Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Njega stopala: OSVJEŽAVAJUĆI PILING OD KOKOSOVOG ULJA, NANE I RUZMARINA (RECEPT)

Published

on

Stopala su dio tijela koji tokom ljeta često može da bude veoma ugroženo područje i zato je bitno održavati kvalitetnu njihovu njegu. Najbolje je da se napravi piling koji će vratiti sjaj i glatkoću vašim stopalima.

POTREBNI SASTOJCI: krupna morska so, kokosovo ulje, svježa nana, listići ruzmarina, eterično ulje čajevca, gaza

Za ovaj piling će vam trebati jednake količine sva četiri sastojka i par kapi eteričnog ulja čajevca. Istopite kokosovo ulje tako da posudu otpornu na visoke temperature uronite u šerpicu sa provrelom vodom.

Kada je ulje otopljeno ubacite sitno nasjeckanu svježu mentu i ostavite na laganoj vatri 5 minuta. Izvadite posudu sa uljem i ostavite da se ohladi do sobne temperature, pa procijedite kroz gazu i dodajte eterično ulje čajevca.

Sameljite suhe listove ruzmarina, pomiješajte sa krupnom morskom soli i sve dodajte u ulje. Dobro promiješajte, stavite u čistu staklenu bočicu i čuvajte u frižideru.
Prije upotrebe čista stopala natopite u mlakoj vodi, temeljno istrljajte pilingom i isperite pa lagano obrišite peškirom kako ne bi skroz eliminisali kokosovo ulje.

Zdravlje i ljepota

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Published

on

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.

Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku.

Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.

U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.

Za meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending