Pratite nas

Info

Halo “seljoberu”: OVO JE ĆURPIJA ZA KOZE I PJEŠAKE; JOK ZA HAJVANE!

Published

on

Baharost i primitivizam – kako drugačije nazvati slike ovih ljudi koji su danas provodili vrijeme na potezu Bentbaša – Kozija ćuprija.

Da, dobro ste vidjeli – na Kozijoj ćurpiji je parkiran automobil!

Ni najstarije Sarajlije ne pamte ovakvu sliku! Odavno je zabranjen automobilski saobraćaj preko ove ćurpije. Ali, eto “seljoberima”, bahatim vozačima ništa nije sveto. Jedan stariji bračni par, koji su ih upozorili, da to nije kulturno, te da je zabranjen prelazak automobila preko Kozije ćuprije, oni su ismijavali.

Podsjećamo, Kozija ćuprija je jedan od četiri stara mosta koji su još uvijek sačuvani na području Sarajeva, a ima historijsku važnost za ovo područje. Od 2004. Godine proglašen je istorijskim spomenikom. Ovo je i put kojim se išlo u doba Osmanlija iz Sarajeva prema istočnim dijelovima tog carstva – sve do Carigrada.

Ovaj stari jednolučni kameni most, biser orijentalne arhitekture, sagrađen je od bijelog kamena i sedre, sa očuvanim koraklukom (kamenom ogradom) i dva olakšavajuća otvora koji su dio arhitektonskog rješenja, ali i stilska odrednica mosta koja ga svrstava u 16. stoljeće, u vrijeme kada su nastali najljepši mostovi u Bosni i Hercegovini. Most je dug 42 m i ima jedan luk sa dva kružna otvora. Raspon svoda je 17,5 m, a širina mosta 4,75 m. Visina mosta u odnosu na nivo riječnog korita je 10 m.

Narodno predanje kaže da su u osmansko doba dva brata kozara, Mehmed i Sinan, čuvajući koze po obližnjim Jarčedolima u blizini gaza na rijeci Miljacki, gdje se danas nalazi Kozija ćuprija, našli blago skriveno u pećini.

Kada su blago podijelili na jednake dijelove, Mehmed sagradi most preko Miljacke, koju narod prozva Kozija ćuprija, a brat Sinan džamiju na Bistriku koju također narod prozva Kečedžijinom džamijom. (Naj portal)

Info

Fudbaler “igrao produžetke”: “ZABIJAO GOLOVE” I SUPRUZI I LJUBAVNICI

Published

on

Žakelin Sousa je odlučila da ispriča detalje magazinu The Sun o tome kako je prevario igrač koji igra u Engleskoj, ali njegovo ime nije objavljeno.

Ona je navodno zatrudnila sa neimonovanim fudbalerom i sada ima njegovu devetomjesčnu kćerku, dok je on u braku sa drugom ženom.

“Stalno mi je slao poruke, čak i za vrijeme njegovog vjenčanja. Raskinula sam s njim one noći kada se oženio jer je to bilo previše za mene”, ispričala je Žakelin i nastavila:

“Zakleo mi se na vječnu ljubav, napisao je da će me voljeti do kraja života. Rekao mi je da ću imati svoj stan i da ga nikada neću napustiti. Da bi se iskupio, platio mi je dvije sedmice odmora u hotelu s pet zvjezdica s najboljim prijateljem, dok je trajalo njegovo vjenčanje”.

Iako se venčao sa drugom, fudbaler je neprestano želio biti sa Žakelin. Krajem 2019. godine zatrudnila je, što mu je kasnije i saopštila.

“On je odjednom prestao da mi se javlja, kao da nikada nisam ni postojala i kao da se nismo ni poznavali. Nije nazvao da me pita kako sam i kako je dijete, jesam li sama, s porodicom, imam li koga… Mislila sam da sam u bajci, ali mi se sve pretvorilo u noćnu moru. Depresija me toliko pogodila da sam ostala bez posla. Srce mi je slomljeno. Najviše sam voljela osobu koja me uništila. Nije mi čak ni pružio nikakvu finansijsku pomoć sve do nedavno kada mi je dao određeni iznos kako bih o svemu ćutala i kako na bilo koji način ne bih urgozila njegovu karijeru – rekla je Žakelin. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending