Pratite nas

Poznati

Prije 50 godina Mitar je snimio prvu ploču, ali se nije proslavio: SA HITOM „VOLI ME DANAS VIŠE NEGO JUČE“ SVE JE EKSPLODIRALO

Published

on

Mitar Mirić je dijete rudara. Rođen je 16. januara 1957. godine u Bogutovcu kod Ugljevika. Vrlo rano, kao srednjoškolac se posvetio pjesmi. Karijeru je započeo u Brčkom, a onda su mu se putevi otvorili preko Sarajeva i legendarnog Zaima Imamovića. Bilo je to prije 50 godina, kada je snimio singlicu “Od mene je ljubav jača” za sarajevski “Diskoton” iz Sarajeva. Imao je tek 18 godina, a iza njega je stao Zaim Imamović.

„Ja sam Zaimovo otkriće. Kažem to sa ponosom. Zaim je tada, kao bard sevdaha i ikona Radio Sarajeva, bio u potrazi za novim pjevačima. Ja sam tada bio učenik srednje mašinsko-tehničke škole i član KUD-a “Veljko Lukić Kurjak” u Brčkom – sjeća se Mitar za Muzičku apoteku.

„Bio sam pri glasu, Zaimu se to svidjelo, popili smo čaj i zakazali snimanje. Ploča je štampana u beznačajno malom tiražu za tek otvoreni “Duskoton”, ja sam bio početnik, tako da se pjesme sa moje prve singlive skoro i nisu čule. Ipak, ja se i dan-danas ponosim što sam prvenac snimio sa Zaimom, najboljim čovjekom koga sam upoznao na estradi. A da ne pričam kakav je pjevač bio.

Jedno vrijeme je lutao. Preselio se u beograd, bio podstanar kod čuvenog Buce Jovanovića, a pjevao po kafanana, snimio još dvije nezapažene singlice. A onda je sve eksplodiralo kada je na festivalu Ilidža 79., kao ebitant, otpjevao pjesmu “Posljednja stranica osta za kraj” i – pobijedio.

„Ni slutio nisam da će me publika pet puta vraćati na binu i to sa pjesmom koja traje više od šest minuta. Ta pobjeda mi je otvorila i vrata drugih kompozitora, živnula i neke pjesme sa prethodnih singlica, omogućila da osvojim nagradu i na slijedećoj “Ilidži” sa pesmom “Umreću bez tebe nevero moja”.

Pjesmom Ljube Kešelja i stihovima Đure Boljanovića “Voli me danas više nego juče” Mitar Mirić je za sva vremena zakucao svoje ime u mravinjaku ljudi ovoga svijeta.

„Koliko znam tu pjesmu su odbili Angel Dimov, Zorica Brunclik, Ljuba Aličić. Kolege su se plašile da neće proći – što bi u mladim godinama pjevali o “kosi sijedoj”, a i Šaban je bio aktuelan sa megahitom “Dođi da ostarimo zajedno”.

A onda je uslijedila dvadesetogišnja saradnja sa mašinom za pravljenje hitova Novicom Uroševićem. Rezultat: 117 snimljenih pjesama i desetine vječitih hitova, što je apsolutni rekord u narodnoj muzici.

„Ima neke simbolike u tom našem uspjehu. I Novica je rudarsko dijete. Izgleda da nas je sirotinja natjerala da uspijemo“ – kaže Mitar (Naj portal)

Poznati

Pjevač Mensur Salkić se emotivnom porukom oprostio od sestre: Allahovom voljom preselila je na bolji svijet

Published

on

Pjevač Mensur Salkić objavio je na društvenim mrežama da je preminula njegova sestra Mensura.

– Allahovom voljom moja sestra Mensura je sinoć preselila na bolji svijet.

Zamolio bih sve prijatelje da pokažu poštovanje prema privatnosti moje porodice nakon ove tragedije koja nas je zadesila i na taj način svima olakšaju. Hvala vam na razumijevanju – napisao je Salkić.

Od Mensure se oprostila i produkcija Hayat.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending