Pratite nas

Info

Visočka atrakcija: POGLEDAJTE KAKO “PIĆI” BOJANOV FIĆO (VIDEO)

Published

on

Koliko bi samo stvari stalo i što se sve prevozilo u “fići”, legendarnom modelu Fiata 600, koji je u vrijeme bivše Jugoslavije, kragujevačka Zastava pod službenim imenom Zastava 600 (kasnije poznatija Zastava 750 i 800) prvo samo sklapala, a poslije i proizvodila od 1955. do 1985. godine?

Prema današnjim standardima automobila fićo je sa svojom dužinom od 321 cm bio pravi minijaturni automobil od kojeg su danas kraći jedino gradski dvosjedi poput Smarta, a u fići su se nerijetko na duža putovanja vozile i četiri, pa čak i pet osoba uz sav prtljag i stvari koje su potrebne za ljetovanje.

“Fićo” je, osim što je motorizirao bivšu državu, bio i simbol napretka jer je industrija 60-ih godina procvala. Tada su se počeli davati krediti za automobile, a isporuka se čekala najmanje godinu dana. Ljudi su ga pazili, sređivali i bili ponosni na njega, auto je tada bio kao član porodice.

Mogu na ove prostore dolaziti najbjesnije mašine na četiri točka, ali ni jedno kao “fićo” na ovim prostorima ne pobuđuje nostalgiju. Bar na trenutak ožive sjećanja na vremena kada smo bili sretni, zadovoljni, uspješni, puni ideala…

Bojan Krajišnik je iz Visokog. On čuva “fiću” kao porodični suvenir, ali i kao gradsku atrakciju. Jedan je od nekolicine visočkih entuzijasta koji svakodnevno pronalazi načine kako da pokaže ljepote “Grada sunca i piramida” iz drugog ugla. Ovih dana priređuje sjajnu atrakciju popularnim “fićom” koja nailazi na oduševljenje visočkih stanovnika.

Podsjetimo početak proizvodnje fiće u Kragujevcu bila je i prva velika investicija iz kapitalističke u komunističku državu i pravi početak otvaranja Jugoslavije svijetu. Za fiću je šezdesetih godina godina prošlog vijeka trebalo dati 31 prosječnu platu, ali već od 1965. trebalo je izdvojiti 27 plata, 1966. 22 plate, 1967. 19 plata, a već 1968. “samo” 18 plata.

Godine 1965. u Jugoslaviji je bilo osam automobila na hilčjadu stanovnika (u Austriji 109, Italiji 106, u Zapadnoj Njemačkoj 164), a već 1968. godine 20 automobila na hiljadu ljudi, svaki 50. stanovnik imao je automobil. (Naj portal)

U Fići po gradu… 04.10.’20.#Visoko #Fićo #Zastava750

Posted by Bojan Krajisnik on Nedjelja, 4. Oktobar 2020.

Info

Fudbaler “igrao produžetke”: “ZABIJAO GOLOVE” I SUPRUZI I LJUBAVNICI

Published

on

Žakelin Sousa je odlučila da ispriča detalje magazinu The Sun o tome kako je prevario igrač koji igra u Engleskoj, ali njegovo ime nije objavljeno.

Ona je navodno zatrudnila sa neimonovanim fudbalerom i sada ima njegovu devetomjesčnu kćerku, dok je on u braku sa drugom ženom.

“Stalno mi je slao poruke, čak i za vrijeme njegovog vjenčanja. Raskinula sam s njim one noći kada se oženio jer je to bilo previše za mene”, ispričala je Žakelin i nastavila:

“Zakleo mi se na vječnu ljubav, napisao je da će me voljeti do kraja života. Rekao mi je da ću imati svoj stan i da ga nikada neću napustiti. Da bi se iskupio, platio mi je dvije sedmice odmora u hotelu s pet zvjezdica s najboljim prijateljem, dok je trajalo njegovo vjenčanje”.

Iako se venčao sa drugom, fudbaler je neprestano želio biti sa Žakelin. Krajem 2019. godine zatrudnila je, što mu je kasnije i saopštila.

“On je odjednom prestao da mi se javlja, kao da nikada nisam ni postojala i kao da se nismo ni poznavali. Nije nazvao da me pita kako sam i kako je dijete, jesam li sama, s porodicom, imam li koga… Mislila sam da sam u bajci, ali mi se sve pretvorilo u noćnu moru. Depresija me toliko pogodila da sam ostala bez posla. Srce mi je slomljeno. Najviše sam voljela osobu koja me uništila. Nije mi čak ni pružio nikakvu finansijsku pomoć sve do nedavno kada mi je dao određeni iznos kako bih o svemu ćutala i kako na bilo koji način ne bih urgozila njegovu karijeru – rekla je Žakelin. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending