Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Išijas: OBLOGE SA MASLINOVIM ULJEM, HAJDUČKOM TRAVOM, RAKIJOM… SMIRUJU TEGOBE (Recepti)

Published

on

Išijas, ili kako se stručno naziva išijalgija, predstavlja upalu najvećeg i najdužeg nerva u organizmu, koji se sastoji od pet manjih nerava i polazi iz karličnog dijela, te zajedno sa svojim granama prelazi preko zadnje strane butine i potkoljenice, sve do stopala i prstiju.

Uzrok išijasa je pomjeranje pršljenova kičme, usljed čega dolazi do pritiska na nerv, što izaziva bol koji se prostire čitavom dužinom živca. Osobe koje pate od išijasa mahom su prethodno bolovale od krstobolje ili su imale problema sa ukočenim leđima

Najčešći simptom išijasa jeste bol u lumbalnom dijelu leđa, koji se preko kuka i zadnjeg dijela butine spušta sve do lista i stopala (može biti lokalizovana samo u jednoj nozi), ali ponekad se premješta iz jedne u drugu ili zahvata obje noge), uz ukočenost, slabost u mišićima i osjećaj trnjenja noge i stopala, probadanje u prstima ili nozi. Može izazvati i mnogo ozbiljnije tegobe u vidu poteškoća pri hodanju, i gubitku kontrole nad mokrenjem.

Osim terapijom koju određuje ljekar i neizbježnim mirovanjem, neprijatan bol u leđima izazvan išijasom uspješno se otklanja i primjenom preparata od ljekovitog bilja – tinktura, masti i obloga, kao i čajeva, posebno od hajdučke trave, smilja, majčine dušice, kantariona te soka od crne repe.

Za ove recepture narodnih travara, pacijenti koji imaju išijatične tegobe, se hvale da su osjetili poboljšanje.

Obloge od rakije, jorgovana, ljutića
Napraviti mješavinu od po 5 supenih kašika sitno isjeckanog cvijeta jorgovana i cvijeta ljutića. Sipati u litar rakije (komovice ili šljivovice) i držati zatvoreno 20 dana. S vremena na vrijeme flašu promućkati i čuvati je na toplom mjestu.

Nakon predviđenog vremena tinkturu procijediti i masirati bolna mjesta ujutro, u podne i uveče, sve dok koža upija, najviše 10-ak minuta. Nakon masaže obrisati mlakom vodom i namazati maslinovim uljem.

Hajdučka trava odnosi bol
Pomiješati po supenu kašiku osušenih listova i cvjetova medunike i hajdučke trave. Biljke popariti sa 2 dc ključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno. Nakon dva sata čaj procijediti i piti po potrebi. Hajdučka trava, naime, u kombinaciji sa medunikom efikasno ublažava sve vrste bolova.

Masaže maslinovim uljem
Sitno isjeckati i izmiješati po tri supene kašike orahovog lista, bijelog luka, lista ruzmarina i lista i cvijeta suručice i sipati u litar komovice ili špiritusa. Držati zatvoreno 20 dana na toplom mjestu. S vremena na vrijeme promućkati flašu.

Nakon predviđenog vremena procijediti i masirati bolna mjesta ujutro, u podne i uveče, oko desetak minuta. Nakon masaže obrisati mlakom vodom i namazati maslinovim uljem. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Novak Đoković dan započinje namirnicom koja košta manje od 50 centi: ‘Zbog nje sam zdrav kao dren’

Published

on

Novak Đoković u Dubrovniku (Foto: Bozo Radic / CROPIX)

Novak Đoković dan započinje namirnicom koja košta manje od 50 centi: ‘Zbog nje sam zdrav kao dren’

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković otkrio je kako dan uvijek započinje konzumiranjem namirnice koja košta svega 50 dinara (oko 40 centi). Zbog toga vjeruje da je ‘zdrav kao dren’.

– Kada se probudim dan počinjem s mlakom vodom i limunom. Tako pomažem tijelu da se detoksira.

Onda na prazan trbuh pijem sok od celera, zatim napravim pauzu, poslije koje popijem zeleni smoothie,, a tu idu i mnogi suplementi – rekao je jednom prilikom.

Novak i Jelena Đoković proslavili 10 godina braka: OVAKO SU IZGLEDALI NA POČETKU VEZE

– U principu jedem dosta voća. Za prvi dio dana salate također. Ne volim jesti nijednu hranu koja je nezdrava. Naročito u prvom dijelu dana, jer tada mi je potrebno najviše energije za trening. U mojoj ishrani su i kvinoja, kumpir i riža – dodao je.

Podsjetimo, u obitelji Novka Đokovića nedavno je zavladala velik tuga nakon vijesti da je preminuo poznati doktor Momčilo Momo Inić, koji je inače bio Novakov kum.

– Dragi kume, zauvijek ćeš ostati s nama. Voli te kum Srđan Đoković s porodicom – napisao je otac tenisera.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending