Pratite nas

Sudbine

Ispovijest žene koja se preudala odmah nakon muževe smrti: NISAM SAČEKALA NI GODINU DANA, A VEĆ SAM IMALA DEČKA

Published

on

Lisa Blek ispričala je svoju životnu priču za kolumnu Hufposta, podijelila je lično iskustvo na veoma osjetljivu temu gubitka voljenog partnera.

Zamišljala sam kao bi izgledao moj život bez muža. Razmišljala sam o tome da li bih mogla ponovo da se zaljubim, ali nisam se pronalazila u takvoj situaciji. Ostala bih ožalošćena udovica godinama, provodila bih subotnje večeri sa svojom mačkom, jedući kokice i čokoladni sladoled.

Bilo je iznenađujuće te večeri kada je Denis kroz šalu za večerom izjavio:

„Momci, vaša mama ima moju dozvolu da se ponovo uda nakon što ja umrem”.

U tom trenutku nisam bila svjesna težine te izjave, ostala sam šokirana. Niko od nas dvoje nije bio dobar u ozbiljnoj diskusiji. Odmah sam mu uzvratila u istom šaljivom tonu:

“Da, zakazala sam datum za slijedeću godinu” .

Trudili smo se da stvari budu stvarne, ali i lagane. Mom mužu od 26 godina dijagnostikovan je rak bubrega prethodne godine, ali je dobro podnio operaciju i naknadno liječenje. Onda je rak metastazirao na mozak, i iako to nikad nije rekao naglas, očigledno je znao da umire. Svi smo mislili da ima više vremena i željeli smo da čvrsto vjerujemo u to. Kakav drugi izbor smo imali? Kako neko zaista da zna koliko mu je još vremena ostalo sa voljenom osobom?

Šest mjeseci nakon te večere, on je otišao zauvijek. To je za mene period sa rupama u sjećanju, zamagljena slika boravka u bolnici i neuspjele rehabilitacije koja je kao u sekundi napredovala do sahrane. Nakon tih tenutaka sjetila sam se njegove izjave i slobode koju mi je dao kroz nju, tek tada sam postala svjesna.

Napustila sam svoj dugogodišnji posao novinara i započela novu karijeru. Posjećivala sam različita savjetovališta kako da se nosim sa tugom i bolom, potrošila sam previše novca na to, pila sam, imale izlive bijesa na cijeli svijet… Plakala sam na treninzima joge, po dva puta dnevno zvala najbolju prijateljicu, preživljavala radne dane na poslu… Očekivala sam da će taj period tuge, žalosti i agonije trajati godinama, međutim ono što nikako nisam očekivala je to da ću se zaljubiti nakon svega par mjeseci od smrti mog muža.

Negdje blizu Dana zaljubljenih, moja najbolja prijateljica i ja sjedile smo na kauču i dijelile flašu crnog vina. Razgovarale smo o tome kako bi bilo da smo opet u fazi izlazaka i zabavljanja. Ona je bila udata ali je to veče bila ljuta na muža pa smo se zajedno šalile na ovu temu. Čitale smo opise koje su muškarci pisali o sebi na veb stranici za upoznavanje.

Moja mašta i sjećanja vodili su u rat. Ako sam maštala o odlasku na sastanak, šta je to govorilo o mojoj odanosti čovjeku koji mi je pakovao korpu sa grickalicama za piknik da ih ponesem na posao dok sam bila trudna? Koji me je zasmijavao skoro svaki dan mog života?

Privukao me je muškarac sa stranice za upoznavanje koji je sebe nazvao „Stiv iz Round Lakea“. Jednostavan. Direktan. To mi se odmah dopalo. Prvi put smo se sreli u kafiću. Stigao je rano a ja sam bila nervozana. Čula sam horor priče o upoznavanju nekoga na društvenim mrežama. Da li bih uspjela da prepoznam prevaranta ili potencijalnog progonitelja ili da li bih znala da se izvučem iz nevjerovatno neprijatnog sastanka?

Sjedili smo tamo najmanje dva sata, ćaskajući do kasnog popodneva. Odmah sam mu vjerovala. Možda je to bilo neodgovorno i nerazumno. Razgovarali smo o novom sastanku već slijedećeg dana. Predložila sam šetnju šumskim rezervatom a on je obećao da nije serijski ubica. Vjerovala sam mu na riječ. Sreli smo se nekoliko puta te prve nedjelje.

Prepričavala sam najboljoj drugarici svoje utiske sa sastanaka a bilo ih je dosta u tih par dana. Bila je zgrožena. „Samo si usamljena i srljaš“, rekla je. „Polako molim te ne žuri“, preklinjala je. „Ovo je bila tvoja ideja“, odgovorila sam joj.

Sve ovo se izdešavalo za manje od godinu dana od Denisove smrtio – oko pet sedmica prije godišnjice njegove smrti. Duboko u sebi, osjećala sam krivicu i strah, što su me osjećanja toliko savladala u tako kratkom vremenu nakon smrti mog muža.

Da li je ikada prerano zaljubiti se nakon gubitka životnog partnera? Odlučila sam da je bolje da odem na sastanke i sa drugim muškarcima, da bih bila sigurna da nisam u nekoj vrsti zablude izazvane tugom koja mi je narušila rasuđivanje.

Rekla sam Stivu da osjećam potrebu da ovo uradim, kako bih bila sigurana da je ono što imamo zaista ono pravo a ne posljedica moje sluđenosti. Jeli smo sendviče u restoranu veoma blizu mjesta gdje smo se prvi put sreli. Mogla sam da primijetim tračak razočaranja u njegovom pogledu, ali je rekao da razumije.

Pristala sam da upoznam drugog muškarca sa istog sajta za upoznavanje. Izvinila sam se svom pokojnom mužu u svojim molitvama, rekavši mu da, sigurno, nije mislio da se bukvalno spojim sa nekim tako brzo nakon što je umro. Na kraju novog sastanka bilo je očigledno: nema varnica – u stvari, više je ličilo na odbojne strane dva magneta. Jedva sam čekala da ponovo vidim Stiva. Tada sam bila sigurna u svoju odluku.

Prvi put kada je upoznao moju djecu i najbolje prijatelje bio je dan kada sam morala da uspavam našeg porodičnog psa. Kako je vrijeme prolazilo, moji momci su počeli da gledaju na Stiva kao na stalno prisustvo u mom životu. On nije nimalo nalik njihovom ocu, i možda to na neki način olakšava stvari.

Ljudi uvijek kažu da tuga nije linearna, i to svakako nije nešto što sam uspjela da orkestriram ili kontrolišem, koliko god da sam pokušavala. Izbliza, bolest i smrt su sirovi i ružni. Ali postoje i zapanjujuće jednostavni trenuci za uživanje. Poniznost i zahvalnost na velikodušnosti drugih i priznanje da život zaslužuje da se živi.

Jedna stvar koju sam naučila iz svoje situacije je da većina nas ne odlučuje kada ćemo umrijeti, a isto važi i za zaljubljivanje. Denis je bio žestoko duhovit, nestvaran i obožavan čovjek, a ja sam ga voljela cijelim svojim bićem skoro tri decenije. Nikad nisam zamišljala svoj život bez njega, međutim desilo se. Proživjela sam sve faze ― tugu, krivicu, poricanje, bol, strah ― i ponekad se vraćam na te mračne trenutke. Za mene je to sve bio jedan veliki ružan san. Nisam očekivaka da će se to dogoditi. Ali odlučila sam da nastavim život.

Danas, Stiv i ja živimo zajedno sa njegovim psom, Oreom. Prošlog mjeseca, na našu šestogodišnjicu, pitao me je da se udam za njega i rekla sam da. Ne znam kuda idemo odavde, ali idemo zajedno. (Naj portal)

Sudbine

Dragan Vratonjić ima sjajna iskustva sa Krnjićevim sokom za dijabetes: NISAM VIŠE (PRE)SLADAK

Published

on

Kažu da je rudarski hljeb sa sedam kora, ali će vam vjerovatno svi koji su nekada radili kao vozači kamiona reći isto za svoju profesiju. Duge smjene, nespavanje i visoki rizik, spadaju u opis posla profesionalnog vozača kamiona. Potvrdit će vam to i 35-godišnji Dragan Vratonjić, rodom iz Ivanjice (Srbija), ali već 12 godina živi u Ćaćku.

Sretno je oženjen, otac je dvoipogodišnjeg sinčića, za kojeg bi život dao. Dragan, kao profesionalni vozač, putuje cijelom Evropom. Kamion mu je druga kuća. Ne žali se na posao, jer je zarada dobra, jedino što mu nedostaje porodica. Suprugu i sina viđa u dane vikenda, a ponekada ih ne vidi i po 15 dana.

Za ovaj ragovor smo ga zatekli u Italiji. Veoma prijatan sagovornik ispričao nam je kako je pobijedio dijabetes TIP 1 uz pomoć Konjičkog sirupa, kojeg priprema čuveni travar Mirsad Krnjić, ali i otkrio kako je bajker od malih nogu. Motore ja zavolio uz ujaka još kao dječačić i od tada je u bajkerskom svijetu. Priprema se za susret bajkera u Trebinju koji je zakazan početkom juna. Kaže, već je rezervisao hotelski smještaj za sebe i suprugu, pomalo je uzbuđen jer prvi put u životu dolazi u Bosnu, a mnogo toga lijepog je čuo o Bosni i Bosancima.

Visoke vrijednosti šećera za njega su prošlost. Dijabetes Tip 1 je nestao. Njegova gušterača radi kao “švajcarski sat”. On se danas sjano osjeća!

A samo pola godine ranije njegovo stanje je bilo zabrinjavajuće. Čak je proveo 15 dana na bolničkom liječenju.

“Krajem prošle godine sam osjetio da nešto nije uredu sa mojim zdravljem. Najčudnije mi je bilo što sam često ustajao noću da mokrim, a to ranije nije bio slučaj. Odmah poslije novogodišnjih praznika otišao sam da obavim medicinske pretrage. Nalazi su pokazali da mi je visina šećera 21. Uz to bile su i neke bakterije u mokraći, pa su me zadržali u bolnici 15 dana. Nakon što su upalu sanirali, poslali su me kući te mi propisali da 4 puta dnevno primam inzulin – započinje priču Dragan Vratonjić.

Riječ je o onom rjeđem tipu bolesti koji predstavlja svega 10 posto svih slučajeva dijabetesa, a obično se javlja u razdoblju između djetinjstva i 30. godine života, najčešće u doba djetinjstva i adolescencije. Draganova gušterača proizvodila je neznatnu količinu inzulina, hormona koji reguiše metabolizam ugljikohidrata u tijelu.

Uz sve to šokantno je djelovala informacija da za dijabetes tipa 1 nema lijeka, osim što se bolest može držati pod kontrolom injekcijama hormona inzulina kako bi Dragan mogao imati relativno normalan život.

Tromjesečno prosjek šećera kod Deragana je iznosio 22 jedinice, tako da je inzulinska terapija bila jedino rješenje

“U januaru su mi nalazi bili katastrofalni. Oscilacije šećera su bile svakodnevne od hipo do hiper. Nije bilo ni malo dobro za moje zdravlje, a dodatni rizik je bio što sam stalno za volanom, putujem po cijeloj Evropi. Dakle, imam i neuredan život, a dijabetes zahtijeva poseban režim ishrane, fizičke aktivnosti – kazuje naš sagovornik.

Priznaje da do tada ništa nije znao o šećernoj bolesti, ali se počeo privikavati na novi način života.

“Čim sam izašao iz bolnice, slučajno čujem da je prijatelj moga druga koristitio Krnjićevu terapiju za šećernu bolest, te da je vrlo brzo normalizirao vrijednosti šećera. Odmah sam stupio u kontakt sa Mirsadom Krnjićem u Konjicu, a on me povezao sa doktorom Mišom Vučkovićem i nutricionistom Anom Trkuljom.

Kako su bili svježi nalazi, odmah sam preuzeo terapiju, uz preporuku da prvih dana uzimam i biljnu terapiju i inzulin. Redovno sam ih obavještavao o vrijednostima šećera, a kako su se one vraćale u normalu tako sam smanjivao doze inzulina. Dvadesetak dana kasnije ja sam prestao da se bodem injekcijama inzulina – priča Dragan.

Trajala je ta njegova borba sa dijabetesom skoro tri mjeseca. Dragan je ukupno potrošio tri kompletne terapije, a od nedavno ne pije više ni sirup…Uzimao je samo čajeve, ali ni njih više ne pije. Nema potrebe!

“Ja evo već skoro mjesec dana ne pijem više Krnjićvu terapiju, a kontrolišem redovno vrijednosti šećera. One su u normali. Stesao sam i 20-tak suvišnih kilograma, strogo se pridržavam uputa Ane Trkulje Vučković u vezi režima ishrane. Pojedem ponešto i od “zabranjene” hrane, ali šećer je uvijek u granicama normalnih vrijednosti – ne krije svoje zadovoljstvo Dragan.

Nakon svega Dragan će vam kazati da je bilo svega, a najviše neprospavanih noći i strahova od posljedica šećrene bolesti. Na kraju on je uz pomoć biljnih terapija travara Mirsada Krnjića iz Konjica, te stručne savjete Miše i Ane Vučković pobijedio. Njegovi nalazi su odlični, tabele idealne, a on “puca” od zdravlja.

Kontakt telefon travara Mirsada Krnjića je 061 383 325. Pozivni za BiH je 00387.

Brojna svjedočenja prezadovoljnih pacijenata i možete pronaći i na Facebok grupi: Biljem protiv šećerne bolesti (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending