Pratite nas

Poznati

Naj barometer: KO JE BOLJE OTPJEVAO “DUGO TE DUGO OČEKUJEM” – NADA ILI RIZO

Published

on

Kada smo se odlučili za ovo on line natpjevavanje, zapravo željeli smo da ispričamo i zanimljivu priču o evergrinu “Dugo te dugo očekujem”, koji je na neki način postao “zaštitna pjesma” Nade Obrić.

To traje od 1981. godine, kada je Nada uvrstila ovu pjesmu na svoj album “Pogledaj me ti u oči”. Ona je u to vrijeme sarađivala sa čuvenim kosovsko bosanskim kompozitorom Blagojem Košaninom, koji je i najzaslužniji za njene najveće diskografske uspjehe.

Košanin je iza sebe ostavio brojne hitove, a izvodili su ih Toma Zdravković, Silvana Armenulić, Rizo Hamidović, Milan Babić, Duško Kuliš, Nada Obrić, Mehi Puzić, Hamid Ragipović Besko, Beba Selimović, Hanka Paldum…

Malo je poznato da je svoje najbolje pjesme davao Rizi Hamidoviću. Jednostavno, volio je Rizino pjevanje i smatrao je da je to najbolji vokal u tadašnjoj državi. On je vjerovao da će sa Rizom kompozicija  “Dugo te, dugo očekujem” postići veliki uspjeh, pa je na festivalu “Ilidža 80” pjesma prvi put izvedena. Čak je dobila i nagradu stručnog žirija.

U jesen te 1980. Rizo je snimio na singl ploču za zagrebački “Jugoton”. Iako su svi očekivali diskografski bum, iz neobjašnjivih razloga pjesma je prošla skoro neprimjećeno. Nakon toga je pokušala Nada Obrić i desilo se – to što se desilo.

Ona je pokušala da prepjeva i kompoziciju “Sad mi trebaš” koju je prvo snimio Rizo, ali nije uspjela. Ova pjesma u njenoj izvedbi je ostala nezapažena.

U pjevačkom smislu Rizo je, prema mišljenju muzičkih stručnjaka, sto puta kvalitetniji vokalni solista od Nade. Ali, kao što snaga ponekada ne valja klade, tako ni glas nije garancija za uspjeh.

Četrdeset godina nakon što je pjesma prvi put nastala, nudimo publici da bira – čija je izvedba pjesme kvalitenija, uz napomenu da je ovu pjesmu prije nekoliko godina za arhiv RTV Srbije snimila i Ilda Šaulić u okviru projekta “60 najljepših narodnih pjesama”. Ovu ivedbu nismo nominovali. (Naj portal)

OCIJENITE I OVO

Silvana ili Mirjana: KOJA JE BOLJE OTPJEVALA “CIGANINE, SVIRAJ, SVIRAJ”

Poznati

Pjevač Mensur Salkić se emotivnom porukom oprostio od sestre: Allahovom voljom preselila je na bolji svijet

Published

on

Pjevač Mensur Salkić objavio je na društvenim mrežama da je preminula njegova sestra Mensura.

– Allahovom voljom moja sestra Mensura je sinoć preselila na bolji svijet.

Zamolio bih sve prijatelje da pokažu poštovanje prema privatnosti moje porodice nakon ove tragedije koja nas je zadesila i na taj način svima olakšaju. Hvala vam na razumijevanju – napisao je Salkić.

Od Mensure se oprostila i produkcija Hayat.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending