Pratite nas

Naj recepti

Malo poznato jelo koje će vam postati omiljeno ŠPAGETI S PAPRIKOM (Recept)

Published

on

Sjajno sezonsko jelo koje će vas oduševiti. Lako se priprema, a prste ćete polizati

POTREBNI SASTOJCI: 350 g špageta, 3 paprike, 1 crni luk, supa od povrća iz kocke, maslinovo ulje, rendani kačkavalj

Opranu papriku narežite na nekoliko komada. Ispecite ih na grilu u rernis kožicom okrenutom prema izvoru topline. Oljuštite ih i nasjeckajte na rezance. Stavite ih u zdjelu, prelijte uljem i držite na toplom.

Dok kuhate špagete, propržite sitno sjeckani luk dok ne omekša, podlivajući s pola kutlače supe od povrća. Ocijeđene špagete ubacite u zdjelu s pripremljenom paprikom i uljem. Pospite sirom i poslužite.

Ukoliko volite pikantniji ukus, dodajte i jednu ljutu papričicu pod gril. (Naj portal)

Naj recepti

Poslastica koja se priprema za “sekundicu”: TUTI FRUTI KOLAČ (Recept)

Published

on

Bezbroj je recepata za brze kolače, složene od keksa i kreme, ali u tom moru se neki ipak izdvajaju. Recept za tutti frutti kolač je upravo jedan od tih.

POTREBNI SASTOJCI: 8 dl mlijeka, 8 kašika brašna, 8 jaja, 4 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 20 dag margarina, 10 dag čokolade za kuhanje, 5 kašika sitnog šećera, 400 g keksa petit beurre

Odvojite žumance od bjelanceta. Mlijeko staviti da se kuha, ali prethodno odvojiti 2 dl. U žumanjke staviti šećer i mutiti mikserom pa dodati vanilin šećer i brašno. Dalje mutiti mikserom pa lagano dodavati mlijeko (2dl koja smo odvojili).

Ukuhati u preostalo mlijeko, pazeći da ne ostane grudbica. Najbolje je dodavati smjesu uz neprekidno miješanje mikserom.

Ostaviti da se ohladi (može i u hladnu vodu), ali ne zaboravite povremeno promiješati mikserom da se ne stvore grudvice.

U međuvremenu pjenasto izraditi margarin sa sitnim šećerom i otopiti čokoladu.

Kada se fil ohladio umutimo margarin i još malo radimo mikserom da krema bude pjenasta. Odvojimo par kašika za završni sloj, a ostatak podijelimo na dva dijela, jedan ostaje žut, a u drugi dodamo otopljenu čokoladu.

Na tacnu složimo kekse. Ova količina namirnica dovoljna je za kolač površine 2×7 keksa – 2 reda po 7 keksa. S obzirom da keksi idu u tri sloja, ukupno vam trebaju 42 keksa.

Premažemo keks kuhanom kafom. Na kekse stavimo žuti fil, pa drugi red keksa, pa smeđi fil pa keks. Keks svaki puta mažemo sa kuhanom kaom.

Na kraju stavimo žuti fil koji smo odvojili i naribamo čokoladu. Stavimo u hladnjak da keks opusti i fil se stegne.

Sigurno ste primijetili da su bjelanjci ostali neiskorišteni. A volite kremastiji kolač, njih možete ulupati u snijeg i rasporediti preko kolača prije posipanja naribanom čokoladom. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending