Pratite nas

Zdravlje i ljepota

UPALE I OTOCI: Koja eterična ulja pomažu i kako napraviti obloge (Recepti)

Published

on

Upala omogućava većim bijelim krvnim zrncima da napadnu mrtvo tkivo i patogene. Nakon toga, vaše tijelo će početi da se liječi kroz popravku i regeneraciju ćelija. Otok uvijek dolazi zajedno sa upalom. Ubodne rane, uganuća i istegnuća mišića su uglavnom skloni oticanju. Korištenje eteričnih ulja za oticanje može pomoći u zarastanju rana i smanjenju upale.

Crvenilo, otok, toplota, bol i gubitak funkcije su indikacije upale. O ovim simptomima treba razgovarati sa ljekarom. Međutim, upotreba eteričnih ulja za oticanje može biti prirodna i sigurna podrška za bol, promovišući dugoročne koristi. Eterična ulja mogu pomoći u smanjenju upale podržavajući zarastanje. Evo nekih popularnih eteričnih ulja za oticanje i bol:

Eterično ulje čajevca
Povrede koje rezultiraju oštećenom kožom omogućavaju bakterijama da uđu u vaš krvotok koji izazivaju infekciju. Ulje čajevca se koristi za liječenje i dezinfekciju ogrebotina i manjih posjekotina. Osim toga, ulje čajevca podstiče brže zarastanje rana. Istraživanja pokazuju da ulje čajevca može pomoći u smanjenju otoka i upale.

Eterično ulje lavande
Ovo eterično ulje je takođe dobro za upale i otoke. Možete ga koristiti za pomoć kod bolova u zglobovima. Lavanda je moćan analgetik koji može da se nosi sa blagim do jakim bolom. Takođe se koristi za tužna i anksiozna osjećanja i za liječenje sekundarnih problema povezanih sa bolom.

Ulje kleke
Ulje kleke možete koristiti na nekoliko načina. Međutim, ovo eterično ulje je najpopularnije za smirivanje upale i otoka. Ima antispazmodična i antireumatska svojstva, što ga čini pogodnim za grčeve mišića i bolove u zglobovima.

Eterično ulje geranijuma
Široko se koristi u aromaterapiji zbog svojih nebrojenih zdravstvenih prednosti. Ulje geranijuma se koristi kao odličan holistički tretman za poboljšanje vašeg mentalnog, emocionalnog i fizičkog zdravlja. Egipćani su koristili ovo ulje da bi postigli blistavu i lijepu kožu. Danas se ovo ulje koristi za smanjenje upale, anksioznih osjećanja i hemijskog balansiranja. Ulje geranijuma miriše slatko tako da može odmah poboljšati vaše raspoloženje, smanjiti umor i podstaći emocionalno blagostanje.

Ulje kamilice
Ovo eterično ulje efikasno ublažava tenzijske glavobolje. Da biste ga koristili, navlažite krpu hladnom vodom i nanesite nekoliko kapi ovog eteričnog ulja. Lezite, stavite mokru krpu na čelo i opustite se.

Osim glavobolje, ulje kamilice je dobro i za bolove u mišićima ili zglobovima. Pomiješajte dvije kapi ulja kamilice sa dvije kašike ulja slatkog badema i dodajte dvije kapi ulja ruzmarina. Nanesite smjesu na upaljena mjesta i nježno ih umasirajte da biste ublažili napete mišiće i poboljšali cirkulaciju.

Kako koristiti eterična ulja za oticanje ?
Eterična ulja mogu da rade zajedno kako bi bila efikasnija u liječenju bola. Dakle, slobodno napravite sopstvenu mješavinu eteričnih ulja za oticanje i upalu. Uvijek razblažite svoja eterična ulja jakim nosećim uljem koje dolazi u različitim oblicima uključujući: ricinus, ulje avokada, kokosovo ulje, ulje sjemenki grožđa, jojoba ulje, ši puter

Eterična ulja odlično funkcionišu sa većinom svih osnovnih ulja.
Sada izaberite svoja eterična ulja i osnovno ulje. Na primjer, možete pomiješati dvije kapi ulja kamilice i tamjana. Ova dva eterična ulja treba pomiješati sa dvije kašike osnovnog ulja poput kokosovog, bademovog ili jojobinog ulja. Ova mješavina je dobro rješenje za upale i otoke. Nanesite i nježno masirajte upaljeno područje dok vaša koža ne upije ulje.

Takođe možete koristiti mješavinu ulja sa svojim toplim ili hladnim oblozima za podršku bolovima u mišićima i zglobovima. Koristite novu krpu da upije tečnost, istisnite višak i stavite krpu na upaljeno mjesto. Možete koristiti tople i hladne obloge naizmjenično u zavisnosti od povrede.

Iako zaista djeluju, ova terapeutska ulja treba koristiti sa oprezom. Eterična ulja za oticanje i upalu mogu izazvati iritaciju, pa ih nemojte nanositi direktno na otečeno područje. Isto tako, ova terapijska ulja mogu biti opasna za vaše dijete i za vas ako ste trudni. Zbog toga se morate prvo konsultovati sa ljekarom prije nego što probate bilo koja eterična ulja radi bezbjednosti. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

DE LA LUNA, 100% prirodni eliksir: Neka vam koža bude izvor samopouzdanja, a ne anksioznosti

Published

on

DE LA LUNA, 100% prirodan eliksir, pruža izuzetnu njegu i najzahtjevnije kože. Toliko zdrav da može i da se jede (regeneriše sluzokožu želuca).

Spoj određenih ljekovitih trava u preciznim razmjerama, pčelinjeg voska i maslinovog ulja daje eliksir koji trebate imati u kućnoj apoteci.

Ova magična formula pomaže kod upala, bubuljica, ojeda, crvenila, iritacija, osipa, opekotina, gljivičnih infekcija, herpesa, ispucale i suve kože, ujeda insekata…

Pomaže kod regeneracije kože, hidrira i efikasno spriječava nastanak novih i ublažava već postojeće bore. Eliksir De la Luna sadrži vitamine, minerale, proteine, masne kiseline.

Koža treba da bude izvor samopouzdanja, a ne anksioznosti. Neke bezbrižnosti možete da kupite.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending