Pratite nas

Naj recepti

Preukusne: ČUVENE PAZARSKE MANTIJE (Recept)

Published

on

Ukoliko ste ljubitelj tijesta, ovo je prava poslastica za vas! Obradujte ukućane ukusnim obrokom! Originalne pazarske mantije se ne prelivaju kiselim mlijekom i lukom, ali po želji to se može dodati.

POTREBNI SASTOJCI ZA TIJESTO (tepsija prečnika 40 cm): 700 g brašna tip 405, 1 supena kašika soli, 2 supene kašike ulja, 420 ml vode

POTREBNO ZA FIL: 700 g mljevene junetine, 70 ml hladne vode, 50 ml ulja, 400 g sjeckanog crnog luka, 1/2 supene kašike soli, biber po ukusu, masnoća za jufke: 150 g putera, 70 ml ulja

U prosijano brašno dodajte so, ulje i mlaku vodu, pa zamijesite tijesto. Tijesto stavite u nauljenu posudu i pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji pola sata. U međuvremenu napravite fil i masnoću.

Za fil: U veću posudu stavite sitno sjeckan luk, posolite, pobiberite, pa dodajte meso, ulje i vodu. Rukama sve sjedinite.

Za masnoću: Na tihoj vatri otopite puter u koji ste dodali ulje.

Na pobrašnjenu površinu prebacite tijesto i podijelite ga na loptice jednake veličine (oko 70 g). Rukama još malo obradite svaku lopticu. Pokrijte loptice providnom folijom i krpom i ostavite da odstoje makar 15 minuta. Zatim svaku razvucite oklagijom u obliku kruga prečnika 20 cm.

Rastanjite krugove tako što ćete prebacivati sa dlana na dlan. Istanjenu jufku premažite masnoćom i svaku slijedeću redajte na tu, takođe premazujući masnoćom. Treba da složite 10 jufki i da povremeno rastanjite. Kada složite svih 10 rastanjite ih u kvadratni oblik. Stranice neka budu dužine 30 do 35 cm. Razvučenu jufku izrežite na kvadratiće 4×4 cm. Sve kockice ponovo premažite masnoćom.

Punite ih mesom i zatvarajte tako što ćete svaku stranicu razvući, pa preklopiti. Redajte u tepsiju koju ste namazali sa malo masnoće i na kraju opet premažite mantije masnoćom, ali ne pretjerujte. Prije pečenja očistite ivice tepsije od masnoće, da mantije ne bi pokupile miris zagorjele masnoće. Pecite u zagrijanoj rerni na 270°C nekih 20 minuta. Kada mantije dobro porumene prekrijte ih pek papirom i pecite još 15 minuta. (Naj portal)

Naj recepti

Pikantno i ukusno: FIŠ PAPRIKAŠ (Recept)

Published

on

Danas vam poklanjamo zanimljiv recept za ukusno jelo u kojem ćete istinski uživati. Važno je napomenuti da ovo jelo zasiti, a ne goji!

POTREBNI SASTOJCI: 1 kg miješane riječne ribe, 1 kg crnog luka, 2-3 čehna bijelog luka, 3-4 lovorova lista, 2 kašike paradajz pirea, 1 kašika mješavine začina za pečenu ribu, 1 kesica dodatka za riblju čorbu, po ukusu mljevenog bibera i bibera u zrnu, 1 kašika ljute, suhe čili papričice, 1 kašika sjeckanog peršunovog lista

Ribu isjeći na krupniju parčad i odložiti sa strane, trebaće nam kasnije.

Na maslinovom ulju dobro upržiti sitno sjeckan crni luk, da se zgusne, ako je potrebno, dolivati po malo tople vode. Staviti i koji list lovora. Bijeli luk samo zdrobiti i ubaciti u šerpu.

Sad dodati paradajz pire i, kad zamiriše, sipati 1,5 l hladne vode u kojoj je razmućena kesica dodatka za riblju čorbu. Kuhati na jakoj vatri, da se sos malo zgusne.

Zatim ubaciti prethodno spremljenu ribu, dodati začin za pečenu ribu, mljeveni i biber u zrnu i suhu čili papričicu, kao i sjeckani peršunov list. Kuhati još oko petnaestak minuta. Poslužiti toplo. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending