Pratite nas

Zdravlje i ljepota

ANEMIJA: Pijte 2 dcl. domaćeg kupinovog vina dnevno! (RECEPT)

Published

on

Kupinovo vino popularno je dugi niz godina. Pije se kao desertno piće, a u narodnoj medicini slovi za eliksir. Svoju popularnost duguje kako aromi tako i prisutnošću aktivnih komponenata koje dokazano imaju pozitivan učinak na naše zdravlje.

Kupinovo vino cijenjeno je zbog svojih ljekovitih svojstava. Kupine su bogate polifenolima koji prelaze u vino doprinoseći njegovom antioksidativnom potencijalu. Polifenoli potiču stvaranje dušikovog-monoksida. On širi krvne žile i tako snižavaju povišeni krvni pritisak.

Polifenoli također zaštitno djeluju na zdravlje mozga, doprinose zaštiti od pojave raka i sprječavaju prerano starenje. Štoviše, jedna je studija pokazala kako su neke vrste kupinovih vina snažnijeg antioksidativnog potencijala od crnog vina. Tu je i resveratrol antioksidans protuupalnog učinka. Doprinosi smanjenju rizika od pojave raka, a smanjujući stvaranje krvnih ugrušaka i opuštajući žile djeluje zaštitno na krvožilni sistem. Pozitivno utječe i na zdravlje žena u menopauzi.

U narodnoj medicini se kupinovo vino preporučuje protiv anemije i općenito za jačanje organizma. Međutim, valja istaknuti kako je količina željeza u njemu mala. Štoviše, manja je nego u crnim i bijelim vinima. Trebalo bi popiti više od 2 litre kupinovog vina da se zadovolji dnevna potreba organizma za ovom mineralnom tvari.

Ipak, s kupinovim, kao i vinom općenito, ne treba pretjerivati. Primjerena dnevna količina je 2 dl za muškarce, a 1 dl za žene.

RECEPT ZA DOMAĆE VINO OD KUPINA:

POTREBNI JE: 4 kg kupina, 1,5 kg meda, 1 kg šećera

Kupine oprati i samljeti na mašini za mljevenje. Potom mljevene kupine sjediniti s medom i šećerom i dobro izmiješati.

Smjesu presuti u čistu i suhu staklenu posudu, vodeći računa da posuda bude veća kako tokom vrenja sadržaj ne bi iscurio. Poklopiti suhom krpom, prekriti tanjirom, ostaviti na mračno i hladno mjesto, nikako na suncu. Treba da odstoji sedam do 10 dana.

Potom kominu procijediti od soka, te sok vratiti u opranu, suhu staklenu teglu. Prekriti krpom, poklopiti tanjirom i ostaviti da stoji još sedam dana da se talog slegne. Nakon toga opet procijediti kroz gazu i razliti u flaše. Flaše uvezati platnom i sačekati tri dana da vino prestane da šušti, a potom ga zatvoriti čepom.

U kominu od kupina sipati malo vode, poklopiti i ostaviti na suncu da stoji 14 dana. Nakon toga procijediti da bi se dobilo kupinovo sirće. (Naj portal/ Vesna Bosanac, Vesna Bosanac, dr. nutricionizma)

Zdravlje i ljepota

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Published

on

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.

Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku.

Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.

U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.

Za meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending