Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Nema neželjenih efekata: KAKO DA ZA 5 DANA POSTANETE NEPUŠAČ

Published

on

Osim što ugrožava vaše zdravlje i zdravlje članova vaše porodice, duhan je i opasnost po životnu sredinu. Kardiolog prof. dr Petar Borović otkriva tri najlakša načina da postanete nepušač.

“Najlakši način za prestanak pušenja je preparat na bazi citizina (biljne supstance), koji se može kupiti u apoteci. Nema žurbe sa hranom, nema nervoze i za tri do pet dana postajete nepušač”.

“Za to vrijeme citizin se vezuje za nikotinske receptore, a želja za duhanom nestaje, osoba zaboravlja da upali, a neki ljudi čak počnu da osjećaju miris duhana. Kutija traje mjesec dana, a pošto je u pitanju biljni preparat, nema neželjenih efekat”, objašnjava dr Borović.

Drugi najlakši način je da kupite žvaku sa nikotinom, takođe u apoteci.

“Ima onih od dva i četiri miligrama, a slabije su i djelotvornije jer ove druge malo peckaju i neprijatne su. Čim ustane ujutru, žvaće žvaku dva do tri puta, nikotin ulazi u mozak i želja nestaje. Žvaka se ne baca, drži se između obraza i desni i žvaće 10 do 12 minuta dok se ne potroši njen ukus, što je oko dva do tri sata. Ova metoda je takođe dobra, ali lijekovi su efikasniji”, naglašava kardiolog.

Ako vam ništa od ovoga ne odgovara, pokušajte sa 1% rastvorom srebrnog nitrata.

“Kada osjetite želju da zapalite cigaretu, uzmite rastvor, gurnite ga u usta, ispljunite i cigareta će biti odvratnog ukusa. Neće vam pasti na pamet da zapalite vatru. Prema tome, rješenje pomaže, pokazalo se kao veoma djelotvorno, samo ga treba imati sa sobom”, kaže dr Borović. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Published

on

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.

Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku.

Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.

U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.

Za meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending