Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Započnite jutro sa gutljajima ovog napitka: TOPI SALO I DAJE ENERGIJU

Published

on

Ako razmišljate o tome kako da otpočnete dan s više energije i manje kilograma, razmotrite zamjenu svoje jutarnje kafe napitkom od zelenog čaja sa limunom i đumbirom. Ovaj osvježavajući napitak bogat je antioksidansima i korisnim sastojcima koji će vam pomoći da započnete dan na najbolji mogući način.

Topi salo:
Zeleni čaj je poznat po svojoj sposobnosti da podstiče metabolizam. Katehini, antioksidansi prisutni u zelenom čaju, podstiču sagorijevanje masti, naročito tokom fizičke aktivnosti. Limun dodatno pojačava ovaj efekat jer vitamin C pomaže u boljoj apsorpciji korisnih sastojaka.

Pruža energiju i snagu:
Iako zeleni čaj sadrži manje kofeina od kafe, pruža stabilniji izvor energije bez naglih padova koji su česti kod konzumiranja kafe. Đumbir dodatno doprinosi energiji poboljšavajući cirkulaciju i smanjujući upale u tijelu.

Usporava proces starenja:
Antioksidansi iz zelenog čaja, posebno EGCG (epigalokatehin galat), igraju ključnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala, koji su odgovorni za proces starenja ćelija. Đumbir ima protivupalna svojstva koja pomažu u očuvanju mladalačkog izgleda kože i zdravlja organizma. Limun, bogat vitaminom C, podstiče proizvodnju kolagena, čime doprinosi elastičnosti i mladolikom izgledu kože.

POTREBNI SASTOJCI: 1 šolja vode, 1 kesica zelenog čaja ili 1 kašičica zelenog čaja u prahu, sok od 1/2 limuna, 1 komadić svježeg đumbira (oko 1 cm), oljušten i narendan. med (po želji)

Priprema:
1. Prokuhajte vodu i ostavite je da se malo ohladi (idealna temperatura za zeleni čaj je oko 80°C).

2. Prelijte zeleni čaj vodom i ostavite da odstoji 3-5 minuta.

3. Procijedite čaj (ako koristite listove).

4. Dodajte sok od limuna i narendani đumbir.

5. Po želji, zasladite medom.

Uživajte u ovom napitku svakog jutra umjesto kafe i ubrzo ćete primijetiti pozitivne promjene u svom tijelu i energiji. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Published

on

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.

Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku.

Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.

U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.

Za meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending