijeru?

– Ja sam u svojoj karijeri uradio 12 solo albuma. Od tih 12 albuma, dosta ih je izašlo u nesretno vrijeme. Prekretnica je bio “Haj nek’ se čuje, haj nek’ se zna” i tu se pojavilo nekoliko slušanih pjesama, ali sve od 1993. do 2000. godine, bilo je jako teško raditi marketing tih albuma, a ja sam tad izbacio 5-6 albuma, pa je to bilo sve jako teško, sve dok se nije pojavila pjesma “Heroji”, koja je nastala u Kanadi, i pjesma “30 kvadrata”. Obje su postale jako slušane na radiostanicama u cijeloj regiji.

Tako da ćemo na ovom koncertu svirati i njih, a izvešćemo i nešto novo, jer sam ja napokon kompletirao svoj studio, nakon toliko godina, i sad mi više niko ne može šefovati, šefovaću sam sebi. Studio je lociran u Bihaću, u mojoj kući. Imam sa sobom dobre muzičare, među njima su i bivši članovi Divljih jagoda Zlatan Čehić i Nasko Budimlić. A, što se tiče identiteta meni često kažu ‘ti sve što si tako, nisi nikad promašio’, ali možda čovjek nekad treba imati sreće, da ga nešto pomiluje, i kaže ‘kreni, to ćeš uspjeti’, neki signal dođe sa strane, ne znam ni ja šta.

Foto: Slavica Danilović

Foto: Slavica Danilović

Stignete do stadiona

– Uglavnom, mora postojati taj neki dio sreće, talenta i rada. Ne možete da sjedite kući i mislite da ste veliki talenat, a ništa ne preduzimati. Moraš otići negdje na teren, da te ljudi vide, da pjevaš. Da kreneš od malih prostora, malih dvorana, pa da stignete do stadiona. Ali to mora postepeno, strpljivo, dugogodišnjim radom. Ja sam doduše pravio i eksperimente. Imao sam i lutanja, ali sam, recimo, ušao i u folk vode, i mojim dragim kolegicama pisao pjesme. To se pokazalo sasvim dobro. Ja sam pjevač, ali sam se morao snalaziti u svim vodama, slatkim, slanim, potocima, ribnjacima – zaključio je Islamović u pomalo šaljivom tonu.

Tekst i foto: Slavica Danilović (Naj portal)

Poznati

Kome Šejla poručuje: LAKŠE JE NAGOVORITI LJUDE NA ZLO, NEGO NA DOBRO I LJUBAV

Published

on

Šejla Zonić

LAKŠE JE NAGOVORITI LJUDE NA ZLO, NEGO NA DOBRO I LJUBAV

Iako je i prošle subote oduševila sve u „Zvezdama Granda“ i kao po običaju osvojila maksimalni broj glasova žirija, takmičarka Šejla Zonić tvrdi da joj je ovo bio jedan od najtežih nastupa.

Pjevačica je otkrila da je pred prošlonedjeljno snimanje preživjela agoniju zbog zdravstvenog stanja. A dotakla se i supruga Armina koji je između dva kruga donio iznenadnu odluku.

Iako je oduševila žiri, takmičarka priznaje da joj nije bilo lako na sceni.

– Ja sam mnogo zadovoljna, ali mi je ovo do sada bio najteži nastup. Valjda kako idemo sve dalje, gleda se sve sitnije, pa su tu i nervoza i stres. Ogromna je odgovornost, ne samo po pitanju pjevanja, nego i stajlinga, ponašanja, bukvalno cio paket. Sada nam žiri stvarno traži dlaku u jajetu, sve je veći izazov, ali sam zadovoljna, prošla sam direktno, Bože, hvala ti” – rekla je Šejla za Grand.

A na svom FB profilu poslije svega citirala je Mešu Selimovića iz književnog djela “Tvrđava”.

– Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti – Meša Selimović.

 

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending