Pratite nas

Zanimljivosti

Kako kišete: SRAMEŽLJIVI MOGU I PR’NUTI

Published

on

Način kihanja navodno može pokazati posebne osobine koje vas krase. Postoje neka društvena pravila koja vrijede kod kihanja u zapadnjačkoj kulturi. Npr. potpuno prihvatljivo “čišćenje nosa” u Šangaju, izazvalo bi prijeke poglede u Evropi.

Jedno istraživanje je pokazalo da svaka osoba slijedi svoja pravila kod kihanja, što otkriva mnogo o našem karakteru, piše Brightside. Ovih pet različitih načina pokazuje vaše posebne osobine.

Glasno kihanje
Ovakvi pojedinci uživaju u kihanju. Obično su glasni i ne smeta im kihanje u bilo kojoj situaciji. Uporni su i samouvjereni pa im je ugodno u društvu.

Tiho kihanje
Ovakav način kihanja povezan je sa sramežljivim osobama koje ne žele da privuku pažnju na sebe. Oni će držati nos tokom kihanja ili će proizvesti jedva čujni zvuk. Obično su pristojni i svjesni šta je društveno prihvatljivo, a šta ne. Uz to, osjetljiviji su na komentare i kritike drugih.

Neprestano šmrkanje
Radi se o svjesnoj navici koju mnogi smatraju iritantnom. Umjesto da kihnu, ove osobe neprestano šmrkaju. Uvijek pokušavaju da ugode drugima i ne žele da prave ‘scenu’. Neugodno im je da izduvaju nos u javnosti i nesigurni su u društvu.

Ponavljajuće kihanje
Ovakav tip kihanja povezuje se s osobama koje žele da budu u centru pažnje. Mnogi od njih kijaju između dva i pet puta, ali većina ih je pritom jako glasna. Iako ne mogu pomoći sebi, serijsko kihanje kod drugih izaziva nelagodnost jer ih automatski povezuju s narušenim zdravljem i bolestima.

Paranoično kihanje
Ove osobe nakon kihanja panično čiste kapljice koje su ostavili na površinama raznim dezinfekcionim sredstvima. Jako paze na svoju spoljašnost i brine ih šta drugi misle o njihovom izgledu.

Razglednice

U Sahari se pojavljuju jezera: OVO SE NIJE DESILO DECENIJAMA (Video)

Published

on

Sahara, jedna od najsušnijih pustinja na svijetu, zabilježila je neobične vremenske uslove tokom septembra, kada su jake kiše pogodile jugoistočni Maroko. Ova pojava, koja se nije dogodila decenijama, transformisala je pješčane dine u pejzaže ispunjene jezerima.

Obično, Sahara primi samo nekoliko centimetara kiše godišnje, a kasni ljetnji pljuskovi su izuzetno rijetki. Ipak, početkom septembra, sistem niskog pritiska donio je intenzivne padavine koje su trajale dva dana, a preliminarni podaci NASA ukazuju na to da je u nekim dijelovima regiona palo čak 20 centimetara kiše.

U pustinjskoj oblasti Erahidija, zabilježeno je skoro osam centimetara kiše u samo dva dana, što je više od četiri puta više od prosječnih padavina za cijeli septembar.

„Prošlo je 30 do 50 godina otkako smo imali toliko kiše za tako kratko vrijeme – izjavio je Husin Juabeb iz Marokanske meteorološke agencije.

Iako je većina padavina zabilježena u slabo naseljenim područjima, neki gradovi i sela su doživjeli smrtonosne poplave, uzrokujući smrt više od deset ljudi. Dramatične fotografije stižu iz pustinjskog grada Merzuge, gdje su rijetke poplave formirale nova jezera u pješčanim dinama. Kiša je takođe napunila suha jezera, poput onog u Nacionalnom parku Iriki, najvećem nacionalnom parku u Maroku.

Sahara, koja se prostire na 9,4 miliona kvadratnih kilometara, najveća je vrela pustinja na svijetu i obuhvata desetak zemalja sjeverne, centralne i zapadne Afrike. U mnogim od ovih zemalja, stalne suše su postale ozbiljan problem, posebno u kontekstu ekstremnih vremenskih uslova izazvanih globalnim zagrijavanjem. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending